57 éves lett James Gunn, aki elmondta mi a különbség a DCU és az MCU között

57 éves lett James Gunn, aki elmondta mi a különbség a DCU és az MCU között

Augusztus 5-én ünnepli születésnapját A galaxis őrzői rendezője és a DCU új atyaúristene.

Nehéz megmondani, hogy egy jól csengő rendező nevéről van-e szó, ha valaki megemlíti James Gunnt vagy pont az ellenkezőjére gondolnak ilyenkor az emberek. Az biztos, hogy azon kevesek közé tartozik, akik oroszlánrészt vállaltak – illetve vállalhatnak, hiszen még csak nem rég nevezték ki a DCU első számú emberének – mindkét franchise életében. Neki köszönhetjük az MCU-ban A galaxis őrzői filmeket, pedig az első két rész után úgy tűnt nem kap egy harmadik esélyt, mivel a Disney 2018-ban kirúgta. Néhány sértő tweetje miatt a vállalat begurult és eltávolították a pozíciójából. Persze azóta tudjuk, hogy egy film erejéig még visszatérhetett, és milyen jól járt a Disney ezzel. A Deadline-nak közelmúltban adott interjújában Gunn kijelentette, hogy nem vette rossz néven a döntést, és teljes mértékben elfogadta azt.

„Nem hibáztatok senkit. Rosszul érzem és éreztem magam amiatt, ahogyan nyilvánosan megnyilvánultam. Tudom, hogy az embereket megbántották azok a dolgok, amiket mondtam, és ez még mindig az én felelősségem, hogy nem voltam olyan együttérző, mint amilyennek lennem kellett volna. Rosszul érzem magam emiatt, és teljes felelősséget vállalok érte. A Disney-nek teljesen jogában állt kirúgni engem.

Ez nem a szólásszabadság kérdése volt. Mondtam valamit, ami nem tetszett nekik, és abszolút érthető volt a döntésük. Erről soha nem volt semmilyen vita köztünk.”

Az interjú során Gunn nagyon őszintén beszélt arról is, hogy az a nap, amikor kirúgták, élete legrosszabb napja volt. Mindenesetre később visszahívták, így befejezhette trilógiáját, és ez eléggé jót tett az MCU-nak, hiszen az utóbbi évek egyik legjobban sikerült alkotása lett A galaxis őrzői harmadik felvonásából.

Ezeket olvastad már?

Időközben Gunnt kinevezték a DC Studios társ-vezérigazgatójának – Peter Safrannal egyetemben. Ő pedig elmondta, hogy a megújult DCU nem csak a Marvel Cinematic Universe klónja lesz, sőt, egy tekintetben még a Trónok harcával is összehasonlította. Az Inside of You podcastben Gunn megosztotta, hogy a DCU inkább a hagyományos képregények fantasy környezetéhez fog igazodni, és az eltitkolt személyazonosságok továbbra is fontos részét képezik majd.

„Ha megnézzük az MCU-t, ott nagyon kevés a hagyományos szuperhős. Az MCU-ban Pókemberig szinte soha nem volt olyan fickó, akinek titkos identitása volt. A Kapitányukat katonává változtatták, még akkor is, ha maszkot visel. Vasember az első Vasember végén felfedte magát, mert nem akartak tovább titkolózni a személyazonosságát illetően.

A DCU-ban viszont egy kicsit több fantáziaelem van, mert megjelentek az életnagyságúnál is nagyobb szuperhősök, és számomra ott van Superman és Clark Kent is. Ők két különböző karakter, és meg kell találnod a módját, hogy úgy mutasd be őket, amivel a lehető legjobban meg tudod alapozni az ő jelenlétüket a DC világában.”

A Marvel továbbra is igyekezett megtartani bizonyos karakterek titkos személyazonosságát, de persze aztán az új Pókember-trilógiában is meggondolták magukat, és alig két film után kiderült Peter Parkerről, hogy ő Pókember, miközben ez egy folyamatos küzdelem lesz Superman és a DC többi szuperhőse számára.

Gunn szeretné feltérképezni és felhasználni DC fantasztikus világát, és nem azt a vonalat követné, mint az MCU-ban, ahol a valós helyszíneket használják állandóan, mint New York City és San Francisco.

"Az egyik dolog, amit szeretek és ami izgat a DC-ben, hogy bizonyos értelemben ez egy másik alternatív történelem. Létezik Gotham City, Metropolis, Star City és Bludhaven, de ezek mind különböző helyek ebben a másik valóságban, és ez egy kicsit olyan, mint Westeros bizonyos értelemben. Ilyen szempontból nagyon szeretem, hogy a DC-ben valóban felépíthetünk egy világot, és nem csak 'néhány szuperhőst ledobunk a Földre'. Azt hiszem ez az egyik legfontosabb különbség a két világ között.”

Gunn és Peter Safran februárban végre leleplezték a tervüket, és megerősítették, hogy mely filmek és sorozatok szerepelnek majd az újraindított DCU 1. fejezetében, amely az Istenek és szörnyek alcímet viseli.

Kövess Minket!



Gamer szótár