A NIP már a világ 20 legjobb csapata közé se fér be

A NIP már a világ 20 legjobb csapata közé se fér be

A MOUZ ezúttal a hónap nyertesei között van, de ehhez kellett a NIP és az OG elképesztően gyors visszaesése is.

Március az ESL Pro League 17. szezonjáról, valamint az IEM Dallas és a BLAST Premier tavaszi fináléjának selejtezőiről szólt a top csapatoknak. A rengeteg mérkőzés és eredmény, továbbá a máltai csoportkörök és rájátszás pedig megtette hatását a márciust összegző HLTV ranglistán is. Így továbbra is a G2 maradt az első, de a FaZe immáron a világ második legjobbja a Heroic és a NAVI előtt. A Cloud9 visszatért a top 10 közepébe, ahonnan még novemberben zúgtak ki. Az OG és a NIP pedig elindultak a lejtőn, aminek csak remélhetik, hogy van alja. De nézzük a legfontosabb változásokat!

A top 4 szorosabb lett

A négy legjobb csapat közötti távolság sokat csökkent a februári összesítőhöz képest, amikor a G2 és a Heroic még messze kimagaslottak a mezőnyből. Félreéértés ne essék, a G2 és a NAVI között még most is 271 pont a különbség, de ez már csak a fele a februárinak. A különbségeken túl az eredmények is fontosak még az élvonalbeli csapatok diskurzusában. A FaZe ugyebár megnyerte az ESL Pro League-et és ezzel együtt az Intel Grand Slamet is – igaz, utóbbiért nem járnak pontok. De rajtuk kívül örülhetett még a NAVI is, hiszen ők az elődöntőig meneteltek. Viszont a G2 és a Heroic már a negyeddöntőben kiestek az ENCE, illetve a NAVI ellenében, tehát márciusban nem zavartak túl sok vizet és így könnyebben utolérhetik őket a többiek.

De akkor miért van ezer pontja NiKoéknak, kérdezhetnénk? Nos, a HLTV-s eredmények elévülését kell ezért okolni. Mivel az IEM Katowice címük előtt is 900 környékén tanyáztak, ezért a rengeteg pontot adó Katowice teljes hatását nem láthattuk akkor még. Tehát, ahogyan elévülnek a korábbi eredmények és Katowice maga is, még mindig ezer pont felett lennének, ha nem az lenne a felső határ. Szóval, ha nem jönnek az eredmények, akkor is kell még idő ahhoz, hogy lekerüljenek a trónról. Igaz, ez olyan értelemben kontraproduktív, hogy nem egy tűpontos, aktuális erősorrendet ad. Hiszen a top 10-ben sokan vannak, akik márciusban voltak jók igazán, míg a G2 egy jó februárral az élen maradhat akár a Majorig is úgy, hogy közben nem nyernek semmit.

Visszatérők a top 10-ben

Több csapat is örülhet, miután visszaküzdötték magukat a top 10-be, így a Cloud9, az ENCE és a MOUZ is. A Cloud9 hónapokon át abban a furcsa helyzetben volt, hogy nem igazán lehetett megmondani, hol is állnak ők pontosan, egy ideig a top 10 határán mozogtak. De az ESL Pro League-en mutatott teljesítményük, valamint a döntőbe jutásuk ismét pozitív irányba indította el őket. Az ENCE is nagyot lépett előre a valde-kísérlet végeztével, Nertz remek játékának köszönhetően most már a 9. legjobb csapat a világon Snappi kompániája. Torzsiék pedig csak egy apró lépést tettek a HLTV rangsorán a 10. hely megszerzéséhez, de a katowicei teljesítményükhöz képest ég és föld volt a különbség Máltán és az talán jobban segít az RMR-ok előtt az ő helyzetük megállapításában.

Új arcok a top 20-ban

A fnatic és a Complexity is visszább esett az EPL után, bár erre valamelyest számítani lehetett. A paiN és a FORZE remek máltai teljesítményeit azonban senki sem látta jönni, a jutalmuk pedig nem más, minthogy idén először kerültek be a legjobb 20 közé. Ami a brazilokat illeti, nagyon összeszedett a játékuk és ezért az elmúlt hetekben kétszer is megverték a Liquidet. Ha pedig nincs a FalleNék elleni vereség a hétvégén, még a washingtoni BLAST döntőre is kijuthattak volna. Ami az oroszokat illeti, ők az EPL csoportkörében szóltak nagyot, a NAVI, Spirit és ENCE elleni győzelmeik után csak a FaZe tudta útjukat állni – és az is csak éppen kicsúszott a kezükből. Ma pedig finálét játszanak a Cloud9 ellen a BetBoom Urbanistic online versenyén, szóval a grind nemm áll meg még az RMR előtt sem.

A hónap vesztesei

Ha végignézünk a március top 30-on, három dolognak kellene feltűnnie. Pontosabban kettőnek, mert egy esetben azt kell látni, hogy valamit nem látunk. Miről beszélünk? A jó öreg EG-ről, miről másról. Mivel rendszeresen kivesézzük a szenvedéseiket külön cikkekben is, ezért most legyen elég annyi, hogy február 22. legjobb csapata márciusra már csak a 39. helyre volt elég jó. Ez kemény két hellyel jobb, mint az EG Black, a B csapatuk! Nyugodtan próbáljuk ezt megemészteni.

A másik két, feltűnőbb visszaesést az OG és a NIP hozta össze. Előbbi 11 helyet esett vissza, ezzel kikerült a top 10-ből – ami nem kis részt köszönhető nexa távozásának a kezdőből. Utóbbi pedig fennállásának legrosszabb helyezését hozta össze márciusban. Ugyanis már a legjobb 20-ba sem fértek be a nindzsák, 21. helyezettek jelenleg. Hasonlóra eddig egyetlen egyszer, 2017-ben volt példa, amikor szintén 21. volt a NIP a friberg–REZ-csere miatt, de az csupán két hétig tartott. Ez a negatív rekord most jó eséllyel megdőlhet, csakis az RMR-on múlik.

A teljes márciusi rangsor

Borítókép: HLTV/brcho

Kövess Minket!