Top 5 vígjáték, melyeknek a mai komédiák már a nyomukba sem érnek

Top 5 vígjáték, melyeknek a mai komédiák már a nyomukba sem érnek

Vannak az életben nehéz dolgok és időszakok, de alighanem ugyanilyen nehéz lehet összeszedni a valaha készült legjobb öt vígjátékot is.

Már csak azért is, mert a humor szubjektív, és nem mindenkinek ugyanolyan a humorérzéke, ezt el kell fogadni. A másik tényező, hogy ez a műfaj már az 1800-as évek vége óta létezik, de persze sokféle formában készült már komédia: romantikus, akció, horror, és a furcsa humorral megáldott filmeket sem szabad kihagyni, mint például a Monty Python féle vonal. De néha nem érdemes túl komolyan venni mindent, csak egyszerűen le kell ülni a tévé elé és egy jóízűt nevetni. Na ez az utóbbi években nálam kimaradt, mert Hollywood láthatóan nem igazán tud mit kezdeni a vígjátékokkal, ezért pattant ki a nagyokosok fejéből a tengerentúlon, hogy mi lenne, ha például rebootolnák a Csupasz pisztolyt. Ez a hír engem sokkolt, mivel Leslie Nielsen az egyik legnagyobb nevettető számomra, és pazar alakítást nyújtott a filmben. Legutóbb össze is szedtem a szerintem 5 legjobb poénját, amit manapság már biztosan nem látunk viszont a vásznon.

Na, de mitől lesz valami a legjobb vígjáték? A könnyű válasz az, hogy viccesnek kell lennie. Azonban ennél többről van szó. A nagyszerű vígjátékok kiállják az idő próbáját. A komédia, mint műfaj, ennek ellenére arról híres, hogy rosszul öregszik, olyannyira, hogy sok kritikus fejében épp ez a kérdés motoszkál időről-időre, hogy vajon ezek az alkotások tudnak-e jól öregedni? Akadnak olyan művek, melyeknek sikerül ez a bravúr, és klasszikussá válik. Ezek a klasszikusok végtelen ideig idézhető sorokkal, ikonikus jelenetekkel és olyan viccekkel vannak tele, amelyeket újra és újra meg akarunk nézni, és bátran ajánljuk minden ismerősünknek.

Bár ezen a listán nem találod meg a legtöbb bevételt hozó vígjátékot (ez a 2023-as Barbie, ha érdekel), mégis olyan produkciókat osztok meg veletek, amiket szerintem sohasem fogunk elfelejteni, és száz meg száz év múlva is bátran idéznek majd az emberek.

Ezeket olvastad már?

Íme a saját listám:

5. Addams Family - A galád család (The Addams Family –1991)

Sok családi vígjátékot már létező szellemi tulajdon alapján készítenek, és sokuknak mégsem sikerül megragadniuk a forrásanyag hangulatát, miközben filmként önállóan is megállják a helyüket. Az Addams Family lenyűgöző módon mindkettőre képes volt. Az azonos című képregény és tévésorozat alapján készült Addams Family bár élőszereplős formában debütált a nagyvásznon, néha még a rajzfilmek világát is megidézi.

A filmet a néhai Raul Julia, Anjelica Huston, Christina Ricci és Christopher Lloyd erőteljes alakításai miatt tartják emlékezetesnek. A történet az egyáltalán nem hétköznapi Addams Family életébe enged bepillantást, amikor egy szélhámos beszivárog a házukba, és a családfő, Gomez Addams rég elveszett testvérének, Festernek adja ki magát. A film legalább annyira sötét és buja, mint amennyire bolondos és buta, de ez remekül áll neki. A New York Times 1991-ben így írt a filmről:

„A rendező debütálása mellett a kiváló operatőr, Barry Sonnenfeld olyan vizuális szellemiséget kölcsönöz a filmnek, amely teljes mértékben megfelelt a forgatókönyv hátborzongató gegjeinek.”

És hogy micsoda hagyatékkal rendelkezik? Elég csak a Netflixen taroló Wednesday sorozatra gondolni, amelynek már a második évadát is bejelentették.

4. Horrorra akadva (Scary Movie – 2000)

A Scary Movie egy furcsa film. Rengeteg olyan vicc van benne, amelyek nem öregedtek jól, és politikailag inkorrektek – mai mércével mérve talán még kegyetlenek is, és valószínűleg sosem látnánk újra a képernyőn őket, mert sértődés lenne a vége sajnálatos módon. Azonban a film, ha nem is feltétlenül egy csiszolatlan gyémánt, de szerintem kiemelkedik kortársai közül a tökéletesen kiválasztott szereplőgárda és az őrült történetmesélés révén. Anna Faris pazarul hozza a karakterét, és tényleg úgy tűnik, mintha a humor a vérében lenne. A mellékszereplők pedig ugyanilyen lenyűgözőek, Marlon Wayans, Shannon Elizabeth és Jon Abrahams pedig a féktelen humort szállítja nekünk. Elsősorban a Sikoly-filmek paródiájaként készült el, azonban a valódi zsenialitást az hordozza magában, amelyet elindítottak ezzel a projekttel. Egy franchise-t, egy filmes mozgalmat, amely a nyolcvanas éveket jellemezte (Rocky, Terminator, Vissza a jövőbe, Indiana Jones, Die Hard, Rendőrakadémia), és számos sztárjának karrierjét lendítette előre. A Horrorra akadva ostobán zseniális, emellett meglepően jól idézhető és idegesítően szórakoztató. Nem nyújt többet annál, mint amit reklámoz, és valljuk be, hány film mondhatja ezt el magáról mostanában?

3. Dumb és Dumber – Dilibogyók (Dumb és Dumber – 1994)

1994 előtt Jim Carrey-t csak úgy ismerték, mint 'azt a fehér fickót a Szerelmes színekben'. Az év végére aztán a világ egyik leghíresebb embere vált belőle. Ez annak volt köszönhető, hogy abban a 12 hónapban megjelent az Ace Ventura: Pet Detective, A maszk és decemberben a Dumb és Dumber című remekműve is. A történet két idiótáról szól, akik egy kutyának látszó furgonnal szelik át az országot egy gyönyörű nő után kutatva. Carrey soha nem volt még ennyire a helyén, és bár a 20. évfordulóra megkaptuk a folytatást, de az már csöppet sem tudta hozni az első részben látott színvonalat.

2. Csupasz Pisztoly (The Naked Gun – 1988)

Nem sokan emlékeznek az 1982-es Police Squad című tévésorozatra. A rendőrséget kiparodizáló show-t ugyanaz a csapat készítette, akik az Airplane! című kultklasszikust is. Ezt viszont mindössze hat epizód után törölték, és úgy tűnt, hogy a feledés homályába veszik, de hat évvel később valahogy mégis sikerült filmet csinálni belőle. A cselekmény egy milliomos terve körül forog, aki meg akarja ölni II. Erzsébet királynőt, de ez valójában csak ürügy egy sor gegre. Az Airplane nyomán készült filmek közül ez az, amelyik a legközelebb állt ahhoz, hogy ugyanazt a varázslatot és szellemiséget megragadja. Leslie Nielsen pedig örökre beírta magát a vígjátékok legjobbjai közé Frank Drebin Hadnagyként.

1. Airplane! (1980)

Az Airplane! egyike azoknak a filmeknek, amelyekből biztosan mindenki hallott már egy idézetet... 'Saccolni tud?' A Leslie Nielson főszereplésével készült bohózat a katasztrófafilmeket parodizálja ki, de jó alaposan. Alapjául konkrétan a Zéró óra (1953) című film szolgált.

A film elnyerte a Writers Guild of America díját a legjobb adaptált vígjáték kategóriában, de jelölték Golden Globe- és BAFTA-díjra is. Bár a film nem minden része öregedett jól, különösen a faji kérdéseket illetően, a filmre még mindig vígjáték-klasszikusként emlékeznek a bolondos megközelítése miatt. Leslie Nielsen drámai színész volt, mielőtt elvállalta volna Dr. Rumnyak szerepét ebben a pofonegyszerű filmben, amely örökre megváltoztatta karrierjét és általában a vígjátékok arculatát. Az 1979-ben viszonylag kis költségvetéssel forgatott Airplane! a lehető legszellemesebb formában igyekezett bemutatni az évtized számos katasztrófafilmjét, és elképesztő mennyiségű poént zsúfoltak bele a 87 percbe, szóval egyáltalán nem unatkozunk a játékidő alatt.

+1 Gyalog galopp (Monty Python and the Holy Grail – 1975)

A brit Monty Python komédiás társulat népszerűségének a csúcsán volt, amikor úgy döntöttek, hogy a BBC-s műsoruk két évada közötti szünetben leforgatnak egy filmet, amely Artúr király Szent Grál keresését parodizálja ki. Első filmjük, az 1971-es And Now for Something Completely Different (Monty Python: A legjobb jelenetek) csupán szkeccsek gyűjteménye volt. Ezúttal sokkal magasabbra törtek, és ragaszkodtak egyetlen alapfeltevéshez. Az eredmény egy abszolút mestermű lett, amely rögtön magához vonzotta a közönséget. Ráadásul ez a film annyira idézhető, hogy az eredeti forgatókönyvön túllépve szinte beszivárgott a kollektív tudatba. Ki ne mondta volna már például, hogy "Na jól van. kiegyezek veled döntetlenben!"?

Kövess Minket!



Gamer szótár