A BLAST Premier World Final dönthet az év játékosáról?

A BLAST Premier World Final dönthet az év játékosáról?

Egy harmadik játékos is nagyon erős volt 2022-ben, de az év utolsó versenyén ő már nem bizonyíthat s1mple és ZywOo ellenében.

Közeledik az év vége, már csak egy verseny van hátra a 2022-es CS:GO szezonból. Ezzel együtt természetesen beindult a találgatás, hogy vajon ki lesz az év játékosa idén. A versenyzők kiléte aligha rejtély, évek óta s1mple-ről és ZywOo-ról szól a HLTV díja. De az eddigi évekkel szemben valamivel nehezebb lesz idén döntést hozni a kérdésben. Az ukrán sztár az év második felében a saját, magas sztenderdjeihez képest gyengébben játszik. A francia AWP-s pedig az év elején még ennél is rosszabb volt. De mostanra egészen kiegyenlítették a versenyt, ami azt jelenti, egyetlen tornán dőlhet el minden!

Az év játékosa díj harmadik neveként idén NiKo helyett sh1ro került be a kalapba. De mind tudjuk, hogy a csapatos eredmények sokat nyomnak a lattba a HLTV-nél, ezért aligha lesz esélye a két titán ellen az orosznak. Azért érdemes megemlíteni őt, hiszen egyéni teljesítményekben nem maradt el s1mple-től és ZywOo-tól, sőt, konzisztensebb is volt idén náluk, ami érdekes lehetne. De annak idején device sem kapott erre díjat. Szóval nyugodtan odatehetjük sh1rót a dobogó harmadik fokára még úgy is, hogy jelenleg szűrés nélkül ő a legjobb játékos idén. Viszont ő már biztosan nem játszik 2022-ben, míg a másik két játékos Abu-Dzabiban futhat egy kört az első helyért, hogy leegyszerűsítsék a döntést.

Ha a teljes évet nézzük, sh1ro 1,28-as HLTV-ratinggel a legjobb játékos eddig 120 játszott pálya alapján. Őt holtversenyben követi ZywOo és s1mple 1,27-tel, viszont ők több pályát játszottak (149, illetve 126). Ami árnyalhatná ezt a képet, az a különböző szűrők alkalmazása. LAN-on s1mple volt a legjobb 1,28-as ratinggel, mögötte ZywOo és sh1ro a sorrend, mindössze egy-egy századdal alacsonyabb értékelésekkel. A nagy versenyekre szűrve, top 20-as, 10-es vagy 5-ös ellenfelekre szűrve még ekkora különbség sincs. Ezzel tehát nem vagyunk előrébb jelenleg. De ezért is lesz fontos a BLAST Premier World Final, hiszen ZywOo és s1mple topcsapatok ellen játszhatnak végig, ráadásul nagy versenynek számít, tehát valamilyen különbségnek ki kell jönnie a számokban.

Addig is, más eredményeket kell megnézni a döntetlen helyzet feloldására. Az egyik ilyen lehetne a bajnoki címek száma, de a NAVI egyetlen BLAST Premier tavaszi döntős címe és a Vitality ESL Pro League-en elért őszi győzelme között igazságot tenni nemigen lehetne. MVP-díjak? Mindkét játékosnak egy-egy van, éppen az említett tornákról.

Ezen a ponton lehet előhozakodni a csapat egész éves teljesítményével és annak limitáló vagy éppen hajtó erejével. A NAVI idén három döntőben játszott, egyet ugyebár megnyertek, az antwerpeni Majorön és Kölnben másodikak lettek a FaZe ellen – ezek az év legnagyobb versenyei voltak. Ezzel szemben a Vitality kettőt játszott, pont a NAVI ellen bukta el az egyiket (BLAST Premier tavasszal), a másikat megnyerték a Liquid ellen. Nem kérdés tehát, a NAVI jobb volt ezen a téren, így s1mple is.

Ha nem alkalmazunk szűrőket, ZywOo több pályát játszott, mint s1mple (149 vs 126), tehát mondhatnánk, hogy konzisztensebb volt. De a Vitality felemás éve több selejtezővel volt feltöltve, míg a NAVI folyamatosan kapta a meghívásokat, a Majorökön a top 16-ból kezdhettek mindig – aligha lenne jó ötlet ezt felróni s1mple-nek. Ha alkalmazzuk a nagy eseményes szűrőt, akkor fordul a kocka, s1mple több ilyen mérkőzésen játszott (99 vs 78), ami egyben azt is jelenti, hogy gyakrabban jutott messzebb az ilyen tornákon.

Mindezekből könnyű eljutni arra a következtetésre, hogy az egész évet nézve s1mple tűnik jobbnak a két játékos közül. De a BLAST Premier World Final ezt még felboríthatja: s1mple formája nem volt annyira erős mostanság, ZywOo pedig pont az ősszel kezdett felerősödni. Tehát bármelyik játékos is szeretne a HLTV év játékosa díjából elsőként bezsebelni egy harmadikat, annak domináns formában kell Abu-Dzabiba érkeznie! És akkor még ott az AWP nerfje, amiről nem tudhatjuk, milyen hatást gyakorolhat a sztárok játékára. Egy biztos, izgalmas és szoros lesz a díjért folyó verseny, valamint a közel egyhónapos várakozás az átadóig.

Borítókép: BLAST–HLTV
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!