32 csapatra bővül az ESL Pro League mezőnye

32 csapatra bővül az ESL Pro League mezőnye

8 csapatos csoportokkal és triple-elimination ágrajzokkal tér vissza jövőre az EPL.

2023-tól még több csapattal és remélhetőleg még izgalmasabb meccsekkel tér vissza az ESL Pro League a képernyőkre! Az ESL ugyanis gyökeres változásokat eszközölt a formátumban, a konferencia szakaszban, a menetrendben és a közvetítésben is. Nem fedték még fel az összes kártyájukat, de az immáron 32 fős mezőnyhöz szabott formátumot leleplezték. Így már azt is tudjuk, hogy ennek következtében az eredetileg hathetesre tervezett liga egy héttel rövidebb lesz és február 22-től március 26-ig fog tartani.

A formátum

Ezentúl körmérkőzéses helyett vigaszágas-kiesési csoportkörökből áll a Pro League első szakasza, szám szerint négy darab nyolc csapatos csoportot láthatunk majd. Ezeken felül lesz még egy utolsó esélye is az alsó ágon vesztes csapatoknak a továbbjutásra. Így lényegében nem is double, rögtön triple-elimination lesz az EPL csoportkörében!

A rájátszásban csoportonként négy csapat folytathatja a versengést, de attól függően kerülhetnek a tizenhatod-, nyolcad- vagy negyeddöntőkbe, hogy hanyadik helyen jutnak tovább. Ezen kívül ez a szakasz marad a régiben, azaz egyenesági-kieséses formátum lesz.

Íme egy-egy példa arra, hogyan néznek majd ki az ágrajzok egy csoport, illetve a rájátszás esetében:

A Konferencia szakasz

Az EPL 17. szezonja lesz az utolsó, ahol ezt megrendezik. Korábban az volt az ESL terve, hogy összeolvasztják a Pro League-gel és közvetlen előtte rendezik, de ezt a tervet elkaszálták. Ehelyett a csapatok januárban játszhatnak online, régiókra bontva. Ezt azzal indokolták a szervezők, hogy a vártnál több csapat szerzett indulási jogot, miután a tornát a jövő évre tolták és ezért több helyosztó verseny zajlott le időközben. A bővítés miatt 11 csapat juthat ki legközelebb az EPL-re: 3 EU-ból, valamint 2-2 NA-ből, SA-ből, Ázsiából és Óceániából. A regionális konferenciákra január 16-21. között kerül sor.

A 18. szezontól kezdve a konferencia megszűnik. Ehelyett valamilyen egyelőre nem ismert, közvetlenebb, de még mindig teljesítményalapú meghívásos módon lehet bejutni majd. A tervek szerint 15 partner csapat, 3 ESL világranglistás, 2 ESL Challenger, 4 EU, 2-2 NA, SA, Ázsia és Óceánia régióból induló ötös teszi majd ki a 32 fős mezőnyt.

Borítókép: HLTV/theMAKKU
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!