Minden, amit a Microsoft-Blizzard-üzletről tudni lehet

Minden, amit a Microsoft-Blizzard-üzletről tudni lehet

Cikkünkben igyekeztük összefoglalni, mi történt azóta, hogy a Microsoft felvásárolta az Activision Blizzardot, illetve előrejelezni, ez hogyan érintheti a gaming világot.

Sokként hatott – talán nemcsak a gaming világra is – a hír, hogy a Microsoft csillagászati összegért, 68,7 milliárd dollárért felvásárolta az Activision Blizzardot január 18-án. Nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy ez a videojátékos történelem eddigi legnagyobb üzlete, ha csak az anyagi vonzatot nézzük – és ezzel a korábbi, a rekordot mindössze egy hétig tartó Take Two – Zynga-összebútorozást is eltörpíti a saját 12,7 milliárd dollárjával –, azonban a jelentősége ennél sokkal nagyobb, nem is véletlen, hogy azonnal megindultak a találgatások a Blizzard jövőjét illetően.

Tény és való, a Blizzardnál nem volt túlságosan rózsás a helyzet azóta, hogy tavaly júliusban kirobbant a zaklatási botrány a nőkkel szembeni egyenlőtlen bánásmód miatt. Ráadásul mint később kiderült, nem csak ez volt problémás a cég háza táján: többek között bizonyítékok sikkasztásával és a részvényesek félrevezetésével is megvádolták a Blizzardot. A botrány hatására a cég akkori elnöke, J. Allen Brack is lemondott és távozott a Blizzardtól, többen pedig azon a véleményen voltak, hogy a botrány több, igen méretes szöget is ütött a Blizzard koporsójába.

Ilyen előélet után érkezett a hír, hogy a Microsoft felvásárolta a céget. A közösség véleménye pedig szinte egyből meg is változott, immáron úgy vélik, hogy ez akár meg is mentheti a hosszú és tartalmas múltra visszatekintő Activision Blizzardot. Amiben viszont továbbra is megegyezett a legtöbbek véleménye, hogy az elnök-vezérigazgatót, Bobby Kotickot nem szeretnék többet a pozíciójában látni. Azt a Kotickot, aki a kritikusok véleménye szerint a Blizzardnál való változás egyik legnagyobb akadálya volt. A vezérigazgató – még a zaklatási botrány előtt – azzal került be a hírekbe, hogy még a többi részvényest is zavarja, mekkora összeget tesz zsebre munkájáért, a botrány kirobbanása óta pedig többen is úgy érezték, hogy nem tett meg minden tőle telhetőt a problémák megoldása érdekében. Ugyan több tucatnyi embert felelősségre is vontak a belső vizsgálatok során, ezt kevésbé tartják Kotick érdemének.

Az sem segített a vezérigazgató megítélésében, hogy a felvásárlás után napvilágra került egy dokumentum, amely szerint felvásárolt volna két nemzetközi gaming hírportált is, csak hogy azok sokkal kedvezőbb színekben mutassák be a céget. A listát tovább bővíti, hogy még az amerikai államkincstár is ráállt Kotickra, sürgetve a zaklatási botránnyal kapcsolatos vizsgálat eredményét, amely azt kutatta volna, valóban megtett-e mindent a Blizzard vezetősége a per során kiderült problémák megoldása érdekében.

A felvásárlás óta azonban egyre több helyen lehetett olvasni arról, hogy amint _az üzlet_ 2023. június 30-án lezárul és minden fontos szerződést aláírtak a felek, illetve az átállás is zökkenőmentesen végbement, Bobby Kotick távozik a cégtől. Ha viszont ez megtörténik, úgy a jelenlegi vezérigazgató sem feltétlenül lenne szomorú, ugyanis egyes hírek szerint akár közel 300 millió dollárjába is fájhat a Blizzardnak az, ha ő távozik. A jövőjét firtató kérdésekre Kotick ráadásul mindig sejtelmesen nyilatkozott, a New York Timesnak adott interjújában például úgy fogalmazott, hogy „ha szükség lesz rám bármiben, én itt leszek”. Azt viszont határozottan kijelentette, hogy akármilyen pozíciót is szán neki a Microsoft, ő azt szívesen megcsinálja.

Mi lesz viszont a Blizzard sorsa ezek után? Többen ugyanis attól tartanak, hogy a kiadó több játéka, melyek eddig PlayStation-konzolokon is megjelentek (például a Call of Duty-sorozat), ezek újabb részei immáron már csak a Microsoft platformjain, Xboxon és PC-n lesznek elérhetők. Az aggodalom talán nem alaptalan, hasonló történt meg még 2020-ban is, mikor a Microsoft a Bethesdát vásárolta fel. Mint akkor, úgy a Blizzard-játékok kapcsán is igyekezett mindenkit megnyugtatni a Microsoft Gaming vezérigazgatója, Phil Spencer, miszerint nem szeretnének kialakult közösségeket kirángatni Sony platformjáról. Kétértelmű állítása azonban már csak azért sem érte el talán a célját, mert az előbb említett Bethesda-felvásárlás során is hasonló nyilatkozatot tett, később mégis két játék, a Starfield és az Elder Scrolls 6 már úgy lett bejelentve, hogy Xbox-exkluzívak lesznek.

Ember legyen tehát a talpán, aki meg tudná mondani, hogy mi lesz azon Blizzard-játékok sorsa, melyek PlayStationön is elérhetőek. Nem lenne összességében meglepetés, ha a legközelebbi Call of Duty-játéknál, az Overwatch 2-nél vagy a Diablo 4-nél már nem találkoznánk ott a platformok listájában a PS-sel, igaz ennek ellenkezője is elképzelhető. A Microsoft mindenesetre ezzel az üzlettel tovább növelte érdekeltségeit a videojátékos-piacon, és a Zenimax Media után egy újabb nagy játékkiadó is már hozzájuk tartozik, több más fejlesztőcéggel egyetemben, mint például a Rare (Sea of Thieves), a 343 Industries (Halo), a Mojang (Minecraft), vagy a Playground Games (Forza Horizon). Az viszont biztosan kijelenthető, hogy a közösség figyelmét magukra tudták vonni ismét, számtalan mém is született a téma kapcsán.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

borítókép: businesswire.com

Kövess Minket!Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - UV-C fertőtlenítés palackozásnál

A rendszeres és az alkalmankénti sportolás során egyaránt fontos az elegendő mennyiségű folyadékbevitel. Ez napi szinten több liter ásványvizet vagy üdítőt, frissítőt jelent. Az egészség megóvása szempontjából lényeges, hogy megfelelően fertőtlenített palackokból igyanak a fogyasztók.