Nem gondolnád, de a Dűne animeként is megállja a helyét

Nem gondolnád, de a Dűne animeként is megállja a helyét

Lenyűgöző képeket készített a mesterséges intelligencia.

Kolosszális fenevadak, prófécia, a poszt-apokaliptikus világot megmentő messiás. Természetesen Frank Herbert 1965-ös Dűne című űreposzáról van szó, amelyet már háromszor is megfilmesítettek (1984, 2021, 2024), Denis Villeneuve alkotása viszont úgy tűnik, hogy az utóbbi évek egyik, ha nem a legjobb sci-fijeként vonulthat be a történelembe. Kevésbé ismert azonban, hogy milyen hatással volt Hayao Miyazaki 1984-es klasszikusára, A szél harcosaira (Nausicaa of the Valley of the Wind). Egyesek úgy tartják, hogy ez gyakorlatilag a Dűne anime változata. A gyakran a Studio Ghibli első produkciójának tekintett A szél harcosai (a kasszasikere adta Miyazakinak a pénzt, hogy egy évvel később társalapítója legyen az animációs stúdiónak) számos átfedést mutat Herbert regényével – ökológia és környezetvédelem, birodalmak bukása, ökoharcos messiások. Miyazaki filmje egy posztapokaliptikus Földön játszódik, ahol az emberiséget elárasztotta egy mérgező dzsungel, ahol óriási mutáns rovarok nyüzsögnek, és ezzel egy olyan történetet akart létrehozni egy Dűne-szerű univerzumban, amely tükrözi saját háborúellenes érzéseit.

Ezeket olvastad már?

A címszereplő egy erős akaratú harcos hercegnő, aki belekeveredeik a Tolmekia királysággal folytatott háborúba. Az ő tervük az, hogy gigantikus humanoid biofegyverekkel, az úgynevezett óriásharcosok segítségével kiirtják a dzsungelt, és közben elpusztítják az azt benépesítő hatalmas gerinctelen állatokat, az Ohmukat. Azt azonban nem tudják, hogy a lények fontos részét képezik az ökoszisztémának. Ők tartják kordában a mérgező erdőt. Nélkülük az emberiség megszűnne létezni.

Herbert víziója egy feudális intergalaktikus birodalomról, amelyben a politikai feszültségek misztikus teológiákkal és ipari érdekekkel ütköznek, tagadhatatlanul hasonlóan fest, mint A szél harcosai. Miyazaki fiatal főhőséhez hasonlóan Paulnak (akit Denis Villeneuve adaptációjában Timothée Chalamet alakít) is egy barátságtalan terepen – az Arrakis (más néven Dűne) elsivatagosodott bolygóján – kell átkelnie, és megtanulnia megszelídíteni a hatalmas homokférgeket. Ezek a különleges, de annál halálosabb lények a fűszer védelmezői, egy tudatmódosító drogé, amely értékes nyersanyagot jelent az egész univerzum számára, de csak itt bányászható.

Igaz, ezt követően már javában eltér a két történet cselekménye. A szél harcosaiban a gonosztevők bár el akarják pusztítani az erdőt, mégsem rosszindulatból szeretnék ezt megtenni, hanem mert félrevezették őket. Azt hiszik, hogy az emberiséget segítik, és amikor bebizonyosodik, hogy tévednek, megmutatják, hogy képesek a megváltásra. Végül is ez egy Ghibli-film. Ezzel szemben a Dűne gonosztevői át akarják venni az irányítást a fűszer és ezen keresztül az univerzum felett.

A mesterséges intelligencia gyors fejlődése pedig lehetővé tette, hogy létrehozzák a Dűne univerzumát a Ghibli stúdió berkein belül, és így elkészíttettek néhány képet, amelyen megcsodálhatjuk Herbert klasszikusát anime stílusban.

Kattints a képre a galéria megtekintéséhez:


Lady Jessica

Galéria

Kövess Minket!



Gamer szótár