Nem lesz NA csapat a washingtoni BLAST finálén

Nem lesz NA csapat a washingtoni BLAST finálén

A washingtoni finálé bejelentésekor feltettük a kérdést, hogy vajon az amerikai Counter-Strike ünnepe lesz-e a BLAST Premier tavaszi döntője? Nos, a hétvégén kiderült, hogy nem.

A múlthét az online tornákról és selejtezőkről szólt: ha valaki az ESL Pro League után, de még a Párizs Major RMR-jei előtt szeretett volna egy kis tier 1-2 Counter-Strike-ot nézni, akkor volt itt IEM Dallas kvali, BLAST Premier Showdown, de még torzsiék is játszottak párat a BetBoom versenyén. A mennyiséggel tehát nem volt gond, ellenben a minőséggel – legalábbis a tengerentúlon.

A BLAST Premier tavaszi döntőjére ugyanis még egy-egy kiadó hely volt EU-ban és NA-ben is, amelyet szokás szerint a regionális Showdownokon lehetett megszerezni. Mindkét tornán impozáns névsor állt össze, több favorit is volt. Európában olyan csapatok küzdöttek, mint a Cloud9, a fnatic, az OG, a BIG és a NIP – tehát igen nyitottnak tűnt a selejtező. NA-ben pedig négy dél- és négy észak-amerikai csapat játszott, köztük a Liquid, a Complexity és a FURIA, akiktől csak a továbbjutás volt elfogadható abban a mezőnyben, ahol az EG Black (erre még kitérünk mindjárt), a paiN és az Imperial jelenthetik a legnagyobb veszélyt. Félreértés ne essék, nem rosszak ők, de általában közel sem olyan jók, mint a korábban említett trió.

(NA)gyszerű régió

Az amerikai topcsapatok viszont előhúzták a legendás trükköt a kalapból, amikor elbaltázzák a lehetőségeiket és aztán úgy csinálnak, mintha mi sem történt volna. Kezdjük az EG-vel! Ugyebár ők a főcsapatukkal kiestek még a csoportkörben, ezért kerültek be a Showdownba. Azonban a szervezet úgy döntött, hogy nem őket küldi el erre a selejtezőre, hanem a B-csapatot, az EG Blacket, ezzel mintegy jelezve, hogy nem érdekli őket ez az egész. Mármint mi történt volna, ha továbbjutnak? A B-csapat utazik Washingtonba játszani, ezzel partnerként kvázi lejáratva a „ligát”? Vagy valahogyan ráveszik a BLASTot, hogy mégiscsak a főcsapat mehessen? Mégis mi volt itt a terv, ha nem a kiesés?

Sebaj, ha egy dologra jó volt ez az egész, az nem más, minthogy a vesztesek nyugalmával játszva az EG Black a semmiből kiejtette az első körben az egyik favoritot, a FURIAt. A brazilokat is lehet ekézni ezért a vereségért, sőt. De mégis mit kellett volna tenniük egy olyan csapat ellen, akiknek lehet még a létezéséről se tudtak? Ez egy Cash Cupokat játszó tier 3 csapat. Ha nincs az EG, a közelében se lettek volna egy ilyen selejtezőnek, mint a BLAST Showdown! A meccsen magán meg az volt a döntő faktor, hogy az általában egyénileg igen gyenge junior úgy játszott két pályán keresztül, mintha s1mple lenne – az ilyesmire még csak fel sem lehet készülni. Szóval a FURIAnak így, ebben a kontextusban, ezt az egyet most elnézhetjük, megesik.

Az EG-n és a FURIAn túllépve: mi újság a Complexityvel és a Liquiddel? Nos, a coL már vagy zsinórban ezredjére kapott ki FalleNtől és az Imperialtól. Nem tudjuk, hányszor kell még végignéznünk, hogy a HLTV szerint heteken át a top 10-ben ülő amerikai ötös kikap a braziloktól, akik aztán ebből kiindulva elérnek valamit, amit senki sem várt tőlük. De egyre inkább tűnik menetrendszerűnek a dolog és már nagyjából annyi az esélye, hogy ez meg fog történni minden egyes alkalommal, minthogy felkel a nap holnap is.

A Liquid meg a világ 5. legjobb csapataként nem tudta megverni a paiNt az elődöntőben, így az igen gyenge mezőnyben – ahol az Imperialt vagy az EG Blacket kellett volna elkapniuk a döntőben – el sem értek a fináléig. Egyszerűen a közelében sem voltak annak a színvonalnak, ami néhány hónappal ezelőtt jellemezte őket. És a Liquidnek még azt sem tudjuk megadni, hogy nem ismernék eléggé a paiNt, hiszen bő egy hete játszottak ellenük az EPL-en. Igaz, akkor is kikaptak, de legalább lett volna miből készülni rájuk. Nyilván tudjuk, hogy online CS, teljesen más játék, hallottuk ezerszer, de mindent összevetve, ez a Showdown valami egészen tragikus volt NA-nek.

Végül egyébként az Imperial nyert a paiN ellen, tehát FalleNék utazhatnak Washingtonba. De őszintén, ha pár nappal ezelőtt valaki megkérdezi a braziltól, hogy lát-e bármi esélyt a továbbjutásra, akkor legfeljebb viccből mondott volna igent a mezőny ismeretében. Errefel nemhogy megcsinálta, a favoritok egyike sem ért el a döntőig!

Európa

(Erre nem volt jó szójátékunk, bocs.) Mint már említettük, az európai Showdown mezőnye egészen kemény volt papíron. Itt volt a Cloud9, a fnatic, az OG, a BIG és a NIP, továbbá három feltörekvő csapat, a CPH Flames, a Rare Atom és a 9INE. A dánokat és a kínaiakat leszámítva mindenki jó esélyekkel indult legalább a döntőbe jutásért. Talán a Cloud9 tűnt ki a mezőnyből felfelé, hiszen nemrég EPL döntőt játszottak a FaZe ellen.

Ennek megfelelően mindenki hozta, ami várható volt tőlük. Nafanyék megverték a NIP-et az elődöntőben, majd a BIG-et a fináléban, ők pedig kiejtették korábban az OG-t és a 9INE-t. Egyértelműen látszottak azok a nüansznyi különbségek, amelyek elválasztanák ezeket a csapatokat LAN-on is. A Cloud9 nem fogta vissza magát, a többieknek pedig van egy-két problémája, de azért akad tűzerő is ellensúlyozni ezeket. És ha már 9INE, az egyetlen meglepetés talán az volt az egész EU Showdown alatt, hogy a fnatic kikapott tőlük.

Borítókép: HLTV/brcho

Kövess Minket!