Egy ország már most betiltotta a Barbie mozifilmet

Egy ország már most betiltotta a Barbie mozifilmet

Már a premier előtt úgy döntöttek a távol-keleti országban, hogy egy jelenet miatt nem kerülhet forgalomba az alkotás.

Érdekes dolog történt, miután a Greta Gerwig által rendezett Barbie című mozifilm kereskedelmi vetítését a vietnámi hatóságok már most betiltották. A Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült, a nyár egyik legjobban várt filmjét július 21-én mutatták volna be az országban. Mint kiderült, a filmben van egy jelenet, amely egy térképet ábrázol a "kilenc vonallal", ami önmagában számunkra nem mond semmit, viszont ez a jelzés Kína területi követeléseit ábrázolja a Dél-kínai-tengeren, ez pedig Vietnam szerint sérti szuverenitásukat. 2016-ban az ENSZ hágai vitarendező bírósága egyhangúlag a "kilenc vonallal" jelölt vonal ellen döntött, bár Kína kijelentette, hogy nem fogadja el ezt a döntést.

Ezeket olvastad már?

Vi Kien Thanh, a kulturális, sport- és idegenforgalmi minisztérium alá tartozó vietnami filmügyi osztály főigazgatója hétfőn közölte, hogy a Nemzeti Filmértékelő Tanács döntött végül a produkció betiltása mellett.

„Nem adunk engedélyt a 'Barbie' című amerikai film vietnami bemutatására, mert az sértő felvételeket tartalmaz a kilenc pontos vonalról.” - közölte az állami újság Vi Kien Thanh-t idézve.

Ennek a jelzésnek az ábrázolása egyébként korábban már több film és tévésorozat esetében is gondot okozott Vietnámban.

2019-ben a DreamWorks Jetikölyök, tavaly pedig a Sony UnChartered című filmje jutott ugyanerre a sorsra. 2020-ban a Put Your Head On My Shoulder és a Madam Secretary című sorozatok készítőit szólították fel, hogy töröljék a térképet tartalmazó jeleneteket. Eközben 2021-ben a Netflixet arra utasították, hogy távolítsa el a vietnami piacról a Pine Gap című ausztrál kémdrámát.

Kövess Minket!



Gamer szótár