Nagyon alapos vizsgálat és átvilágítás vár még a Microsoft Actvision Blizzard felvásárlására

Nagyon alapos vizsgálat és átvilágítás vár még a Microsoft Actvision Blizzard felvásárlására

Nem irigyeljük a Microsoftot most, de jogosak a versenyhivatal aggályai.

Egy pipa, megannyi várat még magára. Sűrű éve van a Microsoftnak. A cég először januárban jelentette be, hogy meg akarja vásárolni az Activision Blizzardot, egy állítólag 68,7 milliárd dolláros üzlet keretében. Az felvásárlás azonban azóta sem valósult meg, ugyanis több ország versenyhivatala vizsgálódik az ügyben. A szaúd-arábiai versenyhatóság (GAC) zöldutat adott, de ez nem mondható el, például a britekről, amelyek osztják a Sony aggodalmait. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság mellett ugyanis a szigetország trösztellenes szabályozó hatósága, amely a piacok verseny integritásának fenntartásáért felelős, jelentős akadályt gördíthet a felvásárlás elé, ha nem kezelik az aggályait.

Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága (CMA) bejelentette, hogy a kezdeti vizsgálatot követően kész egy alapos, második fázisú vizsgálatot indítani az ügyletet illetően. Ahhoz, hogy ezt elkerülje az óriáscég, elegendő kötelezettségvállalást kell tennie a szerv irányába. A kötelezettségvállalás olyan jogilag kötelező érvényű megállapodás, amelyben a Microsoft dönthet úgy, hogy például azt mondja a CMA-nak, hogy „a Call of Duty a következő 30 évben elérhető lesz PlayStationön". Mindezt szeptember 8-ig kell megtennie, ami kevesebb,  mint egy hét múlva esedékes, szóval sietniük kell. Várhatóan ezt teljesíteni fogják.

Phil Spencer, a Microsoft Gaming vezérigazgatója – aki bejelentette, hogy a sikeres felvásárlás esetén Game Passbe kerülhetnek az Activision Blizzard vezető címei – úgy fogalmazott, a vállalat „üdvözli" a trösztellenes szabályozók által feltett kérdéseket. „Az átláthatóság és a nyitottság szellemében továbbra is együttműködünk a szabályozó hatóságokkal, miközben azok felülvizsgálják ezt az akvizíciót. Úgy véljük, hogy az alapos vizsgálat azt fogja mutatni, hogy a Microsoft és az Activision Blizzard egyesülése az iparág és a játékosok javát fogja szolgálni”

A vizsgálódásnak az az oka, hogy a CMA aggódik amiatt, hogy az alku „kárt okozhat a riválisoknak, köztük a játékpiacra nemrégiben és a jövőben belépőknek, mivel megtagadja tőlük az Activision Blizzard játékaihoz való hozzáférést, vagy sokkal rosszabb feltételekkel biztosít hozzáférést". 

„Az első fázisú vizsgálatot követően aggódunk amiatt, hogy a Microsoft a fúzió után arra használhatja a népszerű játékok, például a Call of Duty és a World of Warcraft feletti ellenőrzését, hogy kárt okozzon a versenytársaknak, köztük a többjátékos előfizetési szolgáltatások és a felhőalapú játékok területén működő jelenlegi és jövőbeli versenytársaknak" – mondta Sorcha O'Carroll, a CMA fúziókért felelős vezető igazgatója. Félelmük nem alaptalan, a Microsoft 2021-ben vásárolta fel a Bethesdát is tulajdonló ZeniMax Mediát, amelynek Starfield címe nem elérhető például PlayStationön. A Microsoft szerint nincs mitől tartani, de nem engem kell meggyőzniük. Néhány nap múlva biztosan tisztábban látunk.

Te mit gondolsz, jogosak a CMA kérései?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Szerinted zökkenőmentesen zöldlámpát kap az üzlet?

  • 29 %
  • 71 %