Ismét lopással vádolják a Netflixet

Ismét lopással vádolják a Netflixet

Az 1899 nagyszerű értékeléseket kapott, azonban a Black Silence című képregény alkotója azzal vádolja a Netflixet, hogy ellopta az ötleteit. Alábbi cikkünk SPOILEREKET TARTALMAZHAT!

Az idén 25 éves Netflix ebben az esztendőben kicsit bekeményített, egyrészt büntetni akarják azokat, akik megosztják a fiókjukat másokkal, másrészt többféle csomagot is elérhetővé tesznek, ezzel együtt a reklámok is feltűnnek az oldalon. Mindenesetre most nem emiatt kerültek a figyelem középpontjába, hanem az új, 1899 címre hallgató sorozat miatt. Az új alkotás az elmúlt évek egyik legjobb szériájának (Dark) készítőitől származik és rögtön sok rajongót szerzett magának. Az 1899 egy misztikus thriller és a történet szerint a Londonból New Yorkba tartó gőzhajón utazó bevándorlók rejtélyes események közepébe csöppennek, miután felfedezik a hónapokkal ezelőtt eltűnt Prometheus hajót a nyílt tengeren.

Nem felhőtlen azonban a sorozat indulása, ugyanis egy képregény-alkotó szerint a Netflix ellopta az ötleteit, állítása szerint az 1899 a Black Silence – 2016-ban kiadott – képregényből merített. A brazil hölgy, Mary Cagnin nemrégiben a Twitteren számolt be megdöbbenten arról, hogy a Black Silence és az 1899 világa és cselekményei közötti nagyfokú hasonlóságot vél felfedezni. A Black Silence szinopszisa így szól:

„A jövőben a Föld napjai meg vannak számlálva. Egy űrhajóscsapatot azért hívnak össze, hogy felkutassanak egy olyan bolygót, amely az emberek számára az egyetlen esély lehet a túlélésre. Lucas egy neves exobiológus, aki nehéz helyzetbe került, karrierje pedig veszélyben van. A sors úgy hozza, hogy összetalálkozik Neevel, egy meglehetősen jó hírű katonával, aki olyan ajánlatot tesz neki, amelyet nem tud visszautasítani. Azt viszont még nem tudja, hogy ez a küldetés mindent megváltoztat, amit valaha igaznak hitt.”

Ha valaki ismeri az 1899 végét, az ezek alapján egyértelműen felfedezheti, hogy ebben a két történetben vannak bizony komoly hasonlóságok. Cagnin ráadásul azt is részletezte, hogy hány tényező azonos a két alkotásban, illetve összehasonlító képeket is készített:

„Minden benne van: a Fekete piramis. Halálesetek a hajón/űrhajón belül. A többnemzetiségű legénység. A látszólag furcsa és megmagyarázhatatlan dolgok. A szemekben megjelenő szimbólumok Kódok. A hangok, melyek hívják őket. Apró cselekményrészletek, mint például a karakterek személyes drámái, beleértve a titokzatos halálukat is.”

Cagnin a továbbiakban azt is elmagyarázta, hogy miként történhetett meg a plagizálás:

„Bizonyára azon tűnődsz: hogyan lehetséges ez? Nos, 2017-ben a brazil nagykövetség meghívott, hogy vegyek részt a Göteborgi Könyvvásáron, amely egy nagyon híres és befolyásos európai nemzetközi vásár. Szerepeltem egyes paneleken és számtalan kiadónak, illetve a szakmában dolgozó embernek is meséltem a Black Silence képregényről. Nem nehéz elképzelni, hogy ezáltal a munkám elérte a Netflixet is. Nemcsak magát a képregényt mutattam be, hanem az angolra lefordított változatot is elérhetővé tettem.”

Egyesek mostanra úgy vélik, hogy a Netflix hallott a képregényről és létrehozta a saját koncepcióját belőle, miközben egy másik Twitter-művész szerint a streaming platform állítólag ezt korábban is megtette már. A felhasználó megosztott egy képet egy korábbi álláshirdetésről, mert íróként szeretett volna dolgozni a Netflixnél. Kiemelte azt a feltételt, hogy a pályázók beleegyeznek abba, hogy történetötleteiket a platform a jövőben továbbfejlesztheti vagy adaptálhatja.

Cagnin végül azt is elmesélte, hogy mennyit sírt emiatt és, hogy az álma volt a nemzetközi elismerés megszerzése – ebben az esetben azonban úgy véli, hogy sérelem érte. A Netflix viszont egyelőre nem kommentálta a történteket.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!