Begyűrűzött az AI a köztévébe, és valamiért műsorvezető lett belőle

Begyűrűzött az AI a köztévébe, és valamiért műsorvezető lett belőle

Szegény Bíró Adának összeveszhetett az arca és a szája, mert nem igazán tudtak közreműködni egymással a debütáláskor.

A Delta vasárnapi adásában egy bizarr bő egy percnek lehettek szemtanúi a nézők: Fejős Ádám műsorvezető bemutatta új kollégáját, a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott Bíró Adát, aki a következő adástól kezdve a műsor híreit fogja majd felolvasni – írja a Telex.

Az ismeretterjesztő műsor nem igyekezett megmagyarázni az Adát életre keltő technikát. Vagyis nem tudhattuk meg, hogy milyen nyelvi és képi modelleket használnak hozzá, azok hogyan működnek. Pedig ez valószínűleg érdekesebb lett volna, mint a puszta habogása. Egyébként az adásban még maga az AI is azt felelte erre a kérdésre, hogy „üzleti titok”. Szóval gyanús, hogy a jövőben sem fogja elmondani a Duna TV, hogy akkor most ezt ők fejlesztették ki vagy vették valahonnan.

Ezeket olvastad már?

A Deltából csupán az derült ki, hogy Ada „egy MI segítségével életre hívott nyelvi és videós modell”, ebben viszont nincs nagy meglepetés. Ahogyan a beszédképességében sincs, mert hol van valamiféle akcentusa, hol nincs, az arca és a szája meg nincsenek köszönő viszonyban egymással. Remélhetőleg a következő adásra kibékülnek, mert a vágónak állandóan el kell váltania az AI-ról, annyira vállalhatatlanul néz ki ez a probléma.

Aki pedig azt gondolná most, hogy a köztévé a ChatGPT-re vagy valami hasonló technikára bízta volna az adása szerkesztését, téved: az MTI közleménye szerint „teljes egészében a Delta szerkesztői határozzák meg”, hogy Ada mit mond és mit nem. Szóval a gépek lázadása még odébb van. A Delta vasárnapi adását itt lehet visszanézni, 18:45-nél jelenik meg Ada.

Furcsa döntés volt egyébként a Duna részéről bedobni ezt az AI műsorvezetőt a mélyvízbe (elnézést), hiszen az emberek egyelőre megvetik ezeket a próbálkozásokat. Pont egy hónapja foglalkoztunk azzal, hogy egy Soul Machines nevű cég „AI alapú digitális embereket” fejleszt. Ráadásul ennek a demózására Marilyn Monroe-t hozták vissza a sírból, így még ízléstelenebbnek tűnt az egész. Erre pedig rátett még egy lapáttal az, amikor az AI segítségével feltámasztották a néhai humoristát, George Carlint, majd egy Örülök, hogy halott vagyok című kamu előadást csináltak vele. LEGO-szettekre talán több értelme van bevetni a mesterséges intelligenciát.

Kövess Minket!



Gamer szótár