Egyes mozik szünettel vetítik Scorsese új filmjét, a stúdió haragja pedig nem maradt el

Egyes mozik szünettel vetítik Scorsese új filmjét, a stúdió haragja pedig nem maradt el

Bizonyos intézmények szerint erre azért volt szükség, mert egyszerűen túl hosszú a mű, amire persze a rendező is reagált.

Martin Scorsese legújabb eposza, melynek 'meglepő' módon Leonardo DiCaprio mellett Robert De Niro a főszereplője, a Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon) 206 percet ölel fel, és bár ez a film igen csak hosszúnak számít, mostanában azért láthattunk ehhez hasonlóakat – ott van példának okáért az Oppenheimer, ami szintén 3 órás játékidővel rendelkezik. A nagyvászonra szánt alkotásokat, a színházakkal ellentétben, még a hosszú vetítési idő miatt sem szokták félbeszakítani. Néhány mozi ezzel szemben mégis úgy döntött, hogy megszakítja a produkciót egy szünettel – ez létesítményenként 6 és 15 perc között változott.

Ezeket olvastad már?

Két európai mozilánc és egy amszterdami független mozi is olyan jegyeket árusított, amely már tartalmazta a szünetet is. Az UCI Cinemas szóvivője megerősítette, hogy Olaszországban a közel 40 mozijuk mindegyikében – a Porta di Roma, Orio és Campi Bisenzio Imax vásznai kivételével – a film közepe felé hatperces szünetet iktattak be. A The Vue, egy brit székhelyű mozilánc és a The Movies Haarlemmerdijk nevű amszterdami mozi szintén szünetes vetítéseket kínált a honlapjuk szerint.

Az Egyesült Államokban a The Lyric, a Colo állambeli Fort Collinsban működő mozi október 26-ig szünettel vetítette a történelmi drámát, azonban ezt kénytelenek voltak eltörölni, miután összetűzésbe kerültek a filmet forgalmazó Paramounttal és a filmet gyártó Apple Original Filmsszel is. A két vállalat felvette a kapcsolatot azokkal az intéményekkel, amelyek szünettel szakították meg a filmet és ezzel megszegték a szerződésüket. Felszólították őket, hogy a Megfojtott virágokat a tervezettnek megfelelően mutassák be. A félreértés elkerülése végett a Scorsese új produkcióját világszerte vetítő nagyjából 10 000 helyszín közül csak néhány helyen tartottak szünetet a vetítés közben, de még ez sem maradt észrevétlen. Thelma Schoonmaker, a film szerkesztője és Scorsese régi munkatársa a következőket mondta a The Standardnak:

„Úgy tudom, hogy valaki szünettel vetíti, ami nem helyes. Ez egy jogsértés, úgyhogy ezt ki kell deríteni.”

Bár Scorsese közvetlenül nem foglalkozott ezzel a dologgal, a Hindustan Timesnak adott interjújában mégis megvédte a hosszú játékidőt:

„Az emberek azt mondják, hogy ez úristen három óra hosszú, de ugyan már, közben meg le tudnak ülni a tévé elé, és öt órán keresztül bámulnak valamit.”

Az Apple és a Paramount szóvivői egyelőre nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

Kövess Minket!



Gamer szótár