Jöhet a harmadik trófea? Dallasban folytathatják menetelésüket torzsiék

Jöhet a harmadik trófea? Dallasban folytathatják menetelésüket torzsiék

Torzsi és a MOUZ az IEM Dallas során bebizonyíthatják, hogy kinőtték a lámpalázat és az arénában is ők a világelsők, nem csak a stúdiókban.

Lassan itt a tavaszi Counter-Strike 2 szezon vége, hiszen a tier 1-es csapatok előtt már csak a ma induló IEM Dallas, illetve a június eleji BLAST Premier londoni fináléja áll. A top csapatok közül idén már többen is örülhettek bajnoki címnek: a Spirit Katowicében, a NAVI Koppenhágában, a FaZe Csengtuban, a MOUZ pedig Máltán és Belgrádban szerzett trófeákat. De ahogyan közeledik a nyári szünet, még mindig nem lehetünk biztosak abban, hogy melyikük is az év első felének legjobbja. Mert bár a FaZe és a MOUZ is kemény volt mindvégig – utóbbi pedig fel is ért végre a HLTV rangsorának csúcsára –, bizony mindkét ötös komoly lehetőségeket dobott el magától ilyen-olyan okokból az elmúlt hónapokban. A többiek pedig alig várják, hogy újra így történjen.

Dallasba érve egyértelmű, hogy a FaZe és a MOUZ a két nagy esélyese a tornának. Azonban a FaZe hiába volt hosszú hónapokon át egyfolytában döntős CS2-ben, az utolsó lépést egyre kevesebbszer voltak képesek megtenni a végső győzelem érdekében. Torzsiék pedig folyamatosan alulteljesítettek a rájátszásokban, ha azt arénában játszották, mert sem a kommunikációjuk, sem az egyéni formájuk nem volt annyira erős, mint a stúdiókban a lámpaláz miatt.

Persze az most komoly fegyvertény az egerek zsebében, hogy zsinórban két bajnoki címet húztak be az EPL-en és a BetBoom Dachán. Ezek viszont kis közönség előtti LAN-ok voltak, nem pedig olyan aréna események, mint amilyen a héten zajló IEM Dallas is lesz. Szóval a nagy kérdés továbbra is az, hogy képesek lesznek-e felülkerekedni a problémáikon torzsiék. Továbbá az is érdekes lehet még, hogy ha a csoportkörökből kijutnak, akkor összefutnak-e a rájátszásban a FaZe-zel: a MOUZ CS2-ben még sohasem verte meg őket, eddig összesen hétszer kaptak ki torzsiék karriganéktől.

Ezeket olvastad már?

A bajnokaspiránsokon túl van még néhány érdekes ötös, akikről nem szabad megfeledkezni. A NAVI mint regnáló Major-bajnok nem volt csúcsformában Máltán, és azóta nem láthattuk őket játszani. Ha kipihenten érkeznek, akkor sem nyilvánvaló, hogy flashie-ék meddig jutnak Dallasban, hiszen Koppenhágában a nem is kicsit túlteljesítő jL volt a sikerük kulcsa, arra pedig nincs garancia, hogy ez újra megtörténik. Ettől függetlenül persze van minőség ebben a felállásban, elég csak w0nderful AWP-s játékára, Aleksib irányítói képességeire, b1ad3 taktikáira vagy b1t aimjére gondolni. Viszont érdemes lesz odafigyelni a régóta alulteljesítő iMre is, mert körülötte továbbra is több a kérdés, mint a válasz.

A Spiritért egy kicsit lehetett aggódni, mert egy amerikai tornáról beszélünk, ahová orosz játékosoknak vízumot szerezni mindig is nehéz volt. A Heroic meg is szívta ezzel, degster sajnos nem lehet ott Dallasban. A Spiritnek viszont nem okoztak gondot a papírok, így a csúnya belgrádi vereségük után ismét bizonyíthatnak. Donk továbbra is a világ legjobb játékosának tűnik, a többiek viszont erősen ingadoznak egyénileg, hiába jó a struktúra. Egyre több figyelem irányul zont1xra, aki az utóbbi időkben párszor már cserben hagyta a csapatát, amikor ő marad utolsóként életben egyes pályákon annak ellenére is, hogy nem túl tapasztalt még. Dallas viszont jó lehetőség a tanulásra, és ha klappolnak a dolgok, nem lesz okunk őket félteni addig a pontig, míg valaki keményebbe nem futnak. Emlékeztetőül, a tier 1-es versenyeken idén még csak a MOUZ és a FaZe tudta megverni ezt az ötöst, szóval mindenki más jogosan félhet tőlük.

Érdemes még a G2-ról és a Vitalityról is említést tenni. Bár az ő esetükben nem érdemes a trófeáról beszélni, mert láthatóan gondban vannak hónapok óta, azért azt sem mondhatjuk ki, hogy ne lennének képesek rácáfolni az előzetes várakozásokra, ha jó napot fognak ki. Először is, NiKoék ezúttal Stewie2k-vel fognak játszani, mert HooXi a testvére esküvője miatt nem utazhatott a csapattal. Szóval papíron valamivel jobb tűzerővel, kevesebb struktúrával játszhatnak majd Dallasban. Emiatt valószínű, hogy úgy fogják nyomni, mint ha nem lenne holnap. Ez egy NiKoval és m0NESY-vel operáló ötös esetében veszedelmesen hangzik, aztán meglátjuk, tényleg az-e.

A Vitalitynél a sztárok el-eltűnése okoz gondot manapság. Ha a csillagok együttállnak, azért egy ZywOo-t, Spinxet és flameZt felsorakoztató csapatnál egy rájátszásnak minimumnak kell lennie. De egyre inkább az látszik, hogy ez az ötös kifutott az időből, ezért kiszámíthatatlan, hogy milyen hangulatban folytatják innen, milyen megkönnyebbülést vagy éppen feszültséget okoz ez a felismerés a számukra.

A 100. IEM eseményen a csapatok formáján túl arról sem szabad megfeledkezni még, hogy az új frissítéseken fognak játszani a csapatok. Ez azt jelenti, hogy Overpass helyett már Dust 2 van a versenypályák között, Vertigo A-lerakója jelentős változáson ment keresztül, ahogyan a gazdaság is javult a CT-k javára, bár az általuk használható gyújtógránát kapott egy keményebb nerföt az árvágás mellé. Ez a rengeteg változás biztosan felborítja majd az erőegyensúlyokat a Máltán látottakhoz képest, és akár esélyt adhat a középcsapatoknak is a meglepetésre. Ettől függetlenül furcsálnánk, ha pont egy MOUZt, egy FaZe-t, egy NAVI-t vagy egy Spiritet kényszerítene térdre a temérdek frissítés. Viszont nem árt rajta tartani a szemünket a meta fejlődésén a verseny során, mert emiatt bármelyik mérkőzésben megvan a potenciál rá, hogy ne csak szórakoztatóvá, egyenesen instant klasszikussá váljon.

És ha már szórakoztatás, a héten az Esport1TV lesz az IEM Dallas magyar otthona. Bár amerikai torna lévén késő esti, éjszakai meccsekre kell számítani, tudjatok róla, hogy ha a profi Counter-Strike nem alszik, akkkor bizony a kommentátoraink sem! Szóval kövessétek adásainkat, ahol természetesen torzsi és a MOUZ összes mérkőzését élőben láthatjátok majd, miközben a meta fejlődését is árgus szemekkel figyeljük. Az egerek ma este 20:30-kor a 9z ellen egy Bo1-ben kezdenek, majd – ha nyernek, ha veszítenek – hajnali 2:30-kor egy Bo3-ban folytatják a menetelésüket a harmadik trófea felé.

A-csoport beosztása

B-csoport beosztása

Borítókép: HLTV/brcho

Kövess Minket!



Gamer szótár