Változás a Sonynál, sokkal hamarabb jöhetnek a PS játékok PC-re

Változás a Sonynál, sokkal hamarabb jöhetnek a PS játékok PC-re

Ha ez megvalósulna, akkor arany élete lenne a PC-seknek.

A 2023 harmadik negyedéves eredményeiről szóló meetinget követően, amelyből kiderült, hogy a PlayStationt még mindig viszik mint a cukrot, de ez mégsem örömteli hír, a Sony kénytelen volt engedni az elvárásaiból, és a 25 milliós eladási igényeit 21 millióra módosította a pénzügyi esztendőre értendően. Ráadásul azt is megosztották, hogy nagy címet 2025 áprilisáig biztosan nem adnak majd ki.

Ezeket olvastad már?

Eközben a legfontosabb téma a vállalatnál, hogy Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatója a jövő hónapban nyugdíjba vonul. Ezzel egyidőben világossá vált az is, hogy Hiroki Totokit, a SIE operatív igazgatóját (COO) nevezték ki az ideiglenes helyettesének, aki így segíteni tud a zökkenőmentes átállásban, amíg nem találnak új vezérigazgatót.

Totoki viszont egy telefonbeszélgetés során mesélt az új pozíciójában szerzett tapasztalatairól, és a Bloomberg Japan munkatársa, Takashi Mochizuki beszámolója szerint a következőket mondta:

„Négy hónap telt el azóta, hogy a SIE elnöke lettem. A cég egyik nagy problémája, hogy nem feltétlenül értik miként lehet gyümölcsözőbb a munkájuk. A múltban a konzolt akartuk eladni, és a first party címek fő célja a PlayStation népszerűsítése volt. Ez alapvetően igaz, de van egy szinergiája a dolognak. Tehát ha erős tartalmaink vannak, nemcsak a konzolokkal tudunk növekedést elérni, hanem más platformokkal is. A multiplatform segíthet az nyereség növelésében. Tehát ez is egy olyan dolog, amin proaktívan szeretnénk dolgozni.”

Totoki-san ezekszerint a nagyobb nyereség érdekében egy agresszívebb multiplatform koncepción ügyködik, ami azt jelentené, hogy minden exkluzív tartalmukat kiadnák PC-re. Persze ez nem új keletű dolog, hiszen a Sony már néhány éve rátért erre az útra, és a PS-re megjelenő játékaik közül jó párat elhoztak PC-re is. Ebben az esetben viszont bizonyos idő eltelt a két megjelenési dátum között (általában legalább 1 évvel később jött csak ki PC-re egy játék a PS-es debütálását követően). Alig nyolc hónappal ezelőtt Jim Ryan egyébként még határozottan azt állította, hogy ez a stratégia nem változik a közeljövőben.

Ryan viszont már nem a cég első számú embere, és mivel a Sonynál tisztában vannak azzal, hogy a PlayStation 5 eladásai a következő pénzügyi évtől kezdve fokozatosan csökkenni fognak, a first-party játékok átportolásának folyamata eléggé felgyorsulhat. Ez is egy módja lehet a felhasználói bázis és így a profit bővítésének. Végül is a Helldivers 2 sikeres startja már rá is világított, hogy ez az irány jó döntésnek bizonyulhat.

Kövess Minket!



Gamer szótár