Az NFT technológia románca a videójátékokkal, avagy a szerelemgyerek, ami felforgatja a gaming piacot

A metaverzumos fejtágító után irány az NFT-k világa, punkok, malacok és bevételszerzés.

A cikk Horváth Petra, az AMG DAO munkatársának tollából született.

A múlt heti metaverzumos cikkünkben érintőlegesen már beszéltünk az NFT-kről, most azonban szeretnénk alaposabban körbejárni a témát és megvizsgálni, miként hat(hat) ez az újszerű technológia a videojátékokra.

Nem is olyan régen és egy nem is olyan messzi galaxisban…

Egész pontosan 2017-ben, a Föld nevezetű bolygón - jelenlegi legjobb tudásunk alapján - megjelentek az első NFT-k (non-fungible token), azaz nem felcserélhető tokenek. Működésük az Ethereum kriptovaluta blokklánc technológiáján alapszik, és tulajdonképpen olyan kódsorok, amelyek képhez, videóhoz, animációhoz vagy akár hangfájlhoz csatolva képesek igazolni azok eredetiségét.

Minden NFT egyszeri és megismételhetetlen, saját sorszámmal ellátott produktum, ami a blokkláncnak köszönhetően a digitális térben rögzíti annak lenyomatát és vele a hozzá tartozó mindenkori adathalmazt, azaz az összes tranzakciót, tulajdonost és szerződést. Mindezt pedig nyilvánosan és teljesen visszakövethetően teszi.

Punkoktól a repkedő malacokig

Nem meglepő tehát, hogy az első iparág, amely alkalmazni kezdte ezt a technológiát a képzőművészet volt, ugyanakkor nem kellett sokat várni, hogy a videojáték szektor is becsekkoljon.

A két legkorábbi és egyben talán legismertebb projekt a CryptoPunks (pixel stílusú képgyűjtemény) és a CryptoKitties (cuki cicás kártyajáték), de ezeket követte még számtalan világhírű kollekció, mint a Bored Ape, Doodles vagy az NBA Top Shot. NFT-k, amik akár dollár milliókért cseréltek gazdát, és amik miatt ez a szegmens jó ideig csak a milliárdosok játszótereként lett elkönyvelve.

A technológia fejlődésével és a térnyerésével a gaming piacon azonban kezdtek megjelenni azok a projektek is, ahol már nem a virtuális fallosz méregetés volt a középpontban. Ilyen például az Axie Infinity, amiben a saját, pufók, repkedő NFT malacunkkal püfölhetjük az ellent - miközben pénzt is kereshetünk, nem mellesleg.

De miért hasznos az NFT technológia a videojátékok szempontjából?

Tedd fel a kezed, ha valaha vásároltál már saját, valódi pénzen - forint, euró, dollár és társai - kiegészítőt, fegyvert, ruházatot vagy más eszközt egy videojátékban. Elárulunk egy titkot, ezek valójában sosem voltak a te birtokodban. Ugyanis a virtuális kellékek valójában a játékfejlesztő tulajdonát képezik, egy centralizált szerveren csücsülve, ami ha megszűnik, te sosem látod viszont őket. A második legnagyobb hátrányuk pedig az, hogy a tárgyak kizárólag abban a játékban alkalmazhatók, amelyikhez megvásároltad azokat.

Az NFT technológia révén mindez kiküszöbölhető. Egyfelől, az általad megvásárolt tárgy mindenkor a saját tulajdonodat képezi, megmásíthatatlanul, blokkláncba égetve. Másrészről, lehetőséget kínál, hogy szabadon hordozd a virtuális térben, egyik játékból a másikba.

Tegyük fel tehát, hogy megvásárolsz egy fegyvert (skint) a Call of Duty-ban, amit aztán szabadon átvihetsz a PUBG-be is akár. Hozzád fog tartozni, nem az adott játékfejlesztőhöz, és mindaddig a te tulajdonodat képezi majd, amíg túl nem adsz rajta. Hiába megy csődbe egyik-másik játék, hiába kapcsolják le a szerverüket, az NFT fegyver (skin) nálad marad, amíg kék az ég és zöld a fű.

A cseresznye a habbal borított sütemény tetején

Az NFT technológia révén tehát óriási potenciál van a videojáték-iparban - is. De, ha mindez nem lenne elegendő, a kriptovalutáknak köszönhetően feltörekvőben van egy új irányzata is az NFT alapú játékoknak, méghozzá a P2E (play to earn), vagy - ahogy mi az AMG DAO-nál jobban szeretjük - P&E (play and earn).

Ezekben a projektekben a játékélményen túl fontos szerepe van a megszerezhető tokeneknek (kriptovalutáknak) is. A pénzkereseti lehetőség módja eltérő a különböző játékoknál, míg egyiknél a mozgással/aktív tevékenységgel tudod fejleszteni a kis NFT állatkádat (Genopets) és eladni tokenért, addig másiknál a “malac viadalok” révén zsebelhetsz be egy kis kriptovalutát (Axie Infinity).

Ugyan ezek még a metaverzum hajnalának mezsgyéjén születő, mondhatni kezdetleges próbálkozások, ugyanakkor jól szemléltetik az NFT technológiában rejlő kimeríthetetlen lehetőségeket. Könnyen megeshet ugyanis, hogy amit jelenleg szórakozásból vagy unaloműzésből teszel egy-egy videojátékban, az pár évtized távlatában a megélhetéseddé válik.

Továbbra is érdemes tehát nyitottan állni ezekhez a témákhoz, és ha szívesen kipróbálnád magad valamilyen NFT alapú játékban, javasoljuk, hogy nézz körbe az AMG DAO-s srácoknál.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

képek forrása: facebook.com/AxieInfinity

Kövess Minket!