Magyarázkodik az olimpia az e-sportjátékok kapcsán, de nem megy nekik

Magyarázkodik az olimpia az e-sportjátékok kapcsán, de nem megy nekik

Egy kicsit ellentmond magának a NOB, akar is e-sportot meg nem is.

Március 1-jén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette a 2023-as Olympic Esports Series első részleteit, ahol kiderült, hogy mely játékokban versenyeznek majd egymással a versenyzők. A kvalifikációk hamarosan megkezdődnek, a fő eseményt pedig 2023. június 22. és 25. között Szingapúrban rendezik meg. Az esemény amatőr és profi játékosok számára egyaránt nyitott. Nagyon örülünk, hogy a NOB is elmozdul a versenyszerű videójátékok irányába, ám a kiválasztott játékok enyhén szólva is furcsák.

A legnépszerűbb e-sportok közül egyiket sem találod majd meg. Nincs League of Legends, nincs Counter-Strike, nincs Fortnite, Overwatch, Street Fighter vagy Rocket League. Egyik olyan e-sport sem, amelyet az emberek ténylegesen néznek. Ehelyett a kilenc eredetileg megerősített játék mindegyike kisebb-nagyobb mértékben a valós sportok szimulációja. Hagyományos videójátékként kettő ismerhető el: a Gran Turismo és a Just Dance. Képviselteti magát a Chess.com nevű kiemelkedő sakk-weboldal is, de a többi csak valamiféle szimulátor (kerékpár, íjászat, taekwando, vitorlázás, baseball, tenisz). Mégis mi folyik itt?

A NOB nincs egyszerű helyzetben: egyfelől szeretnének nyitni egy hatalmas közönség felé, másfelől profi e-sport ligák erősen reklámozott, nagy pénzeket hozó világa ellenkezik az olimpiai mozgalom eszméivel. Ettől függetlenül már máskor is megoldotta az IOC, például az ökölvívásnál vagy a tenisznél. Viszont a boksz és a tenisz nagy múlttal rendelkező sportágak, amiket könnyebb volt beintegrálni. 

A másik lehetséges ok, amiatt a NOB ezt az utat választotta, hogy nem akarja támogatni az erőszakos játékokat. Emellett látványosan a valódi sportok virtuális analógiáira összpontosít. De még itt is ellentmondásba keveredett, hiszen a sakk és az autósport nincs jelen a hagyományos olimpián sem. És miért nincsen FIFA? Az sportszimulátor, a futball pedig jelen van az ötkarikás játékokon.

A NOB egy hosszadalmas nyilatkozattal válaszolt a Polygon megkeresésére, némileg válaszolva ezekre a kérdésekre:

„E javaslatok mérlegelésekor fontos számunkra, hogy az olimpiai versenysport-sorozatban szereplő játékok összhangban legyenek az olimpiai értékekkel. Ez magában foglalja a részvételi inkluzivitást, például a technikai belépési korlátokat, a játékosbázis nemek szerinti megoszlását és a személyes erőszak elkerülését, a NOB küldetésének hátterében, amely a világ békés versenyben való egyesítését célozza.”

A döntésben egyébként szerepet játszottak a nemzetközi sportági szövetségek is, így például az FIA javasolta a Gran Turismot az iRacing helyett.

„Az olimpiai játékok mindig is változatos programot kínáltak. Annak érdekében, hogy a 2023-as Olympic Esports Series programja is hasonlóan változatos legyen, partnerséget kötöttünk a nemzetközi szövetségekkel, amelyek viszont játékfejlesztői partnerségeket javasolnak. Bár jelenleg nem szerepelnek az olimpiai programban, a sakk és a motorsport is elismert nemzetközi szövetség, ezért felkértük őket, hogy nyújtsanak be javaslatokat, miként lehetne őket is a játékokra beintegrálni.” – magyarázta a NOB.

Egyébként ez a FIFA-ra is választ ad, hiszen a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség biztosan nem fogja már támogatni az EA játékának térnyerését. A NOB szerint egyébként a felállás még nem teljes, és még további játékokkal bővülhet, ha sikerül megegyezni az érintettekkel. Habár én továbbra sem vagyok teljesen meggyőzve arról, hogy jelen formájában eladható ez az esemény, az EA Sports FC és a Rocket League bevonása szerintem sokat lendítene a helyzeten.


AZ ELMÚLT HETEKBEN ÚJ MINISOROZATUNK INDULT, AMIBEN A METAVERZUMMAL, AZ NFT-JÁTÉKOKKAL ÉS A BLOCKCHAIN TECHNOLÓGIÁVAL FOGLALKOZUNK, NE MARADJ LE EZEKRŐL SEM!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!