LoL: Nagyot esett az LEC nézettsége, de a magyar adás hasít!

LoL: Nagyot esett az LEC nézettsége, de a magyar adás hasít!

Tarts velünk a hétvégén az LEC téli szezonjának második hetén is!

A League of Legends e-sport rajongói már nagyon várták az új szezon kezdetét. Ez nem csak az átlagos játékosok számára jelenti az év kezdetét, amikor ismét elkezdhetik mászni a ranglétrákat, hanem bizony elindulnak a profi bajnokságok is. Nincs ez másképp a megújult EMEA-régióban sem, ahol egy merőben megváltozott LEC várta a lelkes nézőket. Szombaton elrajtolt az LEC téli szezonja, a történelem során először.

Ám hiába a hype, hiába az új lebonyolítás, a nézettség jelentősen esett a tavalyi évhez képest. Érdekes tendenciát mutat ez, mert a világbajnokság nézettsége is esett a kezdeti szakaszban, mégis rekordot döntött a végére. Ezt Caedrel, a Riot Games egyik elemzője három tényezőre vezeti vissza.

  • megváltozott a menetrend, és péntekről hétfőre került át a hétköznapi adás, sokan azt se tudták, hogy elkezdődött az LEC
  • tavaly ilyenkor még sok országban érvényben voltak a koronavírus miatti korlátozások, így az emberek több időt töltöttek otthon
  • rengeteg technikai probléma volt, ami miatt meccseket kellett megállítani és a kezdésüket elcsúsztatni

Mennyire vészes a helyzet?

Az Esports Charts adatai szerint a nézőcsúcs 464 189, míg az átlagos nézőszám 294 526 volt. Összesen 5 620 528 órát töltöttek a nézők a képernyők előtt. Ezek egyáltalán nem rossz számok, de jelentősen elmaradnak a 2022-es tavaszi szezon kezdetén látottaktól. A legnagyobb nézőszámot egyébként a harmadik napon, a Fnatic és a KOI összecsapása alatt mérték. Érdekesség, hogy a KOI a másik két meccsével is a 2. és a 4. helyre fért be. A 2022-es LEC Spring split első hétvégéjén a csúcs 527 567 néző volt. Akkor a G2-EXCEL párosításra voltak a legtöbben kíváncsiak. Ez közel 14 százalékos visszaesést jelent, ami komolynak mondható. Az alábbi tweet egyébként még korábban készült, az általunk közölt adatok az aktuálisak az Esports Charts oldala alapján, de a különbségeket jól mutatja.

Íme a frissített lista:

De ennél is beszédesebb az a tény, hogy a LEC Winter 2023 nyitóhete átlagosan 294 526 nézőt vonzott, ami 16 százalékos csökkenés a 2022-es LEC Spring első hetének 350 563-as átlagos nézőszámához képest. Ez azonban még mindig jelentős növekedés a 2022-es LEC Summer első hetének 190 101-es átlagához képest. Reméljük, hogy valóban elsősorban az információhiány és a technikai problémák okozták a gondot, mert ezek javíthatóak és legalább visszatér a tavaly látott népszerűsége a ligának.

Mi a helyzet a magyar közvetítéssel?

Szeretnénk megköszönni a Riot Gamesnek, hogy elhozhatjuk nektek magyar nyelven is az EMEA-régió élvonalát. Valamint köszönjük nektek is a figyelmet, Youtube-on és Twitchen átlagosan 1100-an követtétek az adást, de volt, hogy még az 1600 nézőt is átlépük! Több, mint 1 millió percen át néztétek a meccseket, várunk titeket szeretettel szombaton ismét.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!