A Helldivers 2 sikere egy régi sci-fit is újra bitang népszerűvé tett

A Helldivers 2 sikere egy régi sci-fit is újra bitang népszerűvé tett

Ezt a filmet nem fogjátok megbánni, az egyszer biztos.

A Helldivers 2 gyakorlatilag jött, látott és győzött, hiszen nagyjából két hete jelent meg, de sorra dönti a rekordokat, és még a fejlesztőcsapat első számú embere is úgy nyilatkozott, hogy mivel jelenleg nem bírnak el több játékost a szerverek, ezért megéri kivárni vásárlással.


Egy játékmódra viszont ne is számítson senki, mert az Arrowhead Game Studios szerint soha nem rakják bele a sikeres folytatásba. Mindenesetre ez a játék hatással lehet a jövőben a PC-re megjelenő PlayStation exkluzív cimekre is, de időközben az is kiderült, hogy egy film is nagyot profitál a játék népszerűségéből. A Csillagközi invázió (Starship Troopers) nagyon sokat köszönhet az említett alkotásnak, mivel az 1997-es film a reneszánszát éli az elmúlt hetekben.

Az Arrowhead Studios vezérigazgatója, Johan Pilestedt kiemelte, hogy a Csillagközi invázió a Television Stats rangsora szerint a 45. legnépszerűbb online filmmé vált egyetlen nap alatt, méghozzá a 109. helyről előrelépve. Mindezt egy héttel a Helldivers 2 felbukkanása után produkálta.

A Helldivers 2-ben is, akárcsak a filmben, az a lényeg, hogy a demokrácia nevében a pokolra küldjük a rovarok egész kolóniáit. Fel kell tehát venni a harcot a Terminidákkal, egy idegen rovarszerű lényekből álló fajjal, és meg kell őket akadályozni, hogy megszállják a bolygókat és a galaxist – ennek ellenére itt más fajokkal is meg kell küzdeni, hiszen gyilkos cyborgok is az életünkre törhetnek.

Ezeket olvastad már?

Nos, ez majdnem olyan, mintha láttad volna a Csillagközi inváziót. Bár ott nincsenek robotok vagy álcázott Squ'ith-ek, de egyben biztos lehetsz, mérhetetlen mennyiségű rovarszerű lény borítja el a képernyőt a nagyjából kétórás játékidő alatt. Ez az egyezés nem véletlen, hiszen a Helldivers franchise-ra is nagy hatással volt Paul Verhoeven sci-fi eposza. Eközben Paul épp Robert A. Heinlein Starship Troopers című regényéből készített filmet. A könyv politikája viszont sokak szerint kétértelmű. Heinlein szerint ihlete onnan jött, hogy 1958. április 5-én egy újsághirdetésben a „Nemzeti Bizottság az Épelméjű Nukleáris Politikáért” nevű szervezet felhívta az Egyesült Államok kormányát, hogy egyoldalúan hagyja abba az atomfegyverek tesztelését. Válaszul Robert és felesége, Virginia, megalapították a kis „Patrick Henry lígát”, mellyel támogatást akartak keríteni a tesztelések folytatásához. A sikertelen kampány alatt Heinleint többen bírálták a sci-fi irodalmi körökön belül és kívül is. A Csillagközi inváziót ezért úgy tekinthetjük, mint Heinlein próbálkozását, hogy elmagyarázza és megvédje akkori katonai és politikai nézeteit. Az 1959-es könyv olybá tűnik, hogy tükrözi néhány konzervatívabb hajlamát, dicsőíti a hadsereget, és mintha támogatná azt a tévhitet, hogy a választójogot csak katonai szolgálat révén lehet elérni. Megjelenésekor sok kritikus "fasisztának" nevezte a regényt, bár valószínűleg joggal mondhatjuk, hogy pontos politikai irányultságát szándékosan elfedte.

Mindenesetre a film maga nagyon szórakoztató és érdemes megnézni, ha pedig ehhez hasonló alkotásokat is meg szeretnél tekinteni, akkor itt egy néhány cím, amire mindenképpen érdemes ránézned:

  • A holnap határa (Live Die Repeat: Edge of Tomorrow)
  • Tűzgyűrű (Pacific Rim)
  • Támad a Mars!(Mars Attacks!)
  • A Föld inváziója - Csata: Los Angeles (Battle: Los Angeles)
  • Riddick - A sötétség krónikája (The Chronicles of Riddick)

Kövess Minket!



Gamer szótár