Kiderült miért nem jött ki egymással De Niro és Phoenix a Joker forgatása alatt

Kiderült miért nem jött ki egymással De Niro és Phoenix a Joker forgatása alatt

A két Oscar-díjas nem értett egyet a filmkészítés egyik fontos aspektusában.

Todd Phillips 2019-es képregényfilmje, a Joker egy csodálatos tisztelgés Martin Scorsese munkássága előtt vagy teljes lenyúlása a nagy rendező munkájának, attól függően, melyik filmrajongót kérdezzük. A film nem kevés inspirációt merít Scorsese klasszikus bűnügyi filmjeiből, a Taxisofőrből, valamint A komédia királyából, és bizonyára van egy pont, ahol a 'tisztelgés' egy kicsit túl messzire megy – egyes vélemények szerint. Érdekes volt látni, hogy a Joker jó néhány Scorsese-rajongónak rosszul esett amiatt, hogy teljesen újraértelmezi a rendező klasszikus filmjeinek egyes elemeit, mégis a film nagyobb népszerűségre tett szert, mikor kiderült, hogy a mester leggyakoribb visszatérő munkatársa, Robert De Niro is közreműködik benne. Bár jó volt látni De Nirót egy olyan új projektben, amely a legikonikusabb szerepei előtt tiszteleg, az Oscar-díjas színész nem feltétlenül jött ki jól a Joker sztárjával, Joaquin Phoenixszel. Ha egy kicsit jobban megvizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy Arthur Flecknek sok közös vonása van a Taxisofőrös Travis Bickle-lel és A komédia királyának főszereplőjével, Rupert Pupkinnal. Persze ez még nem jelentette azt, hogy De Niro és Phoenix hasonlóan álltak hozzá a munkához.

Ezeket olvastad már?

A Joker Arthur Fleck életét igyekszik bemutatni, aki a stand-up comedy művészetén keresztül próbálja kifejezni magát, mielőtt végül az erőszak útjára lépne. Úgy tűnik Arthur történetének ívét nagyban inspirálták De Niro korábbi szerepei, hiszen például a Taxisofőrben Travis Bickle is az erőszak felé fordul, miután a New York-i társadalom érzéketlenné teszi, A komédia királyában pedig Rupert Pupkin megpróbálja elrabolni kedvenc késő esti műsorvezetőjét (Jerry Lewis), miután a standup-komikus próbálkozása kudarcot vall. Ez nem a véletlen műve, hiszen a Joker producere nem meglepő módon maga Scorsese volt, De Niro pedig fontos mellékszerepben tűnt fel, mint Arthur kedvenc késő esti műsorvezetője, Murray Franklin.

Egy interjú szerint, amelyet De Niro az Indiewire-nek adott, a Joker és A komédia királya között nem olyan szoros a kapcsolat, mivel nem közvetlenül Rupert műsorvezetőjéről szól. De Niro azonban elismerte, hogy nyilvánvalóan van hasonlóság a két mű között, és hogy Arthur karakterének életpályája eléggé hasonlít Rupertéhez. Ezek alapján pedig logikusnak tűnt, hogy Phoenix De Nirótól akart ihletet meríteni a karakter megformálását illetően. Phoenix a Vanity Fairnek el is mondta, hogy De Niro a kedvenc amerikai színésze, és hogy egy alkalommal még azt a visszajelzést is kapta tőle, hogy egy jelenet során olyan dolgokat, viselkedési mintákat, gesztusokat vagy mozdulatokat csinált, függetlenül attól, hogy a kamera rajta van-e vagy sem.

Phoenix szerint a színészkedésnek olyannak kell lennie, mint egy dokumentumfilmnek, és ezért ugyanazt akarta érezni, amit a karakter abban a pillanatban átél. Ez láthatóan De Niro tetszését is elnyerte, mivel elmondása szerint azt mondta Phoenixnek, hogy 'végezze el a munkát', és 'kapcsolódjanak karakterekként egymáshoz'. Phoenix azért bevallotta, hogy nem szeretett beszélgetni De Niroval a forgatáson és megosztotta, hogy az első napon jó reggelt kívántak egymásnak, de azon túl nem igazán váltottak szót.

Az sem véletlen, hogy Robert De Niro és Joaquin Phoenix között voltak kreatív nézeteltérések a forgatások során. De Niro a munkálatok megkezdése előtt a teljes forgatókönyvet szerette volna átolvasni – mint általában minden produkciója előtt –, míg Phoenix a "hagyjuk, hogy megtörténjen" megközelítést alkalmazta. Todd Phillips elkotyogta a Vanity Fairnek, hogy a gyártási folyamat elején kapott egy hívást De Nirótól, aki arra kérte, hogy mondja meg Phoenixnek: 'ő egy színész, és ott kell lennie, mivel én szeretem hallani az egész filmet felolvasva, szóval mindannyian beülünk egy szobába, és csak úgy elolvassuk'. Phillips két tűz közé került, mert a De Niro által felvázolt procedúra egyszerűen nem érdekelte Phoenixet.

Bár a kezdeti nézeteltérések okozhattak némi súrlódást, Phillips szerint a két színész végül kibékült egymással. De Niro azt mondta a társának, hogy 'minden rendben lesz', miután Phoenix rosszul lett, mert annyira nem tetszett neki az olvasópróba folyamata. Bizonyos szempontból a két Oscar-díjas színész közötti tényleges feszültség a film javára vált: gondoljunk csak bele, Arthur kezdetben imádja Murrayt, és arra összpontosít, hogy kedvenc műsorvezetőjének a kedvében járjon. Később azonban mégis erőszakossá válik, miután Murray egy élő adás során kigúnyolja őt, ráadásul nem is akármilyen áll bosszút rajta a megaláztatásért.

Kövess Minket!



Gamer szótár