Hazugság szülte Sandra Bullock Oscar-díjat hozó filmjét?!

Hazugság szülte Sandra Bullock Oscar-díjat hozó filmjét?!

Áll a bál a felek között A szív bajnokai miatt, de talán mindenki számára megnyugtató lezárása lesz az ügynek.

Javában zajlik a SAG-AFTRA, írókat és színészeket tömörítő szervezet sztrájkja Hollywoodban és az eset pikantériája, hogy a tárgyalások azért erőltetik, mert a legtöbb filmes munkavállaló bizony erősen alulfizetett. Az a helyzet, hogy sok esetben vakarhatnánk is a fejünket, hiszen elég sok olyan forgatókönyv születik például, amelyekre már az is egy jó kérdés, hogy vajon miért áldoztak pénzt? Miközben az élet sok esetben olyan történetekkel áll elő, amelyeket nem hogy érdemes nagyvászonra vinni, de végül hatalmas népszerűségre is szert tesznek. Elég csak a közelmúltból az Oppenheimerre vagy a Gran Turismora gondolni. Utóbbi esetében azonban rögtön jött a népharag, mikor kiderült, hogy egyes eseményeit megváltoztatták a nagyobb hatás elérése érdekében.

Ezeket olvastad már?

Ez pedig úgy tűnik, hogy nem új keletű dolog, hiszen erre már korábban is volt példa. Most a 2009-es Szív bajnokai (The Blind Side) kapcsán borult ki a bili, ugyanis az igaz történet alapján készült alkotás lehet, hogy hazugságon alapul. A film egy olyan fekete amerikai focistáról szól, aki nagyon mélyről jutott fel a csúcsra. Michael Oher élete merőben megváltozott, mikor egy fehér házaspár, Tuohyék a szárnyuk alá vették. Ez a koncepció a nagyvásznon olyannyira betalált, hogy nem csak a rajongók imádták, hanem Sandra Bullocknak is (Leigh Anne Tuohy) Oscar-díjat hozott az alakítása.

Ez eddig szép és csodálatos, azonban Oher hirtelen előállt azzal, hogy a film egy hazugság és csak a Tuohy-család szerette volna megszedni magát belőle. Nem egy szimpla szenzációhajhász nyilatkozat volt ez tőle, mivel egy 14 oldalas beadványt nyújtott be a Tennessee államban élő Sean és Leigh Anne Tuohy ellen. Az ő elmondása alapján ugyanis a házaspár soha nem fogadta örökbe, mindössze rávették, hogy 18 éves korában a gondozásukba kerüljön, ezért Tuohyék helyette intézhették az üzleti ügyeit. Emellett szerinte a nevét még úgy is kihasználták, hogy a filmből a vér szerinti gyermekeik is profitáljanak (egyenként 225E$-t plusz 2,5%-os részesedést kaptak). Az összeget tekintve a 39 millió dollárból készült produkció 309 milliót hozott a konyhára, tehát nem semmi summát tehettet zsebre a Tuohy-család. Oher viszont állítása szerint egyetlen petákot nem kapott a jogdíjakból.

Oher a beadvánnyal azt szeretné elérni, hogy teljes mértékben megszakadjon mindenféle viszonya a Tuohy-családdal, illetve nem akarja, ha továbbra is az ő nevét használnák fel az üzleti életben. Továbbá részesedést, valamint kártérítést követel.

Mi az igazság?

Az mindenképpen megtörtént – amit a filmben is látni –, hogy Oher egy 11 gyermekes családban nőtt fel, miközben édesanyja erősen drogfüggő volt. 10 éves korára már egy nevelőotthonban találta magát, és amellett, hogy több családnál is megfordult az idők folyamán, még az utcán is élt egy ideig. A sportolási lehetőség egy keresztény iskola révén költözött be az életébe, mivel ott derült ki, hogy elég jó érzéke van az amerikai focihoz. Egyre másra aratta a sikereket, ezért ösztöndíjat is kapott a intézménytől. Középiskolás éveiben viszont még mindig nem volt állandó lakhelye, emiatt az is előfordult, hogy valamelyik osztálytársánál lakott egy rövidebb ideig. Ennek apropóján ismerkedett meg a Tuohy-családdal is.

Sean Tuohy azóta egyébként már reagált a vádakra:

„Le vagyunk döbbenve. Felkavaró még a gondolat is, hogy bármelyik gyerekünket kihasználva pénzt keressünk. Ennek ellenére ugyanúgy szeretni fogjuk Michaelt 37 éves korában, ahogy azt 16 éves korában is tettük. A filmből semmilyen hasznunk nem származott. Oké, Michael Lewis, az alapjául szolgáló 2006-os könyv szerzője nekünk adta a részesedése felét. A családból az egyenlőség szellemében mindenki megkapta a maga jussát, beleértve Michaelt is. Nagyjából fejenként 14E$-ról van szó.”

Azt még hozzátette, hogy azért nem adoptálták, mert erre a 18. életévét betöltve már nem volt lehetőségük és csak a gondnokság volt az egyetlen opciójuk. Sean Tuohy természetesen nem szeretne akadályt gördíteni Oher kérése elé, tehát ha szeretne megszakítani velük mindenféle kapcsolatot, akkor áldásukat adják a dologra.

"Nehéz ez, mert az ember védené magát, ám bármit is szeretne Michael, mi megtesszük neki. […] Ha azt mondja, hogy 'Többé nem akarok ennek a családnak a része lenni', akkor az nagyon felzaklatott volna minket, de abszolút belementünk volna a dologba. Szóval nem kérdés, hogy ezek a vádak sértők, de nézze, ez egy őrült világ. Így kell élnünk. Nyilvánvalóan ez most felkavart mindenkit."

Kövess Minket!



Gamer szótár