Az RTX 4090 eltörpülhet az RTX 5090 teljesítménye mellett

Az RTX 4090 eltörpülhet az RTX 5090 teljesítménye mellett

Ha igazak a pletykák, akkor egy valódi bestia lesz az Nvidia RTX 5090.

Az Nvidia folyamatosan a világ legértékesebb cége címért versenyez a Microsofttal és az Apple-vel. Pár évvel ezelőtt a kriptobányászat, mostanában a mesterséges intelligencia miatt szerepel a videókártyáiról híres vállalat a címlapokon, ezek miatt értek el 3 ezer milliárd dolláros érték fölé. De azért néha eszükbe jut az is, hogy eredetileg ők gamereknek gyártottak GPU-kat. Egy ilyen számunkra szerencsésebb év lehet az idei is, mert állítólag kiadják végre a következő RTX-generációt.

A zöldek általában a legerősebb kártyákkal kezdik a sort, ez vélhetően az idén őszre pletykált bemutatón sem lesz másképp. A várhatóan RTX 5090 névre hallgató kártya pedig az Insider Gaming által összefoglalt hírek alapján még a 4090-hez képest is egy igazi bestiának tűnik. Ugyanis állítólag 2,9 GHz lesz a GPU alapórajele, ami 30%-os növekedés a nagy előd 2,23 GHz-éhez képest. Sőt, ez még a 4090 boost órajelét is kenterbe veri, hiszen az csak 2,52 GHz volt.

Ezeket olvastad már?

Bár az RTX 5090 boost órajele nem ismert még pletyka szintjén sem, néhány fontos részlet kiderült még. Így például az, hogy 28GB GDDR7-es videómemóriát tartalmazhat majd, ami a 448 bites memóriabusz és az 1 568 GB/s sávszélességgel párosítva egészen lenyűgözően hangzik. Összehasonlításképpen, a 4090 régebbi VRAM-mal (GDDR6X), kisebb memóriabusszal (384 bit) és kevesebb sávszélességgel (1 010 GB/s) került a boltok polcaira. Tehát ha tényleg így alakulnak az RTX 5090 specifikációi, akkor nagyot léphet előre az Nvidia ebben a generációban is. Már csak az a kérdés, hogy hány nullát írnak az árcédulára? A 4000-es szériában sok kritika érte őket a nem túl barátságos árpolitikájuk miatt, de az Nvidia vezére híres arról, hogy az utolsó pillanatban találja ki az árakat.

Kövess Minket!



Gamer szótár