Gaming: Ezért a világ legjobb videójátéka a The Settlers 2

Gaming: Ezért a világ legjobb videójátéka a The Settlers 2

A mai napig több tucatnyi órát el lehet tölteni azzal, hogy irányítod a kis telepesek mindennapjait.

A stratégia, azon belül is az RTS műfajában maradandót alkotni embert próbáló feladat manapság. Amikor olyan címek uralják a piacot, mint a Minecraft, a League of Legends, a Grand Theft Auto V, a Call of Duty: Modern Warfare 2, akkor kevés fejlesztőcsapat dönt úgy, hogy időt, pénzt és energiát fektetnek abba, hogy valós időben építkező és harcoló taktikusoknak készítsenek játékokat. Valahogy ez az érzés a '90-es évek végén és a 2000-es évek legelején nem volt még jelen, amikor olyan zseniális videójátékok jelentek meg, mint a Caesar III, a Civilization III vagy a mai cikkünk alanya, a véleményem szerint legjobb játék, ami valaha készült, a The Settlers 2.

1996-ra kell visszapörgetni az idő kerekét, amikor DOS-ra kiadták a Die Siedler első számozott folytatását. A Veni, Vidi, Vici alcímre keresztelt program nem változtatott elődjének játékmenetén, egyszerűen csak tökéletesítette azokat a folyamatokat, amelyek az építkezéshez, nyersanyaggyűjtéshez és a harchoz kellenek. Haiko Ruttmann dallamait akár most is nyugodtan elindíthatjátok a háttérben, mivel fülbemászó taktusai tökéletesen passzolnak akár tanulás vagy munka mellé is. A Blue Byte Software fejlesztői az eredeti változatba 10 egyre nehezedő, tényleg komoly koncentrációt igénylő küldetést pakoltak, amelyekben a rómaiakat kellett terelgetni a különböző portálokon keresztül.

A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a nyersanyagok a megfelelő időben eljussanak a kijelölt pontra. A szállítmányozás nem volt egyszerű, ugyanis limitált lehetőségek álltak rendelkezésre a folyamatok meggyorsítására. A szamarak plusz terhet vettek le a telepesek válláról (szó szerint), azonban még így is hatalmas dugók alakulhattak ki a nagyobb csomópontokon. Figyelni kell arra, hogy nem minden feldolgozandó árucikkből van korlátlan mennyiség. A kő és az ércek nem teremnek a semmiből, így ezekkel óvatosan kell bánni. A harcrendszer egyszerű, de pont ezért nagyszerű, ugyanis nem vonja el a figyelmet arról, amiről valójában egy The Settlersnek szólnia kell. Az építkezésről, új területek meghódításáról, a civilizáció kiépítéséről.

De miért tartom a valaha volt legjobb videójátéknak a The Settlers 2-t? Az egyik ok, hogy időtlen. 1996-ban pont ugyanolyan el lehetett tölteni vele a szabadidőt, mint 2022-ben. A játékmechanikája semmit sem veszített el varázsából az elmúlt évek alatt, sőt a mai viszonyok között talán még jobb is néha leülni elé, mint közel 25 évvel ezelőtt volt. A grafikája csábosan retro, a pixeles emberkékre érdemes ráközelíteni, mert különböző interakciókkal szórakoztatják az időt, ha épp nincs dolguk. Véleményem szerint egyetlen hibája van talán, hogy a nyerő taktikák elsajátítása után viszonylag egy kaptafára épül az összes "early game", de más ellenérvet tényleg nem tudok felhozni. Egy igazi nosztalgiabombáról van szó, amelyet fillérekért (Uplayen 1,25 eurót kérnek el érte jelenleg) megvásárolhatsz.

Ti játszottatok valaha The Settlers 2-vel, esetleg a 10. évfordulós kiadással?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te játszottál valaha The Settlers-játékkal?