Az EU még mindig elodázhatja a Microsoft és a Blizzard egybeolvadását

Az Európai Bizottság több dolog miatt is aggódik az üzletet illetően.

Szinte mindenkit ledöbbentett a Microsoft 2022. év elején, mikor bejelentették, hogy felvásárolják az Activision Blizzardot. A videójátékos történelemben még nem volt ekkora horderejű üzlet egyébként, hiszen egyrészt óriási összegről van szó, másrészt a konzolok háborújában az Xbox a CoD esetleges exkluzivitásával hatalmas előnyre tehetne szert, amit a Sony joggal szeretne valamilyen formában megakadályozni. Ha csak a számokat nézzük, akkor jól látható, hogy miért is aggódik a Sony, hiszen a CoD MW2 megjelenése újabb rekordot jelent bevételi oldalon a Microsoft számára.

Éppen ezért várható volt, hogy az üzlettel kapcsolatos kezdeti vizsgálatokat követően nem megy majd minden simán. Most pedig az Európai Bizottság is közölte, hogy versenyjogi aggályok miatt II. fázisú vizsgálatot indítanak az ügyben.

"A Bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a tervezett felvásárlás csökkentheti a versenyt a konzolos és személyi számítógépek ("PC-k") videojátékok forgalmazása, valamint a PC-s operációs rendszerek piacán."

A Bizottságnak 90 munkanapja van tehát, 2023. március 23-ig, hogy végleges döntést hozzon az ügyben. Az előzetes vizsgálat szerint a tranzakció számos területen jelentősen csökkentheti a versenyt a piaci szereplők között.

„A Bizottság különösen attól tart, hogy az Activision Blizzard felvásárlásával a Microsoft kizárhatja a riválisait a nagy horderejű és rendkívül sikeres játékok (úgynevezett „AAA” játékok) eladásaiból, mint például a Call of Duty. Nagyjából ugyanez a helyzet a többjátékos előfizetéses és/vagy a felhőalapú streamingszolgáltatásokat illetően is. Az ilyen kizárási stratégiák csökkenthetik a versenyt a konzolos és PC-s videojátékok piacán, ami magasabb árakhoz, alacsonyabb minőséghez és kevesebb innovációhoz vezethet, ami nem csak a versenytársaknak ártalmas, de a fogyasztók szempontjából sem ideális.”

Egyébként érdekes, hogy az üzletet Szaúd-Arábia és Brazília szabályozó hatóságai jóváhagyták, viszont az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyelete a közelmúltban szintén kiterjesztette vizsgálatát a második szakaszra. Olyannyira komolyan veszik ott ez azt ügyet, hogy a lakosságot is felkérték, hogy osszák meg véleményüket a felvásárlással kapcsolatban, mielőtt ők maguk március 1-ig meghozzák a végső döntést. Továbbá az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága állítólag ebben a hónapban hozhat ítéletet az ügyletről.

A Microsoft játékokért felelős vezetője, Phil Spencer a közelmúltban kijelentette, hogy a szabályozó hatóságok szigorú ellenőrzése jogos és tisztességes, ennek ellenére továbbra is bízik abban, hogy az üzletet jóváhagyják. Bobby Kotick eközben arról számolt be, hogy mindenféle módon abszolút együttműködnek az Európai Bizottsággal és az eredeti terveknek megfelelően 2023. júniusára lezárhatják az üzletet.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!