Minden, amit a Microsoft-Blizzard-üzletről tudni lehet

Cikkünkben igyekeztük összefoglalni, mi történt azóta, hogy a Microsoft felvásárolta az Activision Blizzardot, illetve előrejelezni, ez hogyan érintheti a gaming világot.

Sokként hatott – talán nemcsak a gaming világra is – a hír, hogy a Microsoft csillagászati összegért, 68,7 milliárd dollárért felvásárolta az Activision Blizzardot január 18-án. Nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy ez a videojátékos történelem eddigi legnagyobb üzlete, ha csak az anyagi vonzatot nézzük – és ezzel a korábbi, a rekordot mindössze egy hétig tartó Take Two – Zynga-összebútorozást is eltörpíti a saját 12,7 milliárd dollárjával –, azonban a jelentősége ennél sokkal nagyobb, nem is véletlen, hogy azonnal megindultak a találgatások a Blizzard jövőjét illetően.

Tény és való, a Blizzardnál nem volt túlságosan rózsás a helyzet azóta, hogy tavaly júliusban kirobbant a zaklatási botrány a nőkkel szembeni egyenlőtlen bánásmód miatt. Ráadásul mint később kiderült, nem csak ez volt problémás a cég háza táján: többek között bizonyítékok sikkasztásával és a részvényesek félrevezetésével is megvádolták a Blizzardot. A botrány hatására a cég akkori elnöke, J. Allen Brack is lemondott és távozott a Blizzardtól, többen pedig azon a véleményen voltak, hogy a botrány több, igen méretes szöget is ütött a Blizzard koporsójába.

Ilyen előélet után érkezett a hír, hogy a Microsoft felvásárolta a céget. A közösség véleménye pedig szinte egyből meg is változott, immáron úgy vélik, hogy ez akár meg is mentheti a hosszú és tartalmas múltra visszatekintő Activision Blizzardot. Amiben viszont továbbra is megegyezett a legtöbbek véleménye, hogy az elnök-vezérigazgatót, Bobby Kotickot nem szeretnék többet a pozíciójában látni. Azt a Kotickot, aki a kritikusok véleménye szerint a Blizzardnál való változás egyik legnagyobb akadálya volt. A vezérigazgató – még a zaklatási botrány előtt – azzal került be a hírekbe, hogy még a többi részvényest is zavarja, mekkora összeget tesz zsebre munkájáért, a botrány kirobbanása óta pedig többen is úgy érezték, hogy nem tett meg minden tőle telhetőt a problémák megoldása érdekében. Ugyan több tucatnyi embert felelősségre is vontak a belső vizsgálatok során, ezt kevésbé tartják Kotick érdemének.

Az sem segített a vezérigazgató megítélésében, hogy a felvásárlás után napvilágra került egy dokumentum, amely szerint felvásárolt volna két nemzetközi gaming hírportált is, csak hogy azok sokkal kedvezőbb színekben mutassák be a céget. A listát tovább bővíti, hogy még az amerikai államkincstár is ráállt Kotickra, sürgetve a zaklatási botránnyal kapcsolatos vizsgálat eredményét, amely azt kutatta volna, valóban megtett-e mindent a Blizzard vezetősége a per során kiderült problémák megoldása érdekében.

A felvásárlás óta azonban egyre több helyen lehetett olvasni arról, hogy amint _az üzlet_ 2023. június 30-án lezárul és minden fontos szerződést aláírtak a felek, illetve az átállás is zökkenőmentesen végbement, Bobby Kotick távozik a cégtől. Ha viszont ez megtörténik, úgy a jelenlegi vezérigazgató sem feltétlenül lenne szomorú, ugyanis egyes hírek szerint akár közel 300 millió dollárjába is fájhat a Blizzardnak az, ha ő távozik. A jövőjét firtató kérdésekre Kotick ráadásul mindig sejtelmesen nyilatkozott, a New York Timesnak adott interjújában például úgy fogalmazott, hogy „ha szükség lesz rám bármiben, én itt leszek”. Azt viszont határozottan kijelentette, hogy akármilyen pozíciót is szán neki a Microsoft, ő azt szívesen megcsinálja.

Mi lesz viszont a Blizzard sorsa ezek után? Többen ugyanis attól tartanak, hogy a kiadó több játéka, melyek eddig PlayStation-konzolokon is megjelentek (például a Call of Duty-sorozat), ezek újabb részei immáron már csak a Microsoft platformjain, Xboxon és PC-n lesznek elérhetők. Az aggodalom talán nem alaptalan, hasonló történt meg még 2020-ban is, mikor a Microsoft a Bethesdát vásárolta fel. Mint akkor, úgy a Blizzard-játékok kapcsán is igyekezett mindenkit megnyugtatni a Microsoft Gaming vezérigazgatója, Phil Spencer, miszerint nem szeretnének kialakult közösségeket kirángatni Sony platformjáról. Kétértelmű állítása azonban már csak azért sem érte el talán a célját, mert az előbb említett Bethesda-felvásárlás során is hasonló nyilatkozatot tett, később mégis két játék, a Starfield és az Elder Scrolls 6 már úgy lett bejelentve, hogy Xbox-exkluzívak lesznek.

Ember legyen tehát a talpán, aki meg tudná mondani, hogy mi lesz azon Blizzard-játékok sorsa, melyek PlayStationön is elérhetőek. Nem lenne összességében meglepetés, ha a legközelebbi Call of Duty-játéknál, az Overwatch 2-nél vagy a Diablo 4-nél már nem találkoznánk ott a platformok listájában a PS-sel, igaz ennek ellenkezője is elképzelhető. A Microsoft mindenesetre ezzel az üzlettel tovább növelte érdekeltségeit a videojátékos-piacon, és a Zenimax Media után egy újabb nagy játékkiadó is már hozzájuk tartozik, több más fejlesztőcéggel egyetemben, mint például a Rare (Sea of Thieves), a 343 Industries (Halo), a Mojang (Minecraft), vagy a Playground Games (Forza Horizon). Az viszont biztosan kijelenthető, hogy a közösség figyelmét magukra tudták vonni ismét, számtalan mém is született a téma kapcsán.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

borítókép: businesswire.com

Kövess Minket!



Üzlet - Ezért vagyunk oda még felnőttként is a kisautókért (X)

A kisautók a gyerekek kedvenc játékai közé tartoznak. Azonban sok felnőtt szívében is különleges helyet foglalnak el. Sokan közülünk emlékeznek arra, hogy milyen örömmel játszottunk ezekkel a szépen kidolgozott játékokkal, és hogy mennyire büszkék voltunk a gyűjteményükre.

Üzlet - Ismerjük meg a fő burgonyafajtákat!

Talán nem túlzunk, amikor azt mondjuk, hogy a burgonya az egyik legfontosabb növényünk, főként azért, mert rendkívül sokféleképpen lehet felhasználni. Alkalmas emberi fogyasztásra, fontos nyersanyaga az élelmiszer- és a gyógyszeriparnak.