Ez vár torzsiékra a Párizs Major selejtezőjén

Ez vár torzsiékra a Párizs Major selejtezőjén

Nincs sok favoritja a holnap délelőtt induló A RMR-nek, de pont ettől lesz igazán veszélyes ez a tizenhatos csoport.

Holnap 11 órakor a MOUZ és az ukrán B8 összecsapásával kezdetét veszi az európai A RMR. A tizenhat csapatos koppenhágai tornáról nyolcan jutnak tovább a CS:GO történetének utolsó, párizsi Majorére. De vajon kik lesznek azok? Nos, ezt a kérdést járjuk körbe ebben a cikkben.

Először is, érdemes gyorsan átvenni, hogy kik játszanak egyáltalán ezen az RMR-on – ehhez remek segítséget nyújt ez a cikkünk. Ha ezt megtettük, gyorsan megszületik a megállapítás, miszerint a mezőny nem valami acélos. Sok az ismeretlen, míg a nagynevek közül szinte mindenki a B jelű, jövő hétfőn induló tornára kapott jegyet (G2, Heroic, Cloud9, Vitality, ENCE, NIP, csak hogy néhányat említsünk). A MOUZon kívül egyedül a FaZe, a NAVI és a Virtus.pro erősítik a HLTV top 10-et az A RMR-on. Utánuk pedig csak a fnatic és az OG fér be jelenleg a világ legjobb 30 csapata közé, mindenki más ezen a határon kívülről érkezik.

Persze ez nem jelenti azt, hogy nem veszélyesek a többiek, sőt. Főleg a Bo1-es körökben kell nagyon észnél lennie a favoritoknak. Annyiból tényleg egyszerűbb ez az RMR a másikkal szemben, hogy jóval kevesebben vannak a nagy nevek, így talán nem lesz annyira szívszorító magyar rajongóként bekapcsolódni még az utolsó fordulóban sem – Bo3-akban már ki kell jönnie egy MOUZ fölényének. Viszont azt megmondani, hogy a négy legjobb után kiknek van esélyük innen kijutni, annál nehezebb.

Mert a fnatic és az OG igencsak elérték a képességeik csúcsát az utóbbi időkben, sőt, egyre inkább csúsznak lefelé. Főleg a nexa nélküli mixről nehéz szuperlatívuszokban beszélni. Az utóbbi hetekben egyáltalán nem jelentettek kihívást senkinek a szintjük felett. A fnaticnál meg azt sem tudják ezen a ponton eldönteni, hogy mégis kit hová kellene tenni a pályán, annyira kiszámíthatatlan, hogy ki fog és ki nem fog fragelni. Így pedig valójában arra kell számítani, hogy a FaZe, a NAVI, a VP és a MOUZ már féllábbal bent vannak az ajtón és minimális az esélye annak, hogy vasárnapig kint marad a másik felük. Az OG és a fnatic viszont szabad prédának ígérkezik.

Tehát az A RMR csapatainak kiértékelése inkább ott kezd érdekessé válni, amikor kilépünk a HLTV top 30-on kívülre. Először nézzük azokat, akik az előző Major miatt meghívottként érkeztek ide: a Bad News Eaglest és a Sproutot. Mindkét csapatnál voltak változások a riói események óta. A koszovóiakhozok megérkezett edzőnek a legelső CS:GO Major bajnoka, Devilwalk. Míg a Sproutnál az ausztrál AZR váltotta refrezht IGL-ként, továbbá slaxz- helyett már a román XELLOW AWP-zik. Bár mindkét ötös keményen grindol az online tornákon, relatíve kevés rivaldafény esett rájuk az előző Major óta. Ha visszagondolunk az IEM Rio RMR-okra, ott sem várt tőlük senki semmit. Ehhez képest a Sprout Legend spotot szerzett magának, a BNE pedig ugyanabból a csoportból Challengerként továbbjutva kiejtette később a FaZe-t a Majorről. Tehát ha vannak csapatok, akik veszélyt jelentenek a favoritokra, akkor a téteket rájuk érdemes tenni. De ez még nem jelenti azt, hogy rájuk nincs veszéllyel senki.

Tovább haladva, itt van még nekünk a SAW, a GamerLegion, a 1WIN és az Apeks. Ha valaki utánanéz ezeknek a felállásoknak, mindegyiküknek van valamilyen érdekes háttértörténete. A SAW az egyetlen nemzetközileg jelentős portugál csapat. A GL-ben ott van siuhy és acoR, a MOUZ „számkivetettjei”. A 1WINben Boombl4 visszatérése miatt lehet izgulni. Az Apeks pedig STYKO évek óta tartó nagy projektje, ami eddig mindig a legrosszabbkor bukott el, majd zuhant még 300 fokot, mint John Wick a Sacré Cœur-bazilikánál. Amiben viszont mind különböznek a BNE-től és a Sprouttól, hogy ezek a csapatok nem feltétlenül a favoritokra jelentenek veszélyt, sokkal inkább az alattuk lévő négyesre. Amennyiben egy fnatic vagy OG idejekorán elhullik, azonnal versenybe kerülnek ezek a nevek az utolsó helyekért.

Még eggyel lejjebb lépve el is érkezünk az utolsó négyeshez: B8, Falcons, Into the Breach, Viperio. Ezek közül egyértelműen a francia csapat a legérdekesebb névérték szintjén, hiszen ha ők továbbjutnak valamilyen úton-módon, akkor az egyetlen francia ötös lehetnének Párizsban. Persze az remek kérdés, hogy NBK és kennyS legújabb-legjobb projektje képes-e megvalósítani ezt. Mi például nem fogadnánk rájuk, mert az RMR-re történő kijutást leszámítva az eredményeik elég gyengék, sőt, mondhatni rosszak. KennyS-nek tehát valami olyat kellene húznia Koppenhágában, ami lehet már nincs is meg benne – nem tudjuk. Amiben biztosabbak vagyunk viszont, hogy a UKCS-ről beszélgetni sem érdemes, szóval lépjünk is át az Into the Breach és a Viperio felett.

Végezetül itt van még nekünk a B8, akik szintén nem szoktak világrengető eredményeket elérni, de legalább annyi mellettük szól a franciákhoz képest, hogy 21,2 az átlagéletkoruk, nem 24,9. Miért fontos ez? Mert a B8 jobb eredményeket ér el az utóbbi hónapokban egy teljesen tapasztalatlan, fiatal tehetségekből álló ötössel, mint a Falcons NBK és KennyS 30+ évnyi kombinált Counter-Strike tapasztalatával, azért. Illetve biztosan nem emlékszik már arra sem sok mindenki, hogy a B8 majdnem kijutott tavaly Rióba: a Sprout ellen pár szerencsétlenül sikerült körre voltak attól Vertigón, hogy ez összejöjjön. Szóval, ha valaki olyan csapatot keres ezen az RMR-on, akik a legkevésbé sem számítanak mainstreamnek, de még akár meglepetést is okozhatnak, akkor a B8 a legjobb választás mindközül szerintünk.

MAGYAR KÖZVETÍTÉS

A BLAST.tv Párizs Major európai RMR-jait élőben, magyar nyelven közvetíti az Esport1TV, amit Twitchen vagy az Esport1.hu beépített pontgyűjtő felületén követhettek az alábbi, mindig naprakész menetrend szerint:

Április 6. - csütörtök
11:00 - MOUZ vs B8
12:30 - NAVI vs Into the Breach
14:00 - Sprout vs Falcons
15:30 - FaZe vs OG
17:45-től késő estig második forduló

Kövess Minket!