Nem létező csapatok és showmeccs vesztesek uralják a Valve rangsorát

Nem létező csapatok és showmeccs vesztesek uralják a Valve rangsorát

A Valve rangsora alapján már meg tudjuk állapítani, hogy melyik 4-5 európai csapat a legjobb a világon – az is valami, nem?

A nagy CS2-es frissítések mellett a regionális CS:GO rangsorokhoz is hozzányúlt a Valve a héten. De nem csak a lista helyezései változtak meg, hanem a rendszer mögötti formula is. Ezért mostantól kisebb szerepe lesz a régi eredményeknek, valamint az online és a LAN-győzelmek arányát is figyelembe fogják venni. Bár ez még nem jelenti azt, hogy a 2025-től minden versenyen kötelezően használandó rangsor hibátlanná vált volna.

A Valve rangsorát jelen formájában még csak az RMR-es meghívásokra használják a rendezvényszervezők, de ha minden így marad, lehet sokan ki lesznek akadva fél év múlva. Ugyanis az apró foltozások ellenére még mindig túl nagy szerepe van a regionális felbontás miatt a régión belüli mérkőzéseknek, ahol könnyebb magasabb helyezéseket elérni és ezáltal pontokat gyűjteni, mint a nemzetközi tornákon. De valamiért azok a showmeccsek is túl nagy súllyal bírnak, ahol pénzt osztanak ki.

Ezeket olvastad már?

Remek példa ezekre az amerikai rangsor. A 9z jelenleg az első helyen áll itt, mert játszottak egy showmeccset a Virtus.pro ellen a nyári szünet alatt, ahol technikailag a 2. helyezettek lettek és ezért kaptak 50 ezer dollárt. Eközben egy Complexity csak a 15. a régióban! Hiába versenyeztek a BLAST csoportkörén és az IEM Köln play-inen is top csapatok ellen, sajnos az utolsó helyeken estek ki és ez a Valve rendszerében nem ér annyit, mint egy showmeccs.

Ázsiában sem jobb a helyzet. Itt konkrétan olyan csapatok szerepelnek a top 20-ban, amelyek valójában nem is léteznek. A legfeltűnőbb példa erre aliganem az IHC, akik annyi pontot gyűjtöttek össze tavasszal ezen név alatt, hogy még mindig a régió 18. legjobb csapatának számítanak. Igaz, a magjuk már rég más játékosokkal játszik és TheMongolznak hívják őket. A mongolok egyébként valamiért még egy üzbég csapatot sem tudnak megelőzni a ranglistán, akik összesen három meccset nyertek az elmúlt három hónapban! Ez szintén arra mutat rá, hogy egy helyi versenyen játszani jobb üzlet, mint egy IEM Kölnön.

Egyedül az európai rangsor eleje tűnik reálisnak jelenleg. Nem tökéletes, de reális. Persze érthető, hogy miért itt működik a legjobban a rendszer: itt játszanak a topcsapatok, akik a nagy versenyek rájátszásaiba jutnak és trófeákat is nyernek. Furcsaságok azért előfordulnak, de látszik, hogy javul a formula. Ehhez elég csak megnézni a G2 történetét a Valve rangsorán: HooXiék valamiért a 17. helyen álltak a július 27-i frissítés után, majd megnyerték az IEM Kölnt, javult a rangsor és bamm, az ENCE mögé kerültek a 2. helyre.

Csak érdekességképpen megjegyeznénk, hogy a legújabb rangsoron a dán Espionage lett a 17., akiknek az a legnagyobb eredményük, hogy egy CCT csoportkörön és egy Pinnacle Cupon nyertek néhány meccset. Összehasonlításképpen, a HLTV-nél Virtus.pro-t vagy 9INE-t találunk ezen a környéken, a dánok pedig a top 30-ba se férnek bele a világon. Szóval igen, egyáltalán nem hibátlan a rangsor. De azt már meg tudjuk állapítani ez alapján, hogy melyik 4-5 európai csapat a legjobb a világon – az is valami, nem?

A Valve teljes regionális ranglistáit az alábbi linkeken nézhetitek meg:

Európa
Amerika
Ázsia

Kövess Minket!



Gamer szótár