A világ legértékesebb cége lett a Microsoft, hála az AI-nak

A világ legértékesebb cége lett a Microsoft, hála az AI-nak

Remek kérdés persze, hogy ezért az előnyért és a folyamatosan növekedő értékért mennyire lehetnek hálásak az elvileg független ChatGPT-nek?

Évek óta az Apple volt a világ legértékesebb cége, azonban a héten megelőzte őket a Microsoft. A cikk írásának pillanatában ugyan a cupertinói cég ismét az élre került a companiesmarketcap.com alapján. De az a pár milliárd dollár különbség a két óriás között mit sem számít, ha az egyik értéke nő, míg a másiké csökken és az összegek, amikkel a tőzsdék dobálóznak, cégenként több mint 2 850 ezer milliárd, azaz 2,85 billió dollárosak. De hogyan érte utol és előzte meg a Microsoft az iPhone-ok gyártóját a héten?

A válasz egyszerű: a mesterséges intelligencia területén akkora a redmondiak előnye, hogy a befektetők csak úgy özönlenek hozzájuk jelenleg. Mi is írtunk arról korábban, hogy a Microsoft dedikált MI-gombot tetet a Windowst futtató gépek billentyűzetére. Ez egyben azt is jelenti, hogy 30 év után először nyúlnak hozzá a billentyűzetek kiosztásához egy saját termékük érdekében (az előző eset a Windows-gomb volt). De nem csak a billentyűkben járnak az élen Redmondban, hanem a mesterséges intelligencia kutatásában és fejlesztésében is.

Ezeket olvastad már?

Remek kérdés persze, hogy ezért az előnyért és a folyamatosan növekedő értékért mennyire lehetnek hálásak a ChatGPT-nek? Az OpenAI-ba több milliárd dollárt fektetett a Microsoft az évek alatt, a nonprofit cég pedig még a vezetőinek ideiglenes elvesztésekor is Satya Nadelától várt megoldást – hiába független egymástól a két szervezet papíron. Ez már az Európai Unió versenyhatóságának is szemet szúrt. A HVG cikke szerint pont a héten jelentették be, hogy vizsgálni fogják a tőzsdén szereplő Microsoft és a nonprofit OpenAI kapcsolatát, valamint az utóbbi működéséhez biztosított milliárdok felhasználását. Az EU alighanem azt sejti, hogy az MI-k piacán sérülhet a verseny az említett vállalatok összefonódása miatt. 

Kövess Minket!



Gamer szótár