Ezért bukott meg a Fnatic az LEC téli szezonjában

Ezért bukott meg a Fnatic az LEC téli szezonjában

Van még visszaút Rekklesék számára?

A 2023-as LEC rögtön egy nagy durranással indult. A Fnaticba két év után visszatért a csapat valaha volt legjobb játékosa, Rekkles (már másodjára), Upset ment a kispadra. A bot lane másik tagja, Hylissang is távozott a MAD Lionshöz, az ő helyét Rhuckz vette át. A portugál támogató a világbajnokságon is sikeresen helyettesítette bolgár kollégáját, így nagyon bíztak abban, hogy ezt a formáját az LEC-be is át tudja ültetni. Élete első LEC-splitje azonban egyáltalán nem sikerült, nem érezte jól magát a szerepkörében, hiába játszhatott sok esetben engage karaktereket, így a tavaszt már nem vele kezdi meg a fekete-narancs szervezet.

A svéd lövész érkezésével ez a csapat nagyon ellentmondásos volt előzetesen. Veterán, nagy tapasztalattal rendelkező, de egykori fényéből kicsit megkopó ötöst állítottak össze, ami egy igazi boom or bust szezont ígért. Kis túlzással a második percben eldőlt ez a kérdés, amikor Rekklest Bo találta meg egy gankkel és az ADC azonnal elhullott. Ekkor persze még senki sem temette a Fnaticot – teljesen jogosan, ugyanis a kezükben volt a Vitality elleni találkozó, ám nem tudtak mit kezdeni az előnyükkel. A második napon már viszont elkezdhették kongatni a vészharangokat, amikor az ősi rivális G2 kevesebb, mint 24 perc alatt beledöngölte őket a földbe. Capsék a játék minden elemében felülkerekedtek Humanoidékon, a Fnatic konkrétan egy tornyot sem tudott elhozni. Végül 1-2-vel zárták a nyitó hétvégét, majd egy újabb 1-2-t hoztak a második héten is. Ekkor már a szakadék szélén táncoltak, de a nyári Fnaticból kiindulva sok rajongó remélte, hogy gond egy szál se, ott is épphogy bejutottak a rájátszásba, majd az EXCEL ellen is billeget a továbbjutás. Ám ez már nem a tavalyi Fnatic, még akkor sem, ha a felső hármas, Humanoid, Razork és Wunder maradtak a csapatnál. Itt is úgy tűnt sokáig, hogy a Bo3-ig majd elvergődnek valahogy, és ott majd kijön a rutin, amivel egy szép menetelés lehet ebből ismét. Mint tudjuk nem lett. A csapat totálisan felsült, 2-9-es mérleggel a 9. helyen végeztek, ami a csapat legrosszabb teljesítménye valaha az LEC/EU LCS-ben.  

A csapatban egyáltalán nem volt meg az összhang, egyik szakaszában a mérkőzéseknek sem hoztak jó döntéseket, több meccset megnyerhettek volna csak akkor, ha megfelelően kihasználják az előnyüket. Csapat és egyéni szinten is rengeteg probléma volt. 

Egyéni problémák

Wunder az utóbbi időben már csak Graggasszal alkotott maradandót, de összességében nagyon nem tudta hozni azt a szintet, amit a G2-nál megszokhattunk tőle, már az is meglepő volt kissé, hogy ennyi ideig a rosteren maradhatott. A téli szezon során a leggyengébben teljesítő toposok között volt a számokat tekintve, szörnyű KDA-val és AVG Kills mutatóval. 1,6-os KDA-ja a 9., 1,6-os átlagos killje a 10. volt a felső ösvényes játékosok között, miközben a 8. legtöbb halált szenvedte el. Váltott is a Fnatic topon, a Fnatic TQ tavaly tavasszal LVP SuperLiga bajnokká váló felső ösvényese, Óscar "Oscarinin" Munoz Jiménez csatlakozik a kerethez. Miden Humanoidon volt a nyomás, hogy carryzzen, de az Azirja nagyon nem működött, 4 meccsen is elhozta, 0 győzelem, 0,8-as KDA kerekedett ki ebből. Összességében KDA-ban utolsó (1,8), killekben és halálokban utolsó előtti (1,9 és 3,8) lett. Végül a helyére nem kerestek mást, bár most nincsenek is egyszerű helyzetben a csapatok az igazolásokat illetően, hiszen a többi ligában nincsen offseason. Ami Rekklest illeti, némileg javult a teljesítménye a második héttől, de még így is teljesen beleszürkült a mezőnybe, de legalább nem volt ligautolsó a posztján. Viszont a bot lane, mint egység borzalmasan működött. Rhuckz nem teljesített jól a távolsági hősökkel, egy olyan metában, amiben alapvetően dominálnak. Nem is lett volna baj, ha a Fnatic az engage supportjai mellé Kalistát, Dravent vagy épp Samirát választ, amit viszont Rekkles nem nagyon játszik. Emellett sem a Lucian-Nami, sem a Caitly-Lux, sem a Zeri nem játszott szerepet a champ pooljukban.

Csapat problémák

Rhuckzot amiatt is léptette elő a Fnatic, mert egy jó vezéregyéniségnek tartották, aki a Worldsön ráadásul egy jó ajánlólevelet is szerzett. Ám ez sok ADC-t nem győzött meg, ugyanis a hírek szerint Rekkles csak az 5-6. opció volt, mert senki nem akart a portugállal játszani a próbajátékot követően. Azonban a két játékos stílusa olyan mértékben különbözött, ami rengeteg kötöttséghez, majd a katasztrófához vezetett. A szervezet szurkolói érthető okokból nehezen viselték a csapat teljesítményét, ám az eszközök, amikhez nyúltak már egyáltalán nem tolerálhatóak. Razork egy streamben mesélt a csapat szezonjáról, ahol elárulta, hogy halálos fenyegetéseket is kapott. Ez egyáltalán nem játék és nem vicces, elképzelni sem tudom, hogy juthat el valaki idáig csak azért, mert a kedvencei esetleg nem az elvárt szinten teljesítenek. A spanyol dzsungeles azt is elárulta, hogy a csapat draftjai nagyon nem működtek, ami miatt vezetőedzőjétől is megvált a Fnatic. Panaszkodott az összhangra, nagyon nem volt egyetértés közöttük, nem sikerült a 13.1-es frissítést sem megérteniük és egyszerűen nem működött a Humanoidra épített játék. Azt is megtudtuk, hogy ő volt a csapat ragasztója, de nagyon nehezen tudta csak egyben tartani a többieket, emiatt még nagyobb nyomás alá került, ami miatt tovább romlott a teljesítménye.

Rekkles is beszélt a téli szezonról. Jól jelzi, hogy mennyire nehéz időszakon vannak túl, hogy könnyeivel küszködött a svéd legenda. Mindössze január másodikán álltak össze, csupán egy hetük volt együtt gyakorolni a szezon kezdete előtt, amivel az utolsók között voltak a ligában. Kiemelte, hogy borzalmas teljesítményt nyújtottak, nem volt olyan mérkőzés az alapszakasz során, ahol határozott játékkal, jobb teljesítménnyel meccset nyertek volna. Már a scrimek során is gyengén ment nekik a játék, nem látszódott semmi fejlődés, ami aztán a színpadon is kijött. Ennek ellenére úgy látja, ha egy-két meccset nem dobnak el, a csoportkör meglehetett volna nekik, az pedig már egy teljesen más kávéház. Őt nem érte meglepetésként, amit láttunk tőlük, számított arra, hogy ennyit szenvednek majd, de ennek ellenére letargikus volt a hangulat és teljes bukásként élték meg a splitet. Ő is kiemelte egyébként, hogy a kudarcok sokat romboltak mindenki önbizalmán, ami legfőképpen Razorkön csattant, mert ő próbálta meg a hátára venni a csapatot és 1v9-ezni, ami erőlködéshez és hibákhoz vezetett. Ráadásul már nem volt ott YamatoCannon, aki ebben kiemelkedő, hogy kihúzza őket ebből a negatív spirálból. Egyéni és csapat szinten is fejlődniük kell, ami nem egyszerű, mert kevés idejük van a tavaszi szezonig. A téli roster diszfunkcionális volt, egyszerűen nem illettek össze, szükség volt a személyi változtatásokra is.

A 2022-es nyári splitben nagy erőssége volt a csapatnak az early game. A korai szakaszban elhozott tornyok tekintetében nagyon dominánsak voltak, ami miatt óriási aranyelőnnyel kezdhették meg a mid-game-et. Most ennek nemhogy nyoma sem volt, konkrétan utolsók lettek, de nem is kicsit. -2375 gold hátrányban voltak a 15. percnél, a 9. Heretics -1132-vel végzett, vagyis kevesebb, mint fele volt a hátrányuk! Ezen felül utolsók voltak sárkányokban és tornyokban is negyed óra után, vagyis teljesen megsemmisítették őket a korai szakaszban is. Hiába az EXCEL végzett az alapszakasz 10. helyén, olyan statisztikai mutatókban mint kill-death arány megelőzték Wunderéket. Aztán 8. hely percenkénti aranyban (1724), halálokban, 9. tornyokban, sárkányokban, Heraldban és Baronban is. Emellett a rálátásban sem tudtak maradandót alkotni, nyolcadikak letett és letakarított őrszemekben is.

Mi lesz velük tavasszal?

Upset már nem opció, ami a csapat szempontjából nem biztos, hogy rossz (bár érdekes lett volna az Upset-Rekkles duó, a svéd jól és sokat játszik a ranged supportokkal), jó egyéni teljesítményt nyújtott, szép számokat hozott a két éve alatt, de nyerni végül nem tudott, és érezhetően ennél több már nem volt abban a kezdőben, amiben benne volt. Ő a Team Vitalityhez távozott Neon helyére. Rekkles tehát marad, ám a párja már nem Rhuckz, hanem Henk "Advienne" Reijenga lesz, aki az akadémiai csapat supportja volt, a két játékos helyet cserél egymással. Valószínűleg nem lesznek az LEC legjobb alsó ösvénye, de a téli párosnál biztosan jobban működnek majd együtt. Wunder helyére pedig kerestek egy olyan felső ösvényest, aki sokkal jobban preferálja a carry hősöket, ami a bot lane gyengélkedését látva bőven elfér a csapatnál még akkor is, ha Oscarinin is hajlamos coin flipnek lenni.

Természetesen fogadkoznak, hogy tavasszal ennél sokkal jobban teljesítenek majd, ha van megoldás a problémáikra, akkor 100%, hogy meg találják. Reméljük, hogy így van, mert Európa (és mostmár az EMEA régió) egyik legnagyobb örökségével rendelkező klubról beszélünk, amit szimpátiától függetlenül jó a közvetlen élmezőnyben látni.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!