Elárulta a NOB elnöke, milyen lesz az esport és az olimpia jövője

Elárulta a NOB elnöke, milyen lesz az esport és az olimpia jövője

Sokáig úgy volt, hogy a 2024-es Párizsi Olimpián láthatunk majd e-sportot is, ez a terv azonban kútba esett. De most kiderült, hogy mire készül a jövőben a NOB az e-sport terén ezek után.

2023. március 1-jén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette a 2023-as Olympic Esports Series első részleteit. Bár sokan nagyon örültek annak, hogy a NOB nyitott a versenyszerű videójátékok irányába, és úgy gondolták, ez megalapozhat az e-sport rendes olimpiai debütjéhez, a boldogság sajnos nem tartott sokáig. A kiválasztott játékok enyhén szólva is furcsák voltak, hiszen a legnépszerűbb e-sportok közül egyetlen egyet sem találtunk meg a felhozatalban. League of Legends, Counter-Strike, Fortnite, Overwatch, Street Fighter vagy Rocket League nem volt, sőt, a Gran Turismo és a Just Dance voltak igazából az egyetlen, társalmi felfogásban videójátéknak vett címek. Ezt leszámítva online sakk, kerékpár, íjászat, taekwando, vitorlázás, baseball, tenisz szimulációk szerepeltek még, de nem meglepő módon ez a mix nem érte el a kívánt hatást.

A 2024-es Párizsi Olimpiát megelőző években folyamatosan téma volt, hogy a NOB beemel e-sportokat is a versenyszámok közé, miután a nézettség a fiatalabb korosztályok esetében eseményről eseményre csökkenő tendenciát mutat. Ez azonban nem történt meg, a tavaly Szingapúrban rendezett különálló e-sport olimpiai sorozat pedig szép volt, jó volt, de nem ért fel a várakozásokhoz, nem azt hozta, amit a potenciális közönség kért volna. Ezért is vártuk kíváncsian, hogy innen mit lép a NOB. Ma pedig a bizottság elnöke, Thomas Bach, egy Eurosportnak adott interjúban hivatalosan is megválaszolta a kérdést – a beszélgetés Magyarországon az Indexen jelent meg teljes egészében, exkluzív formában.

Ezeket olvastad már?

Az interjúban megkérdezték a NOB elnökétől, hogy láthatunk-e majd e-sportot a jövőben az olimpián, amire ő így válaszolt:

Az e-sportok bevonását az olimpiai játékokba különböző szervezési és költségvetési okokból nem tervezzük, de dolgozunk egy olimpiai e-sport játékok létrehozásán. Még nem tudok konkrét dátumot mondani, de remélem, nagyon hamar sor kerül rá.

Ebből az következik, hogy az eredeti, a 2024-es Párizsi Olimpia előkészítése során felvázolt e-sportos terveknek nem csak most, de az elkövetkező olimpiákat érintően is búcsút inthetünk. Ami szomorú, mert ez azt jelenti, hogy valódi olimpiai aranyérmeket szerezni a jövőben sem lehet majd ezzel a tevékenységgel, és így az e-sport egyfajta kiállítási célú mutatvány maradhat a rendes olimpián kívül – a versenyzők minősége ellenére. Egy önálló e-sport olimpia továbbra is vonzó elképzelés lehetne, amennyiben a fentebb megfogalmazott kritikák mentén valódi, nagy követőtáborral rendelkező e-sportokban gondolkoznak majd. A múltban a NOB túl erőszakosnak ítélve mellőzte ezeket a videójátékokat, miközben az Ázsiai Játékokon 2022 óta rendes medált érnek például olyan játékok is, mint a PUBG Mobile helyi változata. Tehát látszik, hogy ez egyáltalán nem megoldhatatlan kérdés, csak úgy fest, szándék sajnos nincsen rá.

Kövess Minket!



Gamer szótár