Minden, amit az Indiana Jones and the Great Circle-ről tudni kell

Minden, amit az Indiana Jones and the Great Circle-ről tudni kell

2021 után nagy csend honolt a játék körül. Sokan valószínűleg már azt is elfelejtették, hogy lesz ilyen. De most végre itt van, ezért elmondjuk, hogy mit kell tudni róla a megjelenés előtt.

Hónapokon át titkolózott a Bethesda és a MachineGames a készülő Indiana Jones játékról, de tegnap este végre felfedték, hogy mire is készülnek. Az Indiana Jones and the Great Circle a bemutató alapján rendkívül ígéretesnek tűnik. Főleg azért, mert képes visszaadni a régi, klasszikus filmek hangulatát, miközben láthatóan játékként is működik, kellően változatos. Persze a nagy verdikteket hagyjuk meg akkorra, amikor majd a kezünk közé kerül. De addig is, összeszedtük, hogy mi az, amit eddig tudni lehet erről a még idén érkező címről.

Fejlesztés

A játékot eredetileg 2021 januárjában jelentette be a Lucasfilm és a Bethesda. Mint azóta kiderült, ha a Covid nem húzza keresztül a teveket, akkor már meg is kaphattuk volna mostanra. Azonban így kénytelenek voltak eltolni a megjelenést, nekünk pedig éveken át be kellett érnünk azzal az egyszerű ízelítővel, amit 2021-ben kiadtak a felek:

Egyébként a Bethesda legfontosabb embere, Todd Howard, nagy rajongója Indiana Jonesnak, ezért már 2009-ben megkereste George Lucast azzal, hogy had csináljon egy játékot belőle. De akkor nem tudtak megegyezni, mert sem erőforrás, sem kompromisszumkészség nem volt hozzá (a Lucasfilm akarta kiadni, ami nem tetszett a Bethesdának). Az, hogy egy Indiana Jonesról szóló játék fejlesztése újra a terítékre került, bizonyára köszönhető annak, hogy a Disney megvette a Lucasfilmet, valamint a Microsoft a ZeniMax Mediát és velük együtt a Bethesdát – a két médiakonglomerátum valószínűleg könnyebben szót értettek egymással. A projekt kapcsán külön érdekesség még, hogy a dizájnért felelős vezető ugyanaz a Jens Andersson lett, akit annak idején a 2009-es játékhoz is felvett a Bethesda.

Mindezek ellenére 2021 után nagy csend honolt a játék körül. Sokan valószínűleg már azt is elfelejtették, hogy lesz ilyen. Indiana Jones akkor került ismét a figyelem középpontjába, amikor tavaly ősszel végre megjelent a Starfield és Todd Howard egy interjúban azt mondta, hogy 2024-ben többet is megtudunk majd róla azon túl, hogy „nyilvánvalóan arról szól, hogy felfedezel dolgokat”. Most pedig, hogy elérkezett az új év, a Developer Directen végre leleplezte a játékot a Bethesda és a fejlesztésért felelős MachineGames, akiknek többek között egy másik nácikról szóló FPS-szériát, a modern Wolfenstein-játékokat is köszönhetjük.

Ezeket olvastad már?

Játékmenet

Az Indiana Jones and the Great Circle egy akció-kaland játék lesz, de emellett más zsánerekből is kölcsönöz pár elemet, szóval lesznek benne lopakodás és puzzle-játékok is. Ami ezek alapján elsőre eszébe juthat az embernek, hogy lényegében egy Unchartedot kapunk. Azonban ez két okból sem helytálló: egyrészt, az Unchartednál fontos inspirációt jelentettek például az Indiana Jones-filmek, másrészt a Great Circle elsősorban FPS lesz. A játék során harcolhatunk majd pusztakézzel, lőfegyverekkel, illetve használhatjuk majd az ostorunkat is, ami egyben a közlekedésben is fontos szerepet kap (ilyenkor a játék TPS-re vált).

Történet

Az Indiana Jones and the Great Circle alapvetően narratív játék lesz, nem nyílt világú. Bár lesz lehetőségünk felfedezni egy kicsit, hiszen mégiscsak egy kalandort játszunk, a hangsúly a sztori szempontjából az átvezetőkön lehet majd, amit igyekeztek minél filmesebbre tervezni. A történet egyébként 1937-ben, az Elveszett frigyláda fosztogatói és Az utolsó kereszteslovag közötti időszakban játszódik. Csak úgy, mint ezek a filmek, itt is feltűnnek majd a második világháború előtt kincseket kereső tengelyhatalmak, azaz a németek, az olaszok és a japánok – persze a legfőbb ellenlábasaink inkább a nácik és egy Emmerich Voss nevű személy lesznek.

Ezen túl a pontos történetről egyelőre igen keveset lehet tudni. Ami biztos, hogy Indy azután kezd nyomozásba, hogy a Marshall College-ből ellopnak egy műtárgyat és emiatt a Vatikánba kell utaznia. Itt felfedezi, hogy világszerte vannak épületek, amelyek helyeinek összekötésével lehet egy tökéletes kört rajzolni. A játék során tehát olyan helyeket fogunk bejárni Rómán túl, amelyeket ez a kör érint: egy thaiföldi templomot, az egyiptomi piramisokat és a Himaláját. Az úton pedig elkíséri majd Indyt egy oknyomozó újságíró is, Gina Lombardi

Megjelenés, platformok, ár

A tegnap esti bemutatón sajnos a pontos megjelenési dátumot nem árulták el, így csak annyit tudunk, hogy valamikor 2024-ben jelenik meg – a játék ára szintén rejtély maradt. Az Indiana Jones and the Great Circle-t eredetileg minden platformra kiadta volna a Bethesda, azonban a felvásárlásukat követően úgy döntöttek, hogy Xbox és PC exkluzív lesz. Tehát a PlayStation-játékosok már biztosan kimaradnak ebből a kalandból.

Kövess Minket!



Gamer szótár