Immár hivatalos, hackertámadás áldozata lett a Riot Games

Immár hivatalos, hackertámadás áldozata lett a Riot Games

A biztonság kedvéért nem árt egy jelszócsere, de egyelőre úgy néz ki, hogy "csak" forráskódokat loptak a hackerek.

Manapság már nem illik belemenni az olyan vitákba, hogy a tyúk volt-e hamarabb vagy a tojás, hogy az Xbox vagy a PlayStation a jobb vagy, hogy melyik játékkiadó a világ legnagyobbja és legjobbja. Az biztos, hogy a Riot Games (LoL, VALORANT, TFT, Wild Rift, Legends of Runeterra) a legnagyobbak egyike, akire milliók figyelnek és milliók rajonganak játékaikért.

A nagy erő azonban nagy felelőséggel jár (Pókember óta tudjuk), a Riot Games is fokozott veszélynek van kitéve, az év minden egyes napján. Az esetek 99%-ban elhárítják a gondokat és ártalmatlanítanak minden irányukba érkező támadást, ám van az a bizonyos 1%, az az egy kapura lövés ami védhetetlen, amivel megtörténik a baj. Hát a Riottal most megtörtént.

Pár nappal ezelőtt jelezték, hogy támadás érte rendszerüket, ami ezúttal betalált és bár akkor még nem volt kész magyarázatuk és válaszuk a legtöbb adódó kérdésre, azt bizton állították, hogy a felhasználói adatok nem sérültek. Egészen ma estig kellett várni a Riot részletesebb beszámolójára, ami immár több pontban részletezte a támadást.

Elárulták, hogy a támadók nem a felhasználók adataira repültek rá, hanem nyilván játékaikra, a világ legnépszerűbb játékaira. A LoL, a TFT és a Riot által használt Legacy névre hallgató anti-cheat volt a hackerek célpontja, ezek bizonyos forráskódjait sikerült is megszerezniük. Pontosan nem részletezték, hogy miket loptak el, annyit viszont elárultak, hogy több kísérleti játékmód és játékelem kódjai is illetéktelen kezekben landoltak, akárcsak az AC-kódsorai. Utóbbi nyilván azért kiemelten fontos, mert bár a Legacy sem tökéletes, mégis az egyik legjobb anti-cheat a mai piacon, amit most jóval könnyebben lehet majd megkerülni, feltéve, ha a támadók nyilvánosságra hozzák az adatokat. Ez egyelőre nem történt meg, zsarolással próbálkoznak, de a Riot már most kijelentette, hogy fizetni nem fognak a hackereknek.

Mi jön ezután?

Egyrészt kíváncsian várjuk a Riot Games részletes beszámolóját a támadásról, annak módszeréről, ezt ígéretük szerint a közeljövőben publikálják majd. Másrészt pedig a lopás játékokra gyakorolt várható hatása, ami központi téma még az eset kapcsán, erről szintúgy hamarosan érkező információkat ígérnek. Az már biztos, hogy az eheti patch és az Ahri ASU a támadás miatt csúszott, de reméljük ennél nagyobb fennakadásra nem kell majd számítanunk a Riot egyetlen játékában sem.

Az biztos, hogy felhasználói adatok nem sérültek, emiatt nem kell aggódnunk. A Riot Games már tanulmányozza a támadást és dolgoznak azon, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő és persze a szükséges hatóságok bevonásával máris nyomoznak a támadók után.

Tavaly ősszel a Rockstart ért hasonlóan nagy hackertámadás. Akkor is forráskódok, illetve a GTA 6 egy korai változatából származó képek és videók szivárogtak ki. A támadó (mert akkor egyetlen személy volt felelős az esetért) akkor is zsarolással próbálkozott, ám őt 2-3 hét leforgása alatt azonosították és letartóztatták.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!