A Mandalóri sztárja beperelte a Disney-t, amiért kirúgták a véleménye miatt

A Mandalóri sztárja beperelte a Disney-t, amiért kirúgták a véleménye miatt

Gina Carano Elon Musk segítségével ment neki a Disneynek és a Lucasfilmnek, miután kitették a szűrét A Mandalóri című sorozatból.

Az MMA harcosból lett színésznőt, aki Cara Dune-t alakította a Star Wars sorozatban, azzal vádolták meg korábban, hogy a közösségi médiában 'kulturális és vallási identitásuk alapján becsmérelte az embereket' az egyes posztjaiban, amelyeket visszataszítónak és elfogadhatatlannak nevezett a Disney és a Lucasfilm. Pár évvel ezelőtt meg is kapta érte a 'büntetését', mivel eltávolították a színésznőt A Mandalóri (The Mandalórian) sorozatból. Ehhez az utolsó csepp a pohárban az volt, mikor megosztotta, hogy szerinte republikánusnak lenni hasonló ahhoz, mint zsidónak lenni a náci Németország idején. De azelőtt például nevetség tárgyává tette a Covid-19 idején viselt maszkokat, illetve egyesek szerint összeesküvés-elméleteket terjesztett a 2020-as választásokkal kapcsolatban. A hosszan tartó rajongói kampányt követően végül a Disney úgy döntött 2021-ben, hogy elbúcsúznak tőle, de később az ügynöksége, az UTA is kirúgta.

„Az igazság az, hogy levadászták minden posztom, még azokat is, amiket csak likeoltam, mert nem voltam összhangban az akkori elfogadható narratívával.” - írta korábban Twitter/X-en.

Állítása szerint nem degradálás céljából, hanem tisztelettel és időnként humorral fűszerezve igyekezett megosztani a véleményét, hogy a sötét időkben valamivel oldja a feszültséget – bár, mint utólag kiderült, ezekkel inkább csak olajat öntött a tűzre.

Ezeket olvastad már?

A héten benyújtott panaszában Carano azt állítja, hogy zaklatták és rágalmazták, mert a jobboldal mellett tette le a voksát, és mert nem volt hajlandó megfelelni a Disney és a Lucasfilm által vallott nézeteknek. Emellett roppant furának találja, hogy férfi színésztársai büntetlenül posztolhattak lekicsinylő kijelentéseket a republikánusokról a közösségi médiában. Carano jogtalan elbocsátásra és szexuális diszkriminációra hivatkozik, 75 000 dolláros kártérítést és bírósági végzést kér, amely révén visszakapná a szerepét A Mandalóriban. A kereset kitér arra is, hogy Caranót a Disney arra kötelezte, hogy találkozzon a Glaad nevű LMBTQ+ csoport képviselőjével, miután transzellenesnek ítélt viselkedést tanúsított az online felületen, ő azonban ezt megtagadta. Ezután arra kérték, hogy találkozzon a Disney LMBTQ+ alkalmazottainak egy csoportjával, de ennek a kérésnek sem tett eleget, így nem sokkal később kirúgták.

A másik érdekessége a történetnek, hogy Elon Musk 2023-ban ígéretet tett arra, hogy segít mindenkinek, aki munkahelyi diszkriminációval szembesül amiatt, amit a Twitteren/X-en posztolt. A cég üzleti műveletekért felelős vezetője, Joe Benarroch meg is szólalt ezügyben:

„Minthogy az X Corps a szólásszabadság elkötelezettje, örömmel biztosítunk anyagi támogatást Gina Carano peréhez, biztatva ezzel őt, hogy érvényesítse az X-en történő véleménynyilvánításhoz való jogát, valamint hogy képes legyen megfélemlítés, zaklatás vagy diszkrimináció nélkül dolgozni.”

Carano erre úgy reagált, hogy a legmélyebb hálával tartozik a Musknak, miután segíti őt az ügyben.

„Hálás vagyok, hogy valaki ilyen erőteljesen a védelmemre kelt, és alig várom, hogy tisztázzuk a nevemet.”

A Disney és a Lucasfilm eközben még nem nyilatkozott az ügyben.

Kövess Minket!



Gamer szótár