Több mint egy évbe tellett, de megcsinálták – Intel Grand Slam bajnok a FaZe!

Egy Katowice, egy Köln és két ESL Pro League bajnoki cím után egymillió dollárnyi aranyrúddal lett gazdagabb a FaZe tegnap este.

Öt hét küzdelmei után a FaZe-t koronázták meg a máltai ESL Pro League 17. szezonjának bajnokaként, miután legyőzték a Cloud9-t a tegnap esti Bo5 fináléban. A két csapat közti rivalizálás évekre nyúlik vissza, amikor még a koronavírus-járvány miatt az online térbe szorult a Counter-Strike és a C9-t még Gambitnek hívták. De a tavalyi évben, amikor szinte csakis a FaZe-ről szólt minden, akkor is a Cloud9 volt az egyetlen csapat, akik konzisztensen meg tudták verni a világ legjobbjait. Tegnap azonban fordult a kocka és a FaZe négy pálya alatt megcsinálta azt, amire lassan egy éve mindenki várt és megnyerték az Intel Grand Slamet is a legnagyobb mumusukkal szemben. De nézzük, hogyan is történt mindez!

Mint a tegnapi összefoglalónkban is írtuk, a két döntős a NAVI és a FORZE elleni győzelmeket követően jutott el idáig, ahol nemcsak a 200 ezer dollárt érő ESL Pro League első helyezés, de rögtön az Intel Grand Slam 4. szezonjának címe is a tétek közé került. Ezutóbbira nyilván csak a FaZe volt esélyes kettejük közül tegnap este, de amennyiben a Cloud9 nyert volna, ők 100 ezer dollár bónusszal lettek volna gazdagabbak, amiért megakadályozták a FaZe IGS-ét. A már említett rivalizálás miatt pedig az is garantált volt, hogy egy jó meccset kapunk a nagy tétek mellé.

De mielőtt rátérünk erre, a finálét megelőző showmeccsről is érdemes egy gyors említést tenni, ugyanis ez volt az első CS2 LAN összecsapás profikkal – és mi is közvetítettük!

A Bo5 döntő természetesen a vétóval indult, ahol Nuke és Vertigo kerültek ki a pályák közül, így maradt Overpass, Inferno, Mirage, továbbá szükség esetén Ancient és Anubis. Az első pályán a felek igen nehezen tudtak kiegyezni egymással, a FaZe jó kezdése ellenére a Cloud9 visszajött és 7:8-as CT-oldallal zárta az első félidőt. A folytatás pedig nagyon hasonló volt, annyi különbséggel, hogy a meccspontot szerző FaZe ellen nem tudott teljesen feljönni most a C9, így 16:13-ra karriganék húzták be az első pályát.

Inferno ezzel szemben pofon egyszerű volt az európai mix számára, hiszen 11:4-re nyert CT-oldaluk után egészen 14:4-ig nyújtózkodhattak a pisztolykörnek hála. A C9-nak azonban túl nagy falat volt innen visszajönni. A minimális szépítést (9:16) leszámítva elkerülhetetlen volt, hogy 0-2 legyen a széria állása az ő szemszögükből.

Mirage-ra tehát már igencsak a sarokba szorítva érkeztek meg az orosz és kazah játékosok, de valahogyan ki tudták vágni magukat ebből a helyzetből. Történt ugyanis, hogy a FaZe 4:0-val indította a pályát CT-oldalon, de ezt 7:5-re fordították át nafanyék, majd a második félidőben már 7:10-es hátrányba került C9 szinte hibátlanul, tízből kilenc kört megnyerve behúzta a pályát! Broky pedig nagyon igyekezett itt elkerülni ezt a sorsot, de ez most nem volt elég.

Mint a Bo5 döntőknél az megszokott, a harmadik pályát hosszabb szünet követi, most sem volt ez másképp. Ancient előtt pedig félő volt, hogy emiatt kiveszik a lendület a Cloud9-ból. Azonban a szendvicsek elmajszolása után mindkét csapat ereje teljében lépett vissza a színpadra és egy igazán szoros első félidővel ajándékoztak meg minket. A Cloud9 pisztolyköre után ugyanis egészen 6:2-ig mentek el a védőként játszó karriganék, de csupán 8:7-re nyerték meg a félidőt. A térfélcserét követően viszont már nem volt kérdés, hogy melyik csapat a jobb: a FaZe remekül taktikázva – néhány kört racionálisan elengedve – nyerte meg a pályát 16:11-re, miközben Twistzz, ropz és rain sorra hozták a köröket. A harmadik pályagyőzelem pedig egyben azt is jelentette, hogy a széria és a bajnoki cím a FaZe-é lett.

Bár önmagában is nagy győzelem ez, rengeteg fontos mérföldkő társul még hozzá: a FaZe megnyerte az Intel Grand Slam 4. szezonját; Twistzz lett az első játékos, aki két IGS-t is nyert; ropz immáron három LAN EPL-t nyert, amire egyetlen játékos sem volt még képes (JW, flusha, KRiMZ, device, dupreeh, gla1ve és Magisk online nyerték a harmadik címeiket). Ropz emellett az MVP címet is zsebre tehette a fantasztikus egyéni teljesítményei után.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Borítókép: HLTV/brcho

Kövess Minket!