3,5 millió forintért kelt el egy játék Sega Mega Drive-ra!

3,5 millió forintért kelt el egy játék Sega Mega Drive-ra!

13 még létező példányról tud a közösség, szóval igazi ritkaságról van szó.

Nem, nem olvastad félre a címet, tényleg ~3,5 millió forintért (7 870 fontért) kelt el egy 1989-es játék egyetlen példánya a napokban. A szóban forgó játék a Lakers vs Celtics and the NBA Playoffs címet viseli és annak idején többök között a Sega konzoljaira is megjelent. Az értékes példány egy eBay-aukción talált új gazdára, az elképesztő árat pedig nyilván nem a kora, hanem az indokolta, hogy a gyűjtők körében igazi szent grálnak számít, mert ez nem az észak-amerikai, hanem az európai piacra szánt változat, ami hivatalosan sosem jelent meg.

Történt ugyanis, hogy az EA először kiadta Amerikában a játékot az NTSC formátumú Sega Genesisre – ez egyébként 5-20 dollár között beszerezhető a mai napig eBayen. Később ennek a sikerén felbuzdulva elkészítették az európai PAL-verziót is. Egy brit lap, a CVG még tesztelte is a példányt, 88%-ot kapott tőlük a Lakers vs Celtics and the NBA Playoffs. De aztán sosem került ki a polcokra, mert az utolsó pillanatban a kiadó úgy döntött.

Hivatalosan a mai napig nem magyarázta meg az EA, hogy miért történt így. De az Eurogamer 2017-es cikke szerint az NBA-licenc volt a ludas, amit egyszerűen nem tudtak az európai piacra is megszerezni időben. Szóval nagyon kevés eladásra szánt PAL-példány készült a játékból, ezekből még kevesebb került ki az EA raktárából a nagyvilágba. Mindösszesen 13 jelenleg is létező PAL-példányról van tudomása a közösségnek és az EA belső dokumentumai szerint 192-t adtak el belőle valaha.

Tehát a 3,5 millió forintos érték egy igen kesze-kusza háttérsztoriból és a ritkaságból következik. De tényleg, még a kompatibilitás sem probléma, ha valakinek azért kellene ez a játék, mert játszani is akar vele: a Mega Drive és a Genesis konzolok az NTSC és a PAL verziót is képesek futtatni. Viszont ezek szerint 3,5 millió forintot ér, hogy NTSC helyett PAL szerepel a borítón.

Borítókép: EA

Kövess Minket!



Gamer szótár