Máris elérkezett donk ideje? – PGL Major Koppenhága esélylatolgatás

Máris elérkezett donk ideje? – PGL Major Koppenhága esélylatolgatás

Rég volt ennyi sötét ló egy Majorön, és ezúttal a magyar rajongóknak is lehet oka egy Major-csodában reménykedni.

Vasárnap elkezdődik a PGL Major Koppenhága, ahol 24 csapat mérheti össze tudását az örök dicsőségért, valamint az 1,25 milliós összdíjazás oroszlánrészéért. Bár vannak nagy lemaradók – elég csak a Liquidre, Astralisra vagy Falconsra gondolni –, azt nem mondhatjuk, hogy gyenge lenne a mezőny. Ha csak az elmúlt hónapokban remekelő csapatokat nézzük, akkor ott a mindig készenálló FaZe, a címvédő Vitality vagy a 17 éves csodagyerekkel a Counter-Strike világát leigázó Spirit. De rajtuk kívül is találunk még egy-két csapatot, amire érdemes lesz odafigyelni a következő hetekben. Úgyhogy most sorra veszem azokat, akik szerintem akár még be is húzhatják a Majort, ha a legjobb formájukban érkeznek meg a dán fővárosba.

Spirit

Donk. Kell ennél többet mondani? Az orosz srác olyan teljesítményt tett le az IEM Katowicén az asztalra, hogy a profi Counter-Strike mezőnyének a fele PTSD-vel távozott a versenyről. De nem csak ezért volt kemény a Spirit Lengyelországban: a többi játékos egyéni szintje is igen magasan volt az első meccstől az utolsóig, mindezt pedig remek csapatmunkával koronázták meg. Az európai RMR-re érve a Bo1-ekben ismét bizonyították, hogy milyen fából faragták őket. De aztán a MOUZ váratlanul megtalálta a kikapcsoló gombot donkon, és ezzel megszakadt a 9 győzelemből álló szériájuk. Igaz, másnap a Heroic már nem akadt a torkukon, így legendaként vághatnak bele a Majorbe az oroszok. Azóta pedig a BLAST londoni fináléjába is bejutottak gond nélkül. Szóval hiába tűnt úgy az RMR-en, hogy tud vérezni a Spirit, mert gyorsan túllendültek ezen. Koppenhágában tehát egyértelműen favoritként kell kezelni donkékat. A kérdés már csak az, hogy mivel készülnek ellenük a többiek, ki lehet-e kapcsolni donkot kétszer?

Ezeket olvastad már?

FaZe

Karrigant ritkán látjuk összetörve egy vereség után. Konkrétan csak két példa jut eszembe az elmúlt 10 évből: a Boston Major döntője, valamint az IEM Katowice fináléja. Persze az okok igen eltérőek voltak e két esetben. Az előbbi versenyen lényegében egy nyert meccset engedett ki a kezéből a veterán IGL, ezért érezhette úgy, hogy összedől körülötte a világ. Míg az utóbbi alkalommal eszébe juthatott, hogy 33 évesen nagyon közel van már a játékoskarrierje végéhez. Ezért minden egyes elveszített döntő magában hordozza azt, hogy lehet ez volt az utolsó esély a győzelemre az adott tornán. Ugyan már nincs olyan trófea, ami hiányozna karrigan vitrinjéből, mégis tudja, hogy ha ő akar lenni a vitathatatlan G.O.A.T. IGL, akkor minél többet és többet kell nyernie. Az ősszel még úgy tűnt, hogy a FaZe lehet az a CS2-ben, ami a NIP volt a CS:GO elején. De már zsinórban három finálét elbuktak a kezdeti sikerek óta, és ez baj. Ennek ellenére ha van csapat, amit soha sem szabad leírni, ha van irányító, akiben mindig lehet bízni, akkor az a FaZe és karrigan.

Vitality

A címvédők. Van egyáltalán értelme ezt hangoztatni? A BLAST Párizs Major óta majdnem egy év eltelt, ráadásul az még CS:GO-ban volt. A változások pedig nem csak a Vitalityn kívül, hanem a szervezeten belül is nyilvánvalóak. Zonic, dupreeh és Magisk már rég leléptek, a helyeiket pedig XTQZZZ, flameZ és mezii vették át. Bár az ősszel volt egy fellángolásuk, ennek köszönhetően két BLAST-ot is behúztak, az év elején mégsem tűntek valami acélosnak. Tény és való, hogy a tragikus Katowice után az RMR-en már egy fokkal jobban nézett ki a csapat. Viszont a Cloud9 elleni vereség még így is megmagyarázhatatlan volt, hiszen az AWP-nek kellett volna döntenie a meccsről. Csak hát Majorre érve muszáj megkérdezni, hogy hogyan is lehetne lemondani egy olyan csapatról, amiben ott van ZywOo? Talán abban lehet fogást találni, hogy mezii nem képes olyan magas szinten játszani bizonyos szerepeket, mint Magisk tette. Ha viszont ZywOo képes a tőle elvárható fokozatba kapcsolni – ahogyan az RMR több mérkőzésén is tette –, akkor ez nem számít. Ha pedig ez nem számít, akkor apEX-szel és Spinxszel együtt még lehet azt is elmondhatja majd magáról pár hét múlva, hogy ő nyerte meg az utolsó CS:GO és az első CS2 Majort.

Sötét lovak

Általában egy Majorön egy, talán két sötét ló van. Ezúttal viszont vicc nélkül fel lehetne sorolni legalább négyet, és még így is lenne, akit kihagynék. A legegyértelműbb talán a G2, hiszen NiKóról tudjuk, hogy mindig mindent, sőt, néha még többet is megtesz azért, hogy az őt egy évtizede elkerülő Major trófea végre az övé lehessen. m0NESY pedig akár az idei év legjobb játékosa is lehet még, ha úgy fog játszani, ahogyan a CS2 rajtja óta. Ami miatt viszont nem lehet őszintén a favoritok közé emelni a G2-t, az továbbra is HooXi. A dán IGL eddigi bajnoki címei mindig azt kívánták, hogy legyen négy olyan játékos a csapatában, akik életük formájában játszanak napról napra, mert önmagában sem irányítóként, sem játékosként nem képes meccseket eldönteni, míg a rivális vezérek igen. A CS2-ben az sem segíti a G2-t, hogy NiKo nem mindig tűnt annyira jónak, mint például tavaly ilyenkor. Valamint nexa sem olyan jó egyénileg a kulcspillanatokban, mint jks volt tavaly Katowicében és Kölnben. Túl sok rés van a pajzson ahhoz, hogy valódi favoritok legyenek, de ettől még nem szabad kizárni a végső győzelmüket.

A magyar rajongók valószínűleg bíznak a MOUZ és torzsi sikerében. A Major trófea nyilván nem egy elérhetetlen cél a számukra, és az, hogy ez már Koppenhágában bekövetkezik, szintén benne van a pakliban, mert alapvetően egy erős topcsapatról van szó. Csak az a baj, hogy az elmúlt fél évben nem egyszer láthattuk már azt a forgatókönyvet, amikor a csoportkörben keményen bekezdenek, majd a nyomás alatt, a közönség előtt labdába sem rúgnak. Oké, ez így talán túlzás, valamint ehhez hozzá kell tenni, hogy általában a FaZe volt a mumus, ami a rájátszásokban megállította őket. Viszont az tagadhatatlan, hogy ez már annyiszor megtörtént a csapattal, hogy nehéz elképzelni egy hirtelen 180 fokos fordulatot ebben a trendben. Ha valaki nem tudja legyőzni a FaZe-t soha, az nem lehet egy verseny favoritja. Sötét lóként viszont nagyon is érdemes odafigyelni a MOUZra, mert ha netalántán elkerülik karriganéket, akkor még bármi összejöhet nekik.

Végezetül még két nevet mondanék, akik valószínűleg sokak számára nem olyan egyértelműek, pedig itt a helyük. Az első a NAVI-é. Itt flashie által szintén van magyar érintettség, szóval ha másért nem is, miatta érdemes szurkolni a csapatnak. De nyilván fontosabb tényező, hogy Aleksibék egészen jól muzsikálnak az utóbbi időkben. Bár érkezése óta sok kritika éri például iM játékát, azért jó eredményekkel büszkélkedhet a s1mple-t ősszel elveszítő felállás a körülmények ellenére is. Mostanra pedig annyira összeért ez az ötös, hogy hatalmas nevek, sztárok nélkül is képes meglepetéseket okozni. A konzisztencián még lehetne javítani, de hát mindannyian tudjuk, hogy a Major nem ezen múlik, mert a sorsolás, a formátum néha képes ezt felülírni még a világ legjobb csapata esetében is. Egy rájátszás tehát simán kinéz a NAVI-nak. Aztán hogy ott mit kezdenek a lehetőséggel, az már csak rajtuk múlik.

A másik név pedig nem más, mint a Virtus.pro. Jame és kompániája sok rajongó szemében alulértékelt, amihez nyilván hozzájárult a kissé szerencsétlenül alakult IEM Katowice is. De ha valaki látta őket az utóbbi hónapokban játszani, az tudja, hogy bitang kemények. Talán mir játékát lehetne néha kritizálni, hiszen a konzisztencia olyan fogalom, ami messziről elkerüli őt. De a többiek olyan szinten teljesítenek Jame rendszerében, hogy már-már IEM Rio Major flashbackjeim vannak Koppenhága előtt. Szóval ha a VP képes lesz nyerni még egy Majort úgy, ahogyan Rióban is tették, emlékezzetek rá, hogy hol hallottatok erről először!

Szerinted ki nyeri a Majort? Szavazz alább!

Borítókép: HLTV/professeur

Kövess Minket!



Gamer szótár


Szerinted ki nyeri meg a Majort?

  • 17 %
  • 17 %
  • 0 %
  • 0 %
  • 50 %
  • 0 %
  • 17 %
  • 0 %