Japán petíció indult az Assassin's Creed Shadows fekete főhőse ellen

Japán petíció indult az Assassin's Creed Shadows fekete főhőse ellen

Az Assassin's Creed Shadows törléséért kampányol egy japán petíció, a feketebőrű Yasuke karaktere miatt rasszizmussal vádolják a kiadót.

Aki esetleg egy kő alatt élt az elmúlt hónapokban, lehet lemaradt arról, hogy az Assassin's Creed Shadows japán származású főhőse, a Naoe nevű shinobin (avagy ninján) túl egy afrikai származású karakter, a rabszolgából szamurájjá váló Yasuke is szerepelni fog a játékban. Emiatt sok vita alakult ki internetszerte, mert ha átbújjuk azt a néhány történelmi feljegyzést, amiben említést tesznek az egyébként valóban élő Yasuke személyéről, akkor könnyű belátni, hogy nem volt szamuráj, jelentőssége messze elmaradt attól, amit a játék sugall.

Mint egy korábbi cikkünkben írtuk Yasuke valós történelmi hátteréről:

A 16. században virágzott a gazdaság, hajók szelték át az óceánt, szállítottak nemesfémeket, fűszereket... rabszolgákat... Természetes, hogy az afrikai rabszolgák idővel a feudális Japánba is eljutottak. Yasuke egy olasz jezsuita misszionárius szolgálójaként érkezett meg a felkelő nap országába. A feljegyzések szerint az afrikai származású Yasuke legalább 3 évet tölthetett Japánban, ami alatt egy helyi daimjó (előkelő, nagy birtokkal rendelkező földesúr), Oda Nobunaga fogadta maga mellé és adta neki a mai napig ismert nevét. Bár Nobunaga nagy becsben tartotta a Japánban kifejezetten ritkának számító feketebőrű alattvalóját, a közhiedelemmel ellentétben soha nem adott neki szamuráj rangot vagy földbirtokot. Yasuke pozíciója a kosho rang volt, ami leginkább egy testőr, titkár és küldöttségi pozíciót jelent. A félreértéshez az vezethetett, hogy a kosho általában egy magas rangú szamuráj fia szokott lenni, akik később maguk is apjuk nyomdokaiba léptek.

Ezeket olvastad már?

Miután az Ubisoft egy valódi személy történetét írta át – ami önmagában nem újdonság tőlük, de most először tettek meg ilyen karaktert főhőssé –, és történetesen egy fekete férfiról van szó, sokan hátsó szándékot látnak ebben. Lényegében azt gondolják, hogy ez a japán kultúra meggyalázása diverzitási kvóták elérése céljából. Ezen pedig valóban nem segített, hogy az egyik előzetes zenéje lényegében egy japánosított rapzene, ami valljuk be, nem passzol igazán sem az AC-khoz, sem a 16. századi Japánhoz, ellenben az amerikai fekete kultúrához igen. Egyébként egy ponton még Elon Musk is beleállt a kérdésbe, azt állítva, hogy a „DEI megöli a művészetet”. Aki nem ismerné, a DEI a diverzitás, a méltányosság és a befogadás kifejezéseket takarja, és egy olyan gyakorlatra utal, hogy a különböző kisebbségekből érkezőket támogatják például a munkahelyeken.

Most pedig a tudomásunkra jutott, hogy június 19-én egy japán petíció indult a játék törlése érdekében. A Shimizu Toru által kezdeményezett aláírásgyűjtés leírása szerint a „történelmi pontosság és a kultúra tiszteletének hiánya komoly probléma”, és az, hogy az Ubisoft egy fekete személy sztoriját ilyen mértékben átírta a játék és a diverzitás kedvéért, valójában sértő, rasszista az ázsiaiakkal szemben. Ezért azt kéri a petíció indítója, hogy minél többen írják alá azt, hátha sikerül így elérni, hogy a kiadó végül ki se adja a játékot. A petíció egyébként kicsit több mint két hét alatt 27 180 aláírást szedett össze, ennek fele ma történt, amikor is a nemzetközi sajtó felkapta a hírt. Szóval vannak kétségeink afelől, hogy pontosan hány japán személy írta alá ezt, vagy mennyire érdekli őket a téma ott valójában, ha ennyi idő alatt legfeljebb 13 ezer embert tudott megszólítani a 125 millió fős lakosságból ez a petíció.

Kövess Minket!



Gamer szótár