A Dűne 2 olyat tehet a nyitóhétvégén, amire kevés film képes

A Dűne 2 olyat tehet a nyitóhétvégén, amire kevés film képes

A rajongók már nagyon várják a bemutatót.

2024 egyik legvártabb alkotása február 29-én végre a hazai mozikban is debütál, és a premier előtti vetítések alapján valóban sikerült valami maradandót alkotnia a Legendary Entertainment és a Warner Bros égisze alatt Denis Villeneuvének. Egyrészt ez a film minden idők harmadik legjobb értékelését kapta, másrészt mindenféle módon meg akarják lovagolni a hype-ot a marketingesek is, ezért attól sem riadtak vissza, hogy megalkossanak egy ritka furcsa, és egyesek szerint gusztustalan popcornos vödröt. Ebben az évben egyelőre az egymilliárdos határhoz még egyetlen alkotásnak sem sikerült közel kerülnie, de a Dűne: A második résznek minden esélye megvan, hogy ne csak elérje, de jócskán meg is haladja azt. Ráadásul összehasonlítva az idei esztendő első két hónapját, Hollywood 866,3 millió dollárral le van maradva 2023-hoz képest, ami 18%-os visszaesést jelent.

Ezeket olvastad már?

Denis Villeneuve többszörös Oscar-díjas filmrendező 2021-es produkciójának folytatásával, amely Frank Herbert klasszikus regényét dolgozza fel, fordulhat a kocka. Az elemzők szerint ugyanis akár 170 millió dolláros bevételt is összehozhat a nyitóhétvégéjén. A lebontás alapján ez 80 milliót jelentene az Egyesült Államokban, illetve 85-90 millió dollár jönne be a világ többi pontjáról. A Warner Bros. ennek ellenére óvatos a becsléseket illetően, és csak 65 millió dollárral számol a tengeren túlon. Ha ez nagyjából megvalósul, akkor gyakorlatilag már a nyitányon képes lehet a film a költségvetés nagyját összekalapozni, hiszen a második felvonás 190 millióból készülhetett el.

Jó hírrel szolgált a rendező a Dűne 3 kapcsán, de...

bármekkora sikert is arat a második felvonás, egy dolog miatt nem akar rögtön nekilátni a folytatásnak.

Ez nem új keletű dolog, de leginkább az alacsony költségvetésű, független filmek esetében szokott ez megtörténni. Ennek ellenére azért volt már Hollywoodban is példa rá, elég csak A szürke ötven árnyalatára (85 milliós nyitány & 40 milliós büdzsé), a Tökéletes hang 2-re (69 milliós nyitány & 30 milliós büdzsé), Amerikai mesterlövész (107 milliós nyitány & 59 milliós büdzsé) trióra gondolni.

A Dűne 2-t nagyrészt a Legendary finanszírozta, de a Warner Bros-nak van egy kisebb részesedése a filmben, és így különösen kecsegtető számukra, ha jól teljesít a folytatás, mert részesedik a bevételekből és a forgalmazási díjból is.

Kövess Minket!



Gamer szótár