A vérfoci még mindig menő... lehetne – Blood Bowl 3 teszt

A vérfoci még mindig menő... lehetne – Blood Bowl 3 teszt

Ebben a formában már azt is megkérdőjelezzük, hogy minek kellett egyáltalán kiadni a Blood Bowl 3-at?!

Manapság minden a 60-70-80 eurós AAA-kategóriás játékokról szól, pedig a még nem indie piacon, de már az alsóbb kategóriákban, néha igazi gyöngyszemeket lehet találni, általában nyomott áron. Ezeket a játékokat sosem azzal a szándékkal készítik, hogy megváltsák a világot, de az áruk is ehhez igazodik, átlagosan 30-40 euró között kapni ezeket.

Imádjuk az ilyen játékokat, mert sokszor jóval őszintébbek, mint a nagytestvéreik, de azért itt becsúszhatnak kisebb-nagyobb szépséghibák. Hiába a nyomott ár és a kevésbé manipulatív kommunikáció a fejlesztők részéről, néha még egy alsóbb kategóriás játék esetében is túlzásokba esnek, elfelejtik, hogy attól mert valami olcsó, még nem engedhet meg magának óriási hibákat. Apró spoiler következik, de a Blood Bowl 3 is ebbe a hibába esett.

Jervis Johnson 1986-ban teremtette meg a Warhammer világában az amerikai futball alapján működő táblás játékát, a Blood Bowlt. A több mint 30 éve sikeres társasjátékból több videójáték-adaptáció is készült, melyek meglepően nagy sikereket értek el, imádták ezeket a játékosok. Cyanide Studio által fejlesztett első Blood Bowl 2009-ben jelent meg, azóta egy bővített első kiadást és egy második részt is piacra dobott a csapat. Most pedig, 8 év szünet után megjelent a harmadik felvonás is, ami a 2020-ban elkészült a táblás játék új szabálykönyvére, a Second Season Edition alapjaira épül.

A játék alapját a tengeren túli NFL adja, hasonló a pályák kialakítása, a Blood Bowlban is 11 fős csapatokat játszanak, a cél a pálya végén lévő területek elérése és az ezzel való pontszerzés. Nem vettek azért át mindent teljesen az amerikai fociból, mivel itt folyamatos előre haladás van és akkor fejeződik be egy kör, amikor minden játékos lépett. Mivel minden akció sikere egy kockadobáson múlik, könnyen lehet, hogy egy elrontott dobás miatt azonnal átkerül a lépés lehetősége az ellenfélhez.

12 frakció képviselteti magát a játékban, mindegyikük kapott egy személyre szabott egyjátékos kampányt is, amiben átvezetők és animációk fokozzák a hangulatot, a meccseket kommentáló páros pedig igen poénos megszólalásokkal szórakoztat bennünket. Hamar rá kellett azonban jöjjünk, hogy ez mind szép és jó, de amikor már sokadjára ismétlődnek ugyanazok az animációk, elemek, megszólalások és poénok, akkor ezek inkább idegesítőek lesznek, mintsem izgalmasak és viccesek. Az sem sokat segít a játék helyzetén, hogy grafikai téren aligha látunk előrelépést 2015-ös elődjéhez képest. Márpedig a második rész idén már 8. születésnapját ünnepli majd és a Blood Bowl 2 már a maga idejében sem volt túlságosan szép.

Már pusztán ezek alapján sem túl fényes a játék helyzete, hiszen ami elsőre feltűnik, hogy a virtuális sportág semmit változott a már ismerthez képest, ellenben csúnya és hamar unalomba fullad. De ha mindez nem lenne elég, akkor sajnos nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a játék tele van mikrotranzakciókkal. Ez ma már aligha újdonság, de a Blood Bowl 3 fejlesztői itt is átestek a ló túloldalára. Tegyük fel például, hogy összeraksz egy csapatot és azt szeretnéd picit felturbózni. Megveszel egy skint, amit ha egységesen szeretnél ráaggatni a teljes csapatodra, akkor annak minden játékosára külön meg kell vásárolnod... 

És akkor a rengeteg furcsa és szokatlan bugról a menükben és a meccseken még nem is beszéltünk! Hibásak az animációk, olyan hihetetlen helyesírási hibák maradtak a szövegekben, amilyeneket ritkán látunk, mindezek tetejébe pedig afféle csúcsdíszként ott a tény, hogy a játék 20 percenkét szeret összeomlani, mert miért is ne?!

Már rögtön a megjelenés furcsa bakival indult. Az első órákban ugyanis kvázi ingyen osztogatták a The Brutal Edition tartalmait, ha az alapjátékot vetted meg, akkor is TBE-t kaptad. Ennek persze mi játékosok örülhettünk, egészen addig míg aztán ki nem próbáltuk a játékot, ami csúnya, technikai szempontból félkésznek sem nevezhető és hiába kerül csak 30 euróba Steamen, a 20 eurós (vagy most éppen akciósan 3) Blood Bowl 2-höz képest semmi újat nem tud mutatni, sőt, inkább lerontotta azon játékelemek minőségét, amik a második részben még jók voltak.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!