Most akkor segíti a fejlesztőket a Game Pass vagy sem?

Most akkor segíti a fejlesztőket a Game Pass vagy sem?

Vajon ha egy játék Game Passbe kerül, akkor a játékosok kevesebbet költenek rá, tehát kevésbé lesz sikeres az adott játék?

Jó, okés, a Sony és a PS-játékok mérföldeket vernek az Xboxra, ezt a vak is látja. A konzolháborút immár évek óta a Sony nyeri, de a Microsoft kezében is van egy ütőlap, amivel bizony uralja a piacot. Persze, hogy az Xbox Game Passről beszélünk, aminek sikerét egyetlen hasonló szolgáltatás sem tudta még csak megközelíteni sem. A játékos Netflix egy jófajta hamburger árába kerül egy hónapra, cserébe pedig több ezer PC-s és Xboxos játékhoz férhetünk hozzá, sokszor a legújabb AAA-kategóriás sikercímekhez is!

Nekünk játékosoknak ez bőven megéri, olcsó havidíjért cserébe szinte korlátlan mennyiségű játékot kapunk. De mi a helyzet a fejlesztőkkel? Nekünk megéri havi 10 dollárt fizetni több ezer játékért, de mi van azzal az oldallal, akik 30-40, de inkább 60-70 dollárt szeretnének kapni egyetlen játékért?

A válasz egyszerű: egész pontosan nem lehet tudni. Sosem kaptunk pontos kimutatásokat arról, hogy a Game Pass mennyivel segíti az abban szereplő játékokat és azok fejlesztőit. Megmásíthatatlan számokkal nem is lehet ezt kimutatni, hiszen egy adott játék esetében egyszerre, teljesen azonos körülmények között kellene mérni, hogy mi történik az eladásokkal, ha Game Passben van a játék és mi történik akkor, ha nincs. Az viszont biztos, hogy egyes fejlesztők úgy érzik, a Game Pass sokszor árt az eladásoknak!

„Úgy gondolom, hogy árt az eladásoknak. Sok játékos csak kipróbálja a játékokat, nem költ azokra. Mi van, ha nem tetszik nekik az első 10 perc? Semmi, azonnal otthagyják. Szerintem a Game Pass rendszere... elfogadható. Nem a kedvencem. Sokkal inkább kedvelem azt a modellt, amivel képek és videók segítségével elnyerjük a játékosok bizalmát és persze a játékok árát." - nyilatkozta Dino Patti, a Somerville mögött álló Jumpship társalapítója.

Egyelőre persze nincs miért aggódni. A Game Pass szárnyal, a Microsoft pénzügyi jelentéseiből rendszeresen az szűrhető le, hogy a játékosok körében népszerű a szolgáltatás, a fejlesztők pedig még nem kezdtek bele tömegesen panaszkodni a Pass ellen. Még... de mi lesz, ha elkezdik?

Kövess Minket!



Gamer szótár