Project L33T: Máris megvan a The Day Before 2?

Project L33T: Máris megvan a The Day Before 2?

Mindenkinek jár a második esély, csak ezek a fejlesztők már a harmadik esélyüket is eljátszották!

Emlékeztek még a The Day Before-ra? Hát persze, hogy emlékeztek még a The Day Before! Ugyan ki tudná elfelejteni az izgalmat amikor bejelentették az elsőre ígéretes játékot, a csodálatot, amikor megláttuk mennyire szép az első előzetes, a félelmet, amikor egyre nyilvánvalóbb volt, hogy a játék egy átverés és a csalódottságot, amikor kiderült, hogy tényleg az. Intő példa mindenki számára, hogy a The Day Before szerű programoknak ne dőljön be, csakis az ember pénzére pályáznak, semmi másra. Márpedig ilyenek mindig lesznek. Máris itt a következő, amiről természetesen korai lenne magabiztosan azt állítani, hogy csalás, hogy átverés, ugyanakkor máris vannak intő jelek, amik alapján azért óvatosan közelítünk a Project L33T felé.

A Project L33T egy FPS extraction shooter, PvEvP, azaz egyszerre PvE és PvP elemekkel is. Ha csak fél füllel is hallottál már az Escape from Tarkovról, akkor tudod miről van szó, a Project L33T nagyon hasonló élményt kínál, egy picit kevésbé hardcore játékmenettel és jóval több kozmetikai elemmel, melyek mögé tökéletesen el lehet majd bújtatni a mikrotranzakciókat. A játékot körülbelül 2020 óta hegesztik, méghozzá a Holmgard Games derék csapata. Az előzetesek szépek, a játék pörgősnek és izgalmasnak tűnik, a honlapjuk szépen és okosan felépített, egyre növekszik a követőbázisuk is. Így pedig egyre több embernek tűntek már fel a játék körüli furcsaságok, az intő példák, amiket ha picit elkezdünk boncolgatni, máris egy sokkal borúlátóbb kép tárul elénk.

Lelkes rajongók és tartalomgyártók (köztük Bigfry is, akinek videójából mi is értesültünk a játékról) ugyanis utána mentek a dolgoknak és találtak néhány nagyon érdekes információt. Egyrészt, hogy a Holmgard Games csapatában rengeteg olyan ember dolgozik, akik korábban az Arktos Entertainment csapatát erősítették. Ők olyan játékokért voltak felelősek az évek alatt, mint a War Inc Battle Zone, a WarZ, a West Wild Online vagy a Shattered Skies. Mind valamilyen shooter túlélő játék volt, minden óriási ígéretekkel, előrendelési opciókkal és aztán néhány hónap alatt kihaló szerverekkel és a játékot magára hagyó fejlesztőkkel. A recept szerint kiadtak egy félkésznek is alig nevezhető programot, amiről végig hazudtak a megjelenés előtti előzetesekben, az eladásokból beszedtek némi pénzt, lelőtték a játékot, majd minimális változtatásokkal és egy új címmel újra kiadták, hogy aztán azt is magára hagyják miután már jó páran költöttek rá.

Ezen projektek élén mindig ott állt Sergey Titov, aki hamar a scam játékok koronázatlan királyává vált egyes körökben. Sőt, még egy kis hazai kapcsolódása is van a fickónak, hiszen az ő felügyelte alatt jelent meg anno a Big Rigs: Over the Road Racing is, amit reméljük mindenki ismer a Rossz PC Játékok sorozatból.

A Project L33T fejlesztői a saját Discordjukon letagadták, hogy a játéknak bármi köze lenne Sergey Titovhoz, pedig van. Bár a fejlesztésben nem vesz részt (elvileg) a Project L33T fő támogatója egy The Games Fund nevű cég, ahol hogy, hogy nem alapító tag az öreg Sergey Titov. A játékosoknak tűnt fel az is, hogy a játék holnapja, az előrendelési csomagok, azok puszta dizájna és sales stratégiája (miszerint már az előrendelés le van akciózva) szinte egy az egyben a WarZ, egy hírhedt scam játék dizájnját és felépítését tükrözi. Természetesen Sergey Titov nyakig benne volt a WarZ körüli botrányban is.

A játék egy az egyben azt a receptet követi, amit a fejlesztők és a mögöttük álló személy korábbi alkotásai. Szép trailer, rengeteg és hangzatos ígéret, azonnali előrendelés, fejlesztői nyilatkozatok miszerint valami óriásit építenek és szükségük van a játékosok bizalmára, majd a szinte játszhatatlan early access és rövid távon a játék magára hagyása. Az is érdekes tény, hogy eddig minden játékuk valami éppen aktuálisan felkapott másik program hátán próbált felkapaszkodni. A WarZ anno a DayZ-t majmolta, a Wild West Online a Red Dead Redemption 2-t, a Project L33T pedig feltűnően úgy és akkor kommunikál magáról, amikor egy másik nagyon hasonló program, a Gray Zone Warfare is.

Nem állítjuk persze, hogy a Project L33T csalás. Lehet, hogy Sergey Titov jó útra tért, lehet, hogy a Project L33T a következő nagy extraction shooter lesz, ami még a Tarkovot is lepipálja. Ugyanakkor ismerve a fejlesztők múltját, látva azt hogy már most hazudnak a program mögött álló személyekről, látva, hogy a Project L33T mennyire ugyanazon az úton indult el, mint anno a WarZ vagy a Shattered Skies... óvatosan, kellő távolságból figyeljük a fejlesztést.

Kövess Minket!



Gamer szótár