Beperelték a Microsoftot az Activision Blizzard felvásárlása miatt

Beperelték a Microsoftot az Activision Blizzard felvásárlása miatt

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság úgy látja, hogy az üzlet tisztességtelen előnyhöz juttathatja a Microsoftot, ezért minden lehetséges módon meg akarják akadályozni a létrejöttét.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (SZKB) bejelentette, hogy pert indít a Microsoft ellen az Activision Blizzard felvásárlásának ügyében. A hivatalos közleményben az áll, hogy az üzlet nem csak a konzolpiacon biztosítana előnyt a Microsoftnak, hanem más területeken is, mint például az előfizetéses és a felhőalapú játékok. Elmondásuk szerint a Microsoft 69 milliárd dolláros ügylete a valaha volt legnagyobb a videojáték-iparban, ráadásul lehetővé tenné számukra, hogy elnyomja a versenytársakat, valamint a gyorsan növekvő előfizetéses tartalmaival és felhőalapú-üzleti modelljével.

Az SZKB korábbi példákat is megemlített ennek alátámasztására. Például, amikor a Microsoft felvásárolta a ZeniMaxot, a Bethesda anyavállalatát, részben azt is a riválisok visszaszorítására használták.

„A Microsoft úgy döntött, hogy a Bethesda számos játékát, köztük a Starfieldet és a Redfallt is, Microsoft exkluzív termékké teszi, annak ellenére, hogy biztosította az európai trösztellenes hatóságokat ennek ellenkezőjéről.”

Ennek az üzletnek a középpontjában egyébként egyértelműen a Call of Duty franchise áll. A riválisok és maga az SZKB is leginkább attól tart, hogy a világ egyik legnépszerűbb FPS játékát is exkluzív címként kezelni az üzlet létrejöttét követően a cég. Bár erre is tett már ígéretet a Microsoft, hogy nem szeretnék ezt meglépni, illetve a Nintendonak is tettek egy ajánlatot, aminek értelmében a következő 10 évben megjelenne Switchre a CoD. Ezt azt ajánlatot pedig a Sony számára is felkínálták.

„Ezért ajánlottunk fel a Sony-nak egy 10 éves szerződést, hogy minden új Call of Duty játék elérhetővé váljon PS-en ugyanazon a napon, amikor az Xboxra is megjelenik. Nyitottak vagyunk arra, hogy ugyanezt a kötelezettségvállalást más platformok számára is biztosítsuk, és azt jogilag végrehajthatóvá tegyük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió szabályozói által.”

Phil Spencer, a Microsoft Gaming vezérigazgatója azt is megosztotta, hogy a Sony csekély hajlandóságot mutat arra, hogy egy asztalhoz üljön velük és megállapodásra jussanak ebben a kérdésben.

„Jelenleg több időt töltenek a szabályozó szervekkel, mint velünk, pedig mi szeretnénk velük egyességre jutni.”

Egyébként a Microsoft nem hagyja annyiban a dolgot és kész elmenni a végsőkig az üzlet sikeressége érdekében, ezért ott lesznek a bíróságon is kiállnak magukért.

„Bár hittünk abban, hogy békésen lezárhatjuk az üzletet, most mégsem tehetünk mást, mint hiszünk az ügyünkben és megpróbáljuk bebizonyítani, hogy ez az ügylet nem versenyellenes. Hiszünk abban is, hogy ez az üzlet inkább kiterjeszti a versenyt, valamint több lehetőséget teremt a játékosok és játékfejlesztők számára” – tette hozzá Brad Smith, a Microsoft elnöke.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!