Kiütéssel nyert a Nintendo, le kell lőni a népszerű emulátort

Kiütéssel nyert a Nintendo, le kell lőni a népszerű emulátort

Hat évnyi szolgálat után befellegzet a Yuzunak, mert a platform létezése hozzájárult a Nintendo egyik legnagyobb játékának kiszivárogtatásához.

A múlt héten a Nintendo úgy döntött, hogy bepereli a Tropic Haze nevű céget, ami a népszerű Nintendo Switch emulátor, azaz a Yuzu fejlesztéséért, üzemeltetéséért felelt. Az ügy hátterében többek között az állt, hogy a The Legends of Zelda: Tears of the Kingdom tavaly májusi megjelenését megelőzően több mint egymillió illegális letöltést segített elő a Tropic Haze a szoftverével. A Nintendo a „törvénytelenül” működő Yuzu működtetése, valamint a kalózkodás miatt pénzbeli kártérítést kért. Ezt pedig tegnap meg is kaptak, ugyanis 2,4 millió dolláros peren kívüli megegyezés született a felek között.

Nem a hatalmas összeg azonban az egyetlen dolog, ami miatt csalódott lehet a Tropic Haze és a Yuzu közössége. Ugyanis az egyezség részeként be kell fejezniük a szolgáltatás nyújtását, valamint át kell adniuk a forráskódot is. Továbbá soha többé nem csinálhatnak Nintendo konzolokhoz emulátort, illetve pontosabban olyan céget vagy szolgáltatást, ami erre a tevékenységre épülne. A vádak szerint azt is sérelmezte a Nintendo, hogy a Yuzu fejlesztői pénzt szedtek a Switch emulátor használatáért. Az viszont remek kérdés, hogy az ebből származó bevételek elegendőek lesznek-e arra, hogy kifizesse a Tropic Haze a 2,4 millió dolláros összeget a japánoknak.

Ezeket olvastad már?

A megegyezést követően a Tropic Haze egy közleményben igyekezett megmagyarázni a történteket és meggyászolni a Yuzut. Ami leginkább azért volt érdekes, mert szinte csakis a kalózkodásról és annak ellenzéséről szólt a szöveg. A Nintendo jogászai ugyebár ezzel „kapták el” őket, így érthető a dolog. Ám annyiból naívnak is hat, hogy javarészt az emulátoros piac létezését ez teszi lehetővé, ha tetszik ez a Tropic Haze-nek, ha nem:

„A Yuzu csapata mindig is a kalózkodás ellen volt. A projekteket jóhiszeműen indítottuk el, a Nintendo, valamint konzoljai és játékai iránti szenvedélyből, és nem volt szándékunkban kárt okozni. De most már látjuk, hogy mivel projektjeink megkerülhetik az Nintendo technológiai védelmi intézkedéseit, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy az engedélyezett hardveren kívül is játsszanak játékokat, kiterjedt kalózkodáshoz vezettek.

Különösen az ért mély csalódásként bennünket, amikor a felhasználók a szoftverünkkel játéktartalmakat szivárogtattak ki a megjelenés előtt, és ezzel tönkretették a legitim vásárlók és rajongók élményét.

Arra a döntésre jutottunk, hogy ezt a továbbiakban nem engedhetjük meg. Soha nem állt szándékunkban a kalózkodás, és úgy gondoljuk, hogy véget kell vetni a videojátékokkal és a videojáték-konzolokkal kapcsolatos kalózkodásnak. A mai naptól kezdve a kódjainkat elérhetetlenné tesszük, megszüntetjük a Patreon-fiókjainkat és a Discord-szervereinket, és hamarosan leállítjuk a webhelyeinket is. Reméljük, hogy cselekedeteink egy kis lépést jelentenek az összes alkotó műveit érintő kalózkodás felszámolása felé.”

Hat év után tehát véget ér a Yuzu története. Bár nem ez az egyetlen Nintendo Switch emulátor, és nem is az utolsó, az, hogy a Nintendo leszámolt vele, óva int mindenkit, aki ilyesmivel próbálkozik.

Kövess Minket!



Gamer szótár