Tovább növelte befolyását Szaúd-Arábia a Nintendóban

Tovább növelte befolyását Szaúd-Arábia a Nintendóban

Egy hónap alatt másodszor növelik részesedésüket a Nintendoban.

Szaúd-Arábia a hírek szerint egy hónapon belül másodszor növelte részesedését a Nintendóban. A Trading View szerint az ország állami befektetési alapja (PIF), a Mohammed bin Salman koronaherceg által elnökölt szuverén vagyonalap a jelentések szerint 7,08%-ra növelte részesedését a Nintendo Switch gyártójában. Az alap először 2022 májusában szerzett 5,01%-os részesedést a Nintendóban. Éppen a múlt hónapban növelte ezt a részesedést 6,07%-ra.

A Nintendo korábban azt állította, hogy amikor a PIF megvásárolta a kezdeti 5,01%-os részesedését a vállalatban, nem tudott a tranzakcióról, és először a híradásokból értesült a szaúdi befektetésről. A legújabb fejleményeket azonban még nem kommentálta. Nem ez az első ilyen üzletük azonban. Szaúd-Arábia koronahercege és befektetési alapjai az elmúlt években a japánokon kívül is számos befektetést hajtottak végre a videójáték-iparban. Az alap 2020 decemberében több mint 3 milliárd dollár értékben szerzett részvényeket az Activision Blizzard, az Electronic Arts és a Take-Two vállalatokban. Tavaly a herceg az Electronic Gaming Development Company-n keresztül megszerezte az elismert japán SNK fejlesztő 96%-át, így tulajdonába került a Fatal Fury, a Metal Slug és a King of Fighters stúdió is.

A PIF-et arra is felhasználták, hogy 5%-ot meghaladó részesedést fektessenek be a Capcomba és a dél-koreai online játékkiadóba, a Nexonba. Ezek a befektetések összesen több mint 1 milliárd dollárt tettek ki. Tavaly szeptemberben pedig a herceg bejelentette, hogy a PIF új stratégiát indít a Savvy Gaming Group számára, amelynek keretében 50 milliárd riyalt (13,3 milliárd dollár) tesznek félre, hogy „egy vezető játékkiadó stratégiai fejlesztési partnerré váljon”. A PIF állítólag központi szerepet játszik a trónörökös azon céljában, hogy a szaúdi gazdaság kevésbé függjön az olajból származó bevételektől. Ennek érdekében persze nem csak a gamer világot hódítanák meg, a labdarúgásban és sok más iparágban is befolyást szereznek, amivel javítják az ország megítélését az úgynevezett sportwashingon keresztül és megalapozzák a hosszú távú jövőjüket. A PIF folyamatos befektetései egyesek számára aggodalomra adhatnak okot. Az ország sok kritikát kap azért, hogy nem tartja tiszteletben az alapvető emberi jogokat, és a mai napig korlátoz és cenzúráz embereket, vállalatokat, termékeket.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!