Nagyot tévedsz, ha azt hiszed, az unokákra hagyhatod a Steam-fiókod

Nagyot tévedsz, ha azt hiszed, az unokákra hagyhatod a Steam-fiókod

Ha akarod, ha nem, a Steam csakis neked engedi meg a fiókod használatát, senki másnak. És hiába reménykedsz, ez alól még végrendelettel sem lehet kibújni.

Sajnos egyre gyakrabban előkerül a téma, miszerint a digitális videójáték-terjesztés korszakában a gamerek semmit sem birtokolnak, hiába szurkolnak le a AAA-kategóriás játékokért súlyos tízezreket évről évre. Az összképen valamelyest javítottak az előfizetéses szolgáltatások, mert ezek esetében legalább tudja a felhasználó, hogy mire vállalkozik. Az viszont teljesen jogosan háborít fel mindenkit, amikor a nagy kiadók lényegében azt mondják, hogy minden, amit a boltjainkon keresztül aktiváltál, az a miénk, te pedig csak használhatod, már ameddig megengedjük.

E mondatnak főleg az utolsó részére legyintettek sokan az évek alatt, pedig akármennyire is fájó, ez nem csak elméleti lehetőség, hanem egy valós, bevett gyakorlat a videójáték-iparban. A legutóbbi áldozata ennek a The Crew lett: az Ubisoft ugyanis nem csak a szervereit lőtte le, de még a játékosok könyvtárából is törölte a programot, amiért annak idején akár teljes árat is fizethettek. Egy youtuber próbál harcolni az ilyesfajta tevékenységek ellen, azonban a Stop Killing Games aligha fogja megváltani a világot. Az Egyesült Királyságban például már ki is mondták a múlt héten, hogy a kiadók törvényesen járnak el, nincs itt semmi látnivaló.

Ezeket olvastad már?

De ha elkölti az ember azt a több száz, ezer eurót az évek alatt a hobbijára, és az egyetlen garancia az így megszerzett játékok játszására nem más, mint a felhasználói fiók és a kiadók jókedve, akkor legalább efölött hadd rendelkezzenek már a gamerek – gondolhatta Jody, amikor feltett egy érdekes kérdést a Steam ügyfélszolgálatának. Ez így szólt lényegében: ha meghalunk, akkor végrendelettel átörökíthető a Steam-fiók valaki másra? Őszintén, magunktól ez eszünkbe sem jutott volna, annyira utolsó utáni dolognak hangzik a halál kapcsán a Steam. De annyiból izgalmas a felvetés, hogy ha a játékokról a digitális boltok rendelkeznek korlátlanul, akkor mi a helyzet a fiókjainkkal?

Nos, a Steam ügyfélszolgálatának válasza alapján igen elkeserítő a helyzet. Ugyanis a platform hivatalos álláspontja szerint sem játékokat, sem fiókokat nem lehet átruházni másokra. Ebbe pedig úgy tűnik, még az olyan eseteket is beleértik, hogy ha valaki meghal és szeretné egy végrendelet formájában másra örökíteni azokat. Szóval ha azt tervezted, hogy tízezer játékot hagysz az unokáidra, inkább engedd el, mert a Steam – és valószínűleg az összes többi bolt – sem nézi jó szemmel ezt. Főleg akkortól lehet majd fiókörökítés elleni fellépésekre számítani, amikor az új regisztrációk száma évtizedek múlva bezuhan, de hirtelen mindenki 100 éves lesz az adatbázisban.

Kövess Minket!



Gamer szótár