Új e-sport világbajnokságot jelentett be a szaúdi koronaherceg

Új e-sport világbajnokságot jelentett be a szaúdi koronaherceg

A projekthez felvásárolták az ESWC-t, vagyis az Electronic Sports World Conventiont is, mert az még hiányzott a kollekcióból.

Amíg Thanos színes köveket gyűjtögetett a Bosszúállók filmekben, addig a szaúdiak e-sport rendezvényszervezőkkel próbálják kitölteni a végtelen kesztyűjüket. A kettő között nyilván nagy különbség, hogy az egyik csupán fikció, míg a másik valóság. De ennél is jelentősebb az, hogy Mohammed bin Salman kesztyűje tényleg végtelen, mert nem csak hat darab kavics fér bele, hanem az összes.

Az elmúlt másfél évben a koronaherceg által elnökölt Public Investment Fundon keresztül a szaúdiak megvették az ESL-t, a FACEITet, valamint a Vindexet és azzal együtt az Esports Engine-t. Továbbá még számtalan egyéb videójátékos cégben, például a Nintendoban is szereztek érdekeltséget. Persze ez még csak a kezdet volt. Nemrég a királyi család egyik tagja ugyanis az IESF elnöke lett. Ezzel a hagyományosan dél-koreai érdekszférába tartozó szövetség szintén Szaúd-Arábia kezébe került – így a jövő évi világbajnokság is ebben az országban lesz.

Ezeket olvastad már?

Most pedig bejelentették, hogy az évek óta letűnt TO-t, az ESWC-t (Electronic Sports World Convention) is megvették. Alighanem azért volt erre szükség, mert a szintén most prezentált új e-sport világbajnoksághoz kellett nekik ez a levédetett, jól csengő rövidítés, hogy könnyebb legyen pozícionálni a projektet. Az új vb-ről szóló sajtótájékoztatón egyébként Mohammed bin Salman is felszólalt, ezzel is jelezve, hogy mennyire fontos a szaúdi államnak az e-sport.

A tervek szerint 2024-től a Gamers8 fesztivál helyét fogja átvenni az új Esports World Cup. A rijádi esemény az IESF tornáival szemben nem nemzetek közötti, hanem klubvilágbajnokság lesz. Az e célból létrehozott Esports World Cup Foundation elnöke pedig nem más lesz, mint az ESL társalapítója és CEO-ja, Ralf Reichert. Tehát ez lényegében egy ESL által rendezett multigaming esemény lesz, átcímkézve a szaúdi igények szerint.

A szaúdiak az emberi jogi problémákat elfedő, e-sportot is érintő kulturális befolyással 39 ezer új munkahelyet teremtenének és 13,3 milliárd dollárnyi GDP-növekedést érnének el 2030-ig. Ehhez pedig minél több és népszerűbb nemzetközi projekten keresztül vezet az út, ezért is igyekeznek mindent az országba költöztetni. Így például a globális e-sportot is, melyről az új világbajnokság bejelentéskor azt mondták, hogy a cél a világszerte játszó 3 milliárd gamer elérése lesz.

Borítókép: Szaúd-Arábia hírügynöksége

Kövess Minket!



Gamer szótár