Miért olyan drágák a 2014-es Katowice Major matricái?

Miért olyan drágák a 2014-es Katowice Major matricái?

A mai napig rendkívül népszerűek a Majorök csapatos matricakapszulái, pedig – mint az a mai rövid történelem leckénkből is kiderül – Budán csak egyszer volt kutyavásár.

Rengeteg drágábbnál drágább skint vehetünk még ma is a CS:GO-ban, ha esetleg kereskedőnek adjuk a fejünk. Bár alkotóként sem kopna fel az állunk, azért a skines biznisz másik oldala kecsegtetőbbnek tűnik elsőre. De a gazdaságban nem csak a skinek, hanem a matricák is fontos szerepet játszanak. Azok közül pedig kiemelkedik egy széria, ami nagyságrendekkel drágább mindnél: az EMS Katowice Major 2014 kapszula darabjai. A Titan, az iBUYPOWER és a Reason Holo matricái arról a tornáról több tízezer dollárokért mennek manapság a piacokon, pedig már rég lehúzták a rolót ezek az orgok és sokan lehet azt se tudják, hogy eszik vagy isszák ezeket. De akkor mégis mitől ilyen drágák a CS:GO hőskorának matricái? 

Ahhoz, hogy értsük a katowicei stickerek magas árát, szükségünk lesz egy kis történelem leckére. Az első CS:GO Majort ugyebár 2013 őszén Jönköpingben tartotta a DreamHack, de akkor még a csapatok nem kaptak matricát a Valve-tól. Az azóta már elengedhetlen csapatos kapszulák ugyanis csak a második Majorön, az EMS Katowice 2014-en debütáltak. Ekkoriban még csak tizenhat csapat játszott a Majorökön és a sima matricák mellett csak a Holo kiadások léteztek. Tehát az első szériában már alapból kisebb volt a szórás a mainál.

Ekkoriban még a játékosbázis is töredéke volt a mainak. A CS:GO 2023-ban sorra dönti a rekordokat ilyen téren és egy-egy hétvégén akár másfél millió játékos is elindítja. 2014-ben az átlagos játékosszám ehhez képest parányi volt, 100-200 ezer fő körül mozgott a legjobb napokon. Ez azt jelenti, hogy a Majoröket is kevesebben nézték, sőt, a matricakapszulák rövid elérhetősége alatt közel sem kelt el belőlük annyi, mint egy mai Major alatt történne. Kis érdekesség még, hogy nagyjából ugyanannyi kapszula kelhetett el még az 5-6. CS:GO Majorökön is, mint ezen, de azok mégsem lettek ennyire népszerűek. Most pedig elmondjuk, hogy miért.

Az első Major-matricakapszulában még teljesen másképp nézett ki a Holo dizájn, a mai formájukat csupán a következő Majorön, az EMS Kölnön érték el. A katowicei szériában ugyanis minden Holo egyedi megvilágítást, színkombinációt kapott. Kölntől kezdve azonban ezeket egységesítették és a mai napig ugyanolyan az összes Holo matrica, ettől pedig unalmasak lettek. De az is sokat számított a 2014-es katowicei dizájn népszerűségében, hogy a háttér áttetsző, ami egészen a 2021-es Stockholm Majorig nem volt jellemző utána.

De tovább boncolva a ritkaságukat, még két tényezőt érdemes említeni. Az egyik, hogy 550 Holo és 200 sima 2014-es katowicei kapszula örökre elveszett, mert kitiltotta a Valve a felhasználókat, akik birtokolták ezeket. Ebből sok úgy került ki a körforgásból, hogy a Valve az évek alatt lecsapott a skines gambling oldalakra. A másik ok, hogy a kínai gyűjtők 2018-tól kezdve ritka skinekre pakolták őket. Ezzel gyakran új kombinációkat hoztak létre, amitől még egyedibbé és persze még drágábbá váltak az ajánlatok – meg a fel nem használt matricák is, amelyekből egyre kevesebb lett.

Nos, valahogy így jutottunk el odáig, hogyha 2017-ben venni szerettünk volna egy Reason, egy Titan vagy egy iBUYPOWER EMS Katowice 2014 Holo stickert, akkor egy öregebb használt autó áráért megkaphattuk volna már, mert kb. 2-2,5 ezer dollár körül „szórták” őket. De ha ma ugyanerre vállalkoznánk, lehet nem árt, ha Jeff Bezosnak vagy Elon Musknak hívják aput, mert 35-45 ezer dollárt is elkérnek egyetlen adag szép és ritka pixelrengetegért!

Borítókép: Valve

Kövess Minket!