Keira Knightley bátor döntése úttörő lehet a színészek között

Keira Knightley bátor döntése úttörő lehet a színészek között

Egyszerűen nem szeretné, ha a mesterséges intelligencia a helyébe lépne vagy legalábbis róla mintáznák azt.

Eléggé megtépázza a hollywoodi filmipart a több, mint 2 hónapja tartó írók és színészek sztrájkja, de úgy látszik a nagy stúdiók egyelőre még akarnak kötélnek állni a megegyezéseket illetően. Jó okuk van rá, ugyanis a mesterséges intelligencia és a streamingszolgáltatás terjedése, fejlődése és bővülése együttesen az ő malmukra hajtja a vizet, még akkor is, ha a legnagyobb nevek jelenleg nem dolgoznak a legújabb filmjeiken. Az MI miatt a jövőre nézve viszont a munkájuk veszélybe is kerülhet, hiszen lassan bármit képesek megjeleníteni a filmvásznon az új technológia segítségével, beleértve a színészek arcát, fizikumát vagy bármilyen mást személyiségjegyüket.

Ezeket olvastad már?

A sztrájk részben emiatt tört ki, másrészt pedig szeretnék elérni a szakszervezetetek, ha a streamingszolgáltatók igazságosabban osztanák el a nyereséget a produkciók után. A legfontosabb követelésük viszont az, hogy vállaljanak a stúdiók garanciát arra, hogy nem használják fel a számítógép által létrehozott arcokat és hangokat a színészek helyettesítésének céljából.

A megegyezés azonban még várat magára, úgy tűnik egyik oldal sem igazán akar engedni. Keira Knightley brit színésznő lehet az első, aki éppen ezért még tovább menne az ügy érdekében.

Keira a színészkedés mellett egyébként modellkedik is, ő jelenleg a Coco Chanel cég arca. A karrierjét illetően olyan filmekből vált a világ egyik legismertebb sztárjává, mint a Büszkeség és balítélet vagy A Karib-tenger kalózai. Ennek következtében bármit hajlandó lenne megtenni azért, hogy ne senki ne tudja csak úgy újra felhasználni a digitális képmását. Egy mostanában adott interjúban mondta el erről a véleményét:

„Nem tudom, épp hol tart ez a folyamat, de tudom, hogy erről folynak a tárgyalások. Úgy gondolom, a következő lépés a képmásom szerzői jogokkal való levédése lesz. A mesterséges intelligencia katasztrofális hatással lehet, és remélem, hogy az országvezetések fellépnek vele szemben, és szabályozzák.”

Nem mindenki vallja ugyanezt a nagy nevek közül. Tom Hanks például nagyszerű lehetőségnek tartja és abban reménykedik, hogy ezáltal a halála után is szerepelhet majd a filmekben.

„Milyen nagyszerű lehetőség. Mondjuk részt vehetnék egy hét filmből álló sorozatban, amiben 32 évesen szerepelnék. Ma már bárki újrateremtheti magát bármilyen életkorban a mesterséges intelligencia segítségével. Ha holnap elütne egy busz, továbbra is szerepelhetnék.”

Kövess Minket!



Gamer szótár