Rengeteg pénzt bukott a Disney az Indiana Jones és a sors tárcsájával

Rengeteg pénzt bukott a Disney az Indiana Jones és a sors tárcsájával

Hiába kedvelték azok, akik látták, nagyon kevesen ültek be rá a mozikba, az előállítás költségek pedig ordenáré módon elszálltak.

A filmtörténelem egyik legrégebbi és legnépszerűbb franchise-ja kétség kívül az Indiana Jones, hiszen az első részét még 1981-ben, több, mint négy évtizeddel ezelőtt mutatták be a mozikban. További négy folytatást is elkészítettek ezen idő alatt, és míg egyes részek jobbak, addig a többiekről ez koránt sem mondható el. Harrison Ford pedig eközben eggyé vált a karakterrel, ráadásul Hollywoodban, meg aztán a világon is az egyik legismertebb és legkiválóbb színésszé avanzsált. A legutolsó felvonás, az Indiana Jones és a sors tárcsája viszont akkorát bukott, amelyet ritkán látni még ebben az iparágban is. A mostanában közzétett pénzügyi kimutatások szerint, még az előállítási kötségeket sem fedezik a film bevételei, sőt a Disney tulajdonképpen 134,2 millió dollárral többet költött az elkészítésére, mint amennyit a jegyeladásokból visszakapott.

Ezeket olvastad már?

Az ötödik epizód főbb szereplői között találjuk Mads Mikkelsent, Antonio Banderast és Harrison Fordot is, utóbbi ismét belebújhatott a kalandor bőrébe, aki ugyan nyugdíjba vonult, de kénytelen visszatérni, hogy felkutasson egy ősi időutazó ereklyét, mielőtt az a nácik kezébe kerülne. A tavaly júniusban bemutatott filmnek van egy híres jelenete, mégpedig a drámai vonatos üldözés az, amelyben egy digitálisan megfiatalított Fordot láthattak a nézők. A gyengén megírt forgatókönyv úgy tűnik a rajongóknak is szemet szúrt, mivel a bejelentésekből kiderült, hogy 79 millió dollárt költöttek az utómunkálatokra, így a film teljes költségvetése 387,2 millió dollárra rúgott. Ez nem volt jelentett szerencsét és dicsőséget a film számára.

Ugyan a kasszáknál leszerepelt a sors tárcsája, de a kritikusok is és a nézők jól szórakoztak rajta, csak éppen ezek szerint kevesen voltak rá kíváncsiak. A Rotten Tomatoes oldalán előbbiek 70%-ot adtak rá, míg a felhasználók 88%-os értékelést hoztak össze az ötödik résznek. Az iparági elemző Box Office Mojo adatai szerint a legújabb Indiana Jones 384 millió dollárra volt jó, ami mindössze 49%-a az előzményfilm, az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága bevételének.

Kövess Minket!



Gamer szótár