IEM Dallas: Itt az újabb dél-amerikai csoda? HooXi nélkül jobb a G2?

IEM Dallas: Itt az újabb dél-amerikai csoda? HooXi nélkül jobb a G2?

Az IEM Dallasnál csak a nyári átigazolási szezon lesz izgalmasabb az alapján, ami a G2-val, a Liquiddel és a Virtus.próval történt.

Bár a MOUZ számára hirtelen és szomorú véget ért az IEM Dallas 2024-es kiírása, a torna folytatódik tovább, mintha mi sem történt volna. A csoportkör utolsó napjára érve a 9z, a Vitality, a FaZe és a Spirit már biztos helyet szerzett magának a rájátszásban, csupán az volt a kérdés, hogy ki ugorhatja át közülük a negyeddöntőket. Míg a G2 és a Liquid az A-csoportban, illetve a NAVI, a Heroic, a Virtus.pro és a BIG a B-csoportban a fennmaradó egy-egy helyért, így az életbenmaradásért harcoltak.

Meglepetésből nem volt hiány a csoportkör utolsó napján. A 9z ugyanis megverte a Vitalityt, ezzel újabb impresszív skalpot szerezve a MOUZ és a Liquid után. A 9z már a Majorön is üde színfolt volt, de most vagy a nagy csapatok fáradtsága, problémái, vagy a saját fejlődésük irama – jobb esetben mindkettő – miatt úgy néznek ki, mint akiknek a top 10-ben lenne a helye. Ha így folytatják Dallasban, lehet ki is érdemlik ezt. Amitől pedig még zseniálisabb ez a projekt, hogy ugyan dél-amerikai csapat a 9z, de nem az ilyenkor azonnal beugró Brazíliából, hanem olyan országokból gyűltek össze a játékosok, mint Urugay, Chile és Argentína (oké, MartinezSa Spanyolországból származik, de az legutóbb még máshol volt a térképen.) Vagyis a jelenlegi brazil Counter-Strike problémái nélkül, de a régi Luminosity / SK felállásokhoz hasonló motivációkkal bírnak a játékosok. Ha ez a tavaszi szezon nem lesz elég a kitöréshez nekik, akkor semmi sem.

Ezeket olvastad már?

Szintén érdekes volt, hogy a FaZe megint kikapott a Spirittől, mert ezúttal nem donk gyalázta meg őket, hanem magixx és sh1ro párosa. Az igazi izgalmakért viszont a csoportok alsó ágjait kellett figyelni az éjjel. A G2 és a Liquid összecsapása valószínűleg több szempontból is sorsdöntő volt. Egyrészt, a pletykák szerint cadiaNnek búcsút int a szervezet ezután. Bár mi skullzt és YEKINDARt tartjuk a Liquid legnagyobb problémáinak, a lett játékos valószínűleg megmentette a karrierjét azzal, ahogyan Dallasban játszott, a brazil meg túl drága volt ahhoz, hogy már most kirakják. cadiaN pedig láthatóan összetört a nyomás alatt, a játékára rá sem lehetett ismerni, és így nem sok hasznot termelt az AWP-vel, tökéletes bűnbakká vált Dallasban. Ha tényleg kiteszik, komolyan el kell gondolkozzon azon, hogy rifler–IGL-ként folytassa inkább, és felettébb gyanús, hogy ezen lesz szabad ideje töprengeni a következő hónapokban.

Másrészt a G2 győzelme ebben a szériában felerősítette a hangokat, hogy HooXinak miért van még mindig helye ebben a csapatban. Aki nem tudná, a dán irányító a testvére esküvője miatt nem utazott Dallasba, a helyét pedig Stewie2k vette át. Bár az amerikai Major-bajnok játéka nem hasonlítható ahhoz, amit a karrierje csúcsán csinált, ezt senki nem is várta tőle, amikor egy éve inaktív. Azonban HooXi számára aggasztó lehet, hogy NiKo irányítása alatt ez a konkrét ötös megcsinálta most Dallasban azt, amivel őt hónapok óta szokás védeni: elérték a rájátszást. Ráadásul mindezt úgy, hogy m0NESY háta se szakadt le, nexa pedig még mindig csak arra jó, hogy pályánként egy hasznos kört leszámítva golyót fogjon. Tehát most, hogy lassan egy éve nem nyert semmit HooXi, és a csapata a szerveren nyújtott irányítói teljesítménye nélkül is pontosan annyira jó, mint azzal, ne lepődjünk meg, ha a nyáron elveszíti munkáját a dán.

Stewart2000 elveszi HooXi munkáját (2024, utólag színezett)

Aki viszont már biztosan tudja, hogy nem folytathatja a csapatával, az a Virtus.pro edzője, dastan. Az edző 2019 óta dolgozott Jame-mel, akkor még az AVANGAR színeiben. Az évek alatt számtalan tornát, köztük az IEM Rio Majort is megnyerték együtt. A közös munkának azonban hivatalosan is vége szakadt, miután a VP kikapott a BIG-től és órákon belül bejelentette az org a döntését. Bár még korainak tűnt a vészharangok kongatása, electroNic érkezése óta nem klappolnak úgy a dolgok, mint ahogyan azt szeretnék. Egy edzőváltás tűnik ezen a ponton a leglogikusabb lépésnek, hiszen a felálláshoz nem nagyon van okuk hozzányúlni. Új ötletek kellenek, Jame és electroNic elképzeléseinek összehangolása. Ez a feladat valaki olyat igényel, aki az edzői munkában jeleskedik, dastan pedig inkább menedzserként tűnt ki, mintsem stratégaként. A BLAST Premier tavaszi döntőjében a VP elemzője, PASHANOJ veszi át dastan helyét, végleges megoldás valószínűleg a nyári szünet alatt lesz.

A NAVI szintén leszerepelt Dallasban, miután a félelmeink jL teljesítményének átlaghoz történő konvergálásáról bejöttek, sőt, a valóság még rosszabb is volt, mint amire számítottunk. A Heroic elleni meccsen éjjel még ugyan jó volt a litván játékos, de előtte – főleg a Spirit ellen – szabályosan keresni kellett őt a szerveren, annyira eltűnt. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a többiek is bőven a szintjük alatt muzsikáltak és ezt csapatjátékkal sem tudták kellőképpen ellensúlyozni, akkor nem meglepő, hogy a NAVI egyedül egy Bo1-es, BIG elleni győzelemmel távozott Dallasból. Remek kérdés viszont, hogy ebből milyen következtetéseket szűrnek le, vagy hogy ebből fel lehet-e állni a BLAST Premier londoni döntőjéig. Egyértelműen anomália volt ez a teljesítmény, de kívülről nehéz megítélni, hogy valójában mennyire – ugyanitt, már nagyon várjuk az EsportLabor következő adását.

Az IEM Dallas rájátszásának ágrajza

Ha érdekel, hogyan alakul a nyári szünet előtti utolsó előtti tier 1-es verseny, akkor kövesd az Esport1TV adását! A csapatok ma megpihennek, de holnap este 20 órakor a Vitality és a Heroic összecsapásával folytatódik a torna.

Borítókép: HLTV/brcho

Kövess Minket!



Gamer szótár