Nem szeret a VAC? Így nyerheted vissza a kegyeit

Nem szeret a VAC? Így nyerheted vissza a kegyeit

A legújabb frissítés óta rengetegen futnak bele ebbe a hibába meccskereséskor, de megmutatjuk, hogyan tudjátok megoldani.

A tegnap éjjeli frissítés óta több különös hibába is belefutottak a Counter-Strike 2 játékosok, például bugosak a kések és olykor játszhatatlan a hitbox is. De ha ez nem lenne elég, akkor még a VAC is szivatja a népeket. Egyre többen számolnak be róla internetszerte, hogy ebbe az üzenetbe futnak bele a meccskereséskor: „A VAC nem tudta ellenőrizni a játékmenetet”, vagy ha angolul használod a játékot, akkor VAC was unable to verify your game session”.

Bár ez elsőre ijesztően hangzik, nem kell aggódnod, ha ezt látod! Ugyanis nem kaptál VAC-bant, csak valami összeakadhatott a játékban. Mivel úgy fest, hogy sokan nem tudják, hogy mit lehet ezzel kezdeni, most átvesszük a legjobb praktikákat, hogy nyugodtan folytathassa mindenki a lövöldözést.

Ezeket olvastad már?

A legegyszerűbb, amit szinte mindenkinek az első ötlete is egyben, az a játék újraindítása. Azonban ez gyakran nem elég. Ilyenkor érdemes lehet a Steamet is újraindítani, akár ki és bejelentkezni a fiókodból. Ha ezzel megvagy, akkor a biztonság kedvéért inkább a Steam Könyvtárból és ne egy asztali ikon használatával indítsd a játékot.

Ha ez nem vált be, akkor jöhet egy igazi Steam-klasszikus, ami sokak figyelmét elkerüli, pedig nagyon hasznos eszköz – a játék fájljainak ellenőrzése. Ehhez a következő lépéseket kell megtenned:

  1. Nyisd meg a Steam Könyvtárat
  2. Jobb klikk a CS:GO-ra a játéklistán
  3. Válaszd a Tulajdonságokat, majd a felugró ablakban a Telepített fájlokat
  4. Kattints a „Játékfájlok épségének ellenőrzése” gombra

Ha korábban nem használtad ezt a funkcióját a Steamnek, akkor arra kell számítanod, hogy az SSD-d (ne adj Isten, HDD-d) sebességétől függően ez néhány perc alatt leellenőrzi az összes CS:GO-s és CS2-es fájlt a gépeden. Amennyiben valami hibát talál valamelyik fájl kapcsán, akkor gyorsan letölti és kicseréli a rosszt egy jóra és készen is vagy. Ezután szinte garantált, hogy működni fog a meccskeresés. De a most éjjeli frissítés miatt – ritka esetekben – előfordulhatnak olyan további problémák is, amelyeket sajnos még ez sem old meg. Szóval, ha a játékfájlok ellenőrzése után se szeret a VAC, akkor más eszközökhöz kell nyúlni.

Ezen a ponton érdemes lehet a teljes számítógéped újraindítani a biztonság kedvéért. Bár valószínűleg ez nem oszt, nem szoroz, sosem lehet tudni. Ha pedig ez sem válik be, akkor a frissítés okán előkerült egy furcsa tipp: le kell cserélni a neved és a profilképed a Steamen. Többen is azt írják, hogy nekik csak ez vált be, ebből pedig arra következtethetünk, hogy valami olyasmit sikerült megkutyulni az éjjel, amit egyáltalán nem állt szándékában a Valve-nak. Ugyanis a CS:GO-ban is létezett már ez a hibaüzenet és akkor a korábban említett megoldások mindig bejöttek.

A neved és a profilképed cseréje rendkívül egyszerű a Steamen: menj a profilodra, majd kattints a profil szerkesztése gombra. Itt máris a névváltoztatási lehetőség kerül eléd, amivel ha végeztél, a lap alján ments egyet. A profilkép cseréjéhez a baloldali sávban az avatár menüpontot kell választani, onnantól a lépések hasonlóak, azaz változtatsz, mentesz.

Ha esetleg még ez a csodamegoldás sem jönne be, akkor jöhet a törlés és az újratelepítés. Azonban elég jó esélye van annak, hogy már a játékfájlok ellenőrzése is megoldja a hitelesítési hibát, szóval reméljük, hogy nem kell idáig eljutnod. Ugyanis most már a CS:GO-t és a CS2-t is le kell szedned, a kettő együtt pedig ~63 gigabájt. Akárhogyan is számoljuk, ez pont annyi ideig tart még jó internettel is, hogy elvegye a kedved a játéktól.

Kövess Minket!



Gamer szótár